Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
18. 3. 2015,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault

Sreda, 18. 3. 2015, 12.24

8 let

Renault: Z električnimi avtomobili bi lahko nadomestili petino slovenskih avtomobilov

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Renault postaja eden vidnejših glasnikov trajnostne mobilnosti tudi v Sloveniji. Med slovenske kupce je pripeljal tri električne posebneže - model zoe, kango Z.E. in prikupnega twiziya.

Vložek v električni projekt vreden 4 milijarde evrov

Odločno je beseda, ki bolje od vseh opiše Renaultov pristop k uresničevanju dolgoletnega načrta sprožitve tako imenovanega Z.E. projekta, ki je v štirih letih zahteval štirimilijardni vložek in energijo 2000 ljudi. Prvi rezultati so, tako trdijo Francozi, spodbudni. Danes po Evropi vozi več kot 55.000 njihovih električnih vozil, največ med vsemi ponudniki tovrstnih prevoznih sredstev.

Dan D: jutri, četrtek, 19. marec 2015. Brez državnega sofinanciranja uspeha ne bo.

Renault od slovenske vlade pričakuje podporo in sodelovanje. Podobno kot tekmeci, med vrsticami je bil omenjen Volkswagen (e-up! in e-golf), pričakujejo ugoden razplet jutrišnje seje eko sklada, ki naj bi potrdil državno subvencioniranje v prid spodbujanja nakupa električnih vozil.

Državna pomoč naj bi, podobno kot v bližnji preteklost, še naprej tvorila temelje, brez katerih bi bil razmeroma drag vstop v svet električnih vozil praktično nemogoč, pomenila pa bi tudi dodatno spodbudo za trg.

Obisk iz Pariza napovedal električno ofenzivo kljub infrastrukturnim pomanjkljivostim

Denis Le Vot, Renaultov generalni direktor prodaje in marketinga, je izpostavil močno povezanost Renaulta in Slovenije ter in potrdil Renaultovo odločnost pri kreiranju nove prihodnosti znamke, ki bo od zdaj naprej tudi v Sloveniji zeleno obarvana.

"V času, ko je rast evropskega avtomobilskega trga 6-odstotna, je skupina Renault-Nissan prodajno uspešnost povečala za dvanajst odstotkov. Tudi zato menimo, da je čas za električno mobilnost v Sloveniji, ne glede na okoliščine povezane s sicer hitro rastočo infrastrukturo, pravi."

Eric Bernard, generalni direktor znamke za regijo Adriatic, je Slovenijo zaradi njenih geografskih lastnosti in vzorcev vsakodnevnih migracij označil za eno najprimernejših območij, kjer bi električna mobilnost, kljub infrastrukturnim pomanjkljivostim, lahko zaživela razmeroma hitro.

V svojem nagovoru je dvakrat uporabil besedno zvezo "pozitivna diskriminacija" in s tem namignil na rezerve pri odnosu: država – voznik električnega vozila ter poudaril pomembnost lokalnega prilagajanja "zeleni" problematiki.

Seveda je imel v mislih pomanjkljivo, a razmeroma hitro rastočo infrastrukturo (avtocestni križ bo na primer do konca leta bogatejši za 26 novih hitrih polnilnic), pomanjkanje posebnih parkirišč, posebnih voznih pasov …

V sprodajno-servisni mreži za zdaj pet pooblaščenih prodajalcev.

Renault bo DNA svoje obširne modelske ponudbe dodatno razvejal s tremi električnimi avtomobili: zoe, kangoo in twizy. Trojček eko posebnežev, prilagojenih širokemu spektru voznikov, bo v začetku podprla razmeroma velika prodajno-servisna mreža, v katero bo sprva vključenih pet pooblaščenih prodajalcev: dva v Ljubljani, v Lescah, v Celju in v Murski Soboti. Mreža se bo v prihodnosti dodatno razširila.

Renault je korak v e-mobilnost naredil skupaj s slovenskim znanjem

Preden se je Renault odločil prebujati zeleno zavest Slovenije, je v sodelovanju s centrom odličnosti nizkoogljične tehnologije (CONOT) izvedel demonstracijski projekt trajnostne mobilnosti.

Vodja projekta, Željko Purgar, je rezultate testiranj, ki so med drugim vključevala temeljite preizkuse ustreznosti infrastrukture, označil za pozitivne in med drugim omenil pomembnost projekta na globalni ravni:

"Renault je korak v e-mobilnost naredil skupaj s slovenskimi znanstveniki, s slovenskimi razvojnimi inženirji, s slovensko industrijo in skupnemu slovenskemu znanju omogočil tudi vstop na globalni trg. Omenil je tudi trud ekipe znanstvenika dr. Roberta Dominka s slovenskega Kemijskega inštituta: "V naši državi se razvijajo in nastajajo tudi nove rešitve za težave, povezane z energetsko neodvisnostjo. Prihaja namreč povsem nova generacija akumulatorjev, ki za zdaj obstaja v prototipni obliki, a obljublja veliko."

Ne spreglejte