Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2019,
6.23

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

2

Natisni članek

Volkswagen Herbert DIess Martin Winterkorn

Sreda, 25. 9. 2019, 6.23

4 leta, 7 mesecev

Dieselgate še ni potihnil: Vodilne obtožujejo manipulacije trga

Resne obtožbe za vodilne pri Volkswagnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

2

Winterkorn Diess | Med tremi obtoženimi je tudi nekdanji izvršni predsednik Martin Winterkorn. | Foto Reuters

Med tremi obtoženimi je tudi nekdanji izvršni predsednik Martin Winterkorn.

Foto: Reuters

Dva najvplivnejša vodilna pri skupini Volkswagen, izvršni predsednik Herbert Diess in predsednik uprave Hans Poetsch, sta bila včeraj obtožena tržnih manipulacij na nemškem trgu, ker investitorjev nista dovolj hitro obvestila o izbruhu afere dieselgate. Nekaj dni po izbruhu afere je namreč delnica skupine strmoglavila za 37 odstotkov, investitorji pa bi se lahko odločili za prodajo ali odločili, da ne kupijo novih delnic, če bi jim vodilni pravočasno razkrili kaj se je dogaja v ozadju.

Med obtoženimi tudi nekdanji izvršni predsednik

Diess je bil izvršni predsednik Volkswagna le nekaj mesecev predej je izbruhnila afera o nameščanju goljufivih naprav v dizelska vozila. | Foto: Reuters Diess je bil izvršni predsednik Volkswagna le nekaj mesecev predej je izbruhnila afera o nameščanju goljufivih naprav v dizelska vozila. Foto: Reuters Poleg Diessa in Poetscha je med obtoženimi tudi nekdanji izvršni predsednik skupine Volkswagen Martin Winterkorn. Tožilci iz Brunswicka, ki leži v domači Volkswagnovi deželi v Spodnji Saški, so danes vložili obtožnico proti vsem trem vpletenim. Očitajo jim namerno zavajanje investitorjev s časovno prepoznim opozorilom glede izbruha afere in posledičnega finančnega udarca, ki ga bo prinesel škandal.

Na obtožbe so se že odzvali pri Volkswagnu, kjer bo nadzorni odbor takoj sklical razpravo o obtožnici. Kot je zapisal tiskovni predstavnik znamke Volkswagen so v preteklosti že razpravljali o možnosti takšne obtožnice. Oglasil se je tudi odvetnika Diessa, ki je v izjavi dejal, da njegova stranka ni mogla predvideti kaj se bo zgodilo s finančnim trgom in bo neprekinjeno nadaljeval s svojo vlogo izvršnega predsednika skupine.

Volkswagen Dieselgate
Avtomoto Dieselgate: VW v Nemčiji toži 372.000 lastnikov dizlov

Škandal se vleče že štiri leta in jih je stal 30 milijard evrov

Potem, ko so bili na udaru drugi so na vrsto sedaj prišli še vodilni menedžerji skupine. Volkswagen je sedaj pred dramatično vrnitvijo Le nekaj dni po izbruhu afere je izvršni predsednik Martin Winterkorn odstopil. | Foto: Reuters Le nekaj dni po izbruhu afere je izvršni predsednik Martin Winterkorn odstopil. Foto: Reuters škandala, ki se vleče vse od septembra 2015 dalje, ko so priznali uporabo goljufive naprave pri emisijskih testih na več kot enajst milijonih vozil. Do sedaj jih je poplačilo kazni, popravil in drugih stroškov stalo že 30 milijard evrov.

Sredi leta 2016 je preiskavo Winterkorna in Diessa odobril nemški finančni regulator Bafin. Tri mesece kasneje so jo razširili še na predsednika nadzornega odbora Poetscha.

Diess se je podjetju pridružil šele julija 2015 in takoj prevzel vodenje znamke Volkswagen. Čez nekaj mesecev so pri Volkswagnu priznali nameščanje naprav v avtomobile. Zaradi tega je čez nekaj dni odstopil Winterkorn, ki je nemškim oblastem na začetku leta 2017 zatrdil, da ni vedel za goljufivo napravo in je za to prakso izvedel šele ob izbruhu afere.

Vsem trem se sedaj očita manipulacija s trgom delnic, saj bi morali vlagateljem povedati kaj se dogaja. Delnica je v nekaj dneh izgubila 37 odstotkov vrednosti, vlagatelji pa so bili na to potezo povsem nepripravljeni. Čeprav v Nemčiji poteka več tožb proti Volkswagnu so tožilci potrdili, da gre tukaj za ločeno obtožbo.

Ne spreglejte