Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2016,
10.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Seat

Četrtek, 17. 3. 2016, 10.56

6 let, 7 mesecev

Prvi Seatov dobiček po letu 2008, prihodnje leto tudi španski tekmec nissana juka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Ciril Komotar

Seat je lani prvič po letu 2008 dosegel dobiček in do zdaj rekordne prihodke. Zaposlili so novih 350 ljudi, prihodnje leto pa bodo predstavili še en novi crossover.

Tako visokih prihodkov Seat še ni imel

Seat je dolga leta veljal za črnega račka Volkswagnovega koncerna, a Španci so lansko leto vendarle prebili led in ga končali v zelenih poslovnih številkah. Leta 2014 so še imeli 66 milijonov evrov izgube, lansko leto pa končali s šestimi milijoni evrov dobička. Prihodki v višini 8,3 milijarde evrov so bili najvišji do zdaj, v primerjavi z lanskim letom so se povečali za 11 odstotkov.

Seat je tretje leto zapored povečal prodajo vozil, ki je lani presegla mejo 400 tisoč vozil. To je bila posledica rasti povpraševanja na južnoevropskih trgih, kot sta Italija in Španija, petega zaporednega leta rasti v Nemčiji in tudi uspeha španske znamke v Mehiki. Poleg večje prodaje vozil je uspelo Seatu tudi povečati dobiček z vsakim prodanim modelom. Dobiček na avtomobil se je povečal za 3,5 odstotke.

Vodstvo Seata je že potrdilo tudi serijsko proizvodnjo novega, od atece še manjšega crossoverja. | Foto: Vodstvo Seata je že potrdilo tudi serijsko proizvodnjo novega, od atece še manjšega crossoverja.

Prihodnje leto še manjši Seatov crossover

Predsednik Seata Luca je vesel tako dobrih rezultatov v letu, ki je podjetje peljalo k novim izzivom. Letos bodo na ceste pripeljali prvi crossover ateco, že prihodnje leto pa še dimenzijski razred manjšega crossoverja.

Proizvodnjo novega modela, ki bo tekmec vozilom, kot sta nissan juke in renault captur, so zdaj tudi uradno potrdili. Crossover bo nastal na osnovi nove generacije ibize, ki prihaja prihodnje leto, Španci pa ga bodo ponujali le s pogonom na sprednji par koles.

Ne spreglejte