Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 5. 2018,
7.35

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,59

10

Natisni članek

Volvo električni avtomobili dizel

Četrtek, 17. 5. 2018, 7.35

5 let, 11 mesecev

Novi S60 brez možnosti dizelskega motorja

Konec za dizle: po Toyoti in Nissanu še Volvo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,59

10

Volvo XC60 T8 | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Po Toyoti in Nissanu so umik ponudbe dizelskih motorjev napovedali tudi pri Volvu, kjer bodo kmalu predstavili novo limuzino S60.

Hakan Samuelsson, predsednik Volva, napoveduje elektrificirano prihodnost svoje znamke. | Foto: Reuters Hakan Samuelsson, predsednik Volva, napoveduje elektrificirano prihodnost svoje znamke. Foto: Reuters Volvo bo v novo limuzino S60 vgrajeval le še bencinske motorje in je obenem ustavil razvoj nove generacije dizelskih motorjev. "Naša prihodnost je elektrificirana," je poudaril predsednik družbe Hakan Samuelsson.

Novi volvo S60 le z bencinskimi in priključnohibridnimi pogoni

Volvo bo limuzino S60 predstavil v prihodnjih tednih, avtomobil pa bodo začeli jeseni izdelovati v ZDA. Vozilo bodo poganjali štirivaljni bencinski motorji, ob tem pa še dve priključnohibridni različici. Čeprav je lani dizelski motor poganjal 80 odstotkov prodanih volvov v Evropi, se očitno načrtno umikajo od tovrstnega pogona.

Avtomoto Nissan se pridružuje Toyoti in maha v slovo dizlom
Lani je prodaja avtomobilov z dizelskim motorjem v Evropi padla za 7,9 odstotka na skupno 6,7 milijona vozil. Tržni delež je s tem padel na slabih 44 odstotkov. Leta 2011 je ob vrhuncu priljubljenosti znašal že skoraj 55 odstotkov, kažejo podatki družbe Jato Dynamics.

Nissan stavi na elektriko, enako tudi Volvo. Na drugi strani Toyota v ospredje še naprej postavlja klasične hibride. | Foto: Gašper Pirman Nissan stavi na elektriko, enako tudi Volvo. Na drugi strani Toyota v ospredje še naprej postavlja klasične hibride. Foto: Gašper Pirman

Avtomoto Rešitev za dizel? Napovedali so izjemen preboj.

Priključni hibridi kot vmesna stopnja do električnih volvov

"Naša prihodnost je električna. Postopno bomo umikali različice avtomobilov, ki bodo imele zgolj motor z notranjim izgorevanjem. Bencinski priključni hibridi so vmesna stopnja do povsem električnih avtomobilov. Novi S60 bo predstavljal nov korak k tej odločitvi," je v uradnem Volvovem sporočilu dejal Samuelsson.

Pri Volvu ocenjujejo, da bodo nove avtomobile brez kakršnekoli elektrifikacije iz ponudbe umaknili med letoma 2023 in 2025. Takrat želijo pri svoji prodaji že doseči 50-odstotni delež električnih vozil.

Podobni načrti v Evropi tudi za Nissan in Toyoto

Volvova napoved v Evropi ni osamljena. Nedavno so podobno napovedali pri Nissanu, kjer bodo ob prenovah oziroma novih generacijah iz evropskih modelov umikali dizelske motorje. Toyota namerava že konec letošnjega leta v Evropi ustaviti prodajo svojih modelov z dizelskim motorjem.

Ne spreglejte