SiolNET. Avtomoto Novice
1,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi volvo iz ZDA in prvi brez dizelskega motorja

1,11

termometer

volvo S60
Foto: Volvo

Volvo je predstavil novi S60. To bo njihov prvi avtomobil, ki ga bodo izdelovali v ZDA, in prvi volvo, ki v ponudbi ne bo imel več dizelskih motorjev.

volvo S60 Foto: Volvo Volvo S60 je novi tekmec premium avtomobilov, kot so BMW serije 3, audi A4 in mercedes-benz razred C. Izhaja z Volvove platforme SPA ter si mnoge oblikovalske in tehnične elemente deli s karavansko izvedbo V60. V primerjavi z njo bo vsaj v Nemčiji cenejši za od 1.500 do 2.000 evrov.

Vozniško ostrejši, veliko poudarka tradicionalno tudi na varnosti

S60 je dolg 4,7 metra, širok dobra dva metra in ima 2,8 metra medosne razdalje. Njegova masa znaša vsaj 1.680 kilogramov, v prtljažniku pa ima od 442 litrov prostornine.

Pri Volvu obljubljajo bolj dinamično in ostrejšo vozniško izkušnjo, znova pa so veliko pozornosti namenili varnostnim elementom tega avtomobila.

Tak avtomobil bo v mestu prepoznaval pešce, kolesarje in večje živali (pred njimi bo po potrebi samodejno zaviral), do hitrosti 130 kilometrov na uro bo pomagal s polsamodejno funkcijo vožnje …

Volvo XC60 T8 Avtomoto Konec za dizle: po Toyoti in Nissanu še Volvo

volvo S60 Foto: Volvo

Prvi volvo iz ZDA in prvi brez dizelskega motorja

Volvo ga bo izdeloval v novi tovarni v Charlestonu, ki so jo odprli skupaj s predstavitvijo avtomobila. Tovarno so gradili od leta 2015 in vanjo vložili okrog 880 milijonov evrov. Sprva bo v njej zaposlenih 1.500 ljudi. Ko bodo dosegli letno proizvodno kapaciteto 150 tisoč vozil, se bo število zaposlenih povečalo na štiri tisoč.

To je torej prvi volvo brez ponudbe dizelskega motorja. Novega S60 bodo poganjali le še bencinski motorji, na voljo bo tudi priključnohibridna različica. Sistemska moč pogonov pri motorjih T5 in T6 bo 340 oziroma 400 "konjev".

Od leta 2019 bodo vsi volvi imeli elektrificirane pogone, leta 2025 pa bodo polovico njihove prodaje že predstavljali povsem električni avtomobili.

Volvo XC40 Avtomoto Volvo XC40: Kaj evropski avto leta prinaša Slovencem? #foto

volvo S60 Foto: Volvo

volvo S60 Foto: Volvo

volvo S60 Foto: Volvo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 39
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin