Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 12. 2022,
7.48

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

22

Natisni članek

obvoznica Ljubljana promet promet

Petek, 9. 12. 2022, 7.48

1 leto, 4 mesece

Promet

Pozor: zapore obvoznice v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

22

Severna obvoznica | Obnova dela severne obvoznice je eden letošnjih osrednjih prometnih projektov v Ljubljani. | Foto DARS

Obnova dela severne obvoznice je eden letošnjih osrednjih prometnih projektov v Ljubljani.

Foto: DARS

Ta konec tedna bodo za nekaj ur v obe smeri zaprli ljubljansko severno obvoznico, in sicer zaradi namestitve nadvoza.

Na ljubljanski severni obvoznici na odseku med Novimi Jaršami in Zadobrovo že več mesecev potekajo obnovitvena dela. 

Ta konec tedna bo zaradi postavljanja nadvoza odsek med Novimi Jaršami in Zadobrovo nekajkrat zaprt v obe smeri. Načrt del predvideva zaporo od petka od 22. ure do sobote do 7. ure, nato pa še od sobote od 22. ure do nedelje do 13. ure.

Obvoz v smeri Štajerske bo prek priključka Ljubljana Šmartinska cesta, v smeri severne obvoznice pa po vzhodni in južni obvoznici. Dostop do BTC bo mogoč prek priključka Zaloška in Industrijske cone Moste.

Severna obvoznica | Foto: Promico Foto: Promico

Severna obvoznica
Avtomoto Delali bodo eno leto: to bo nov uvoz na ljubljanski obvoznici

180 delovnih dni v enem letu

Pri Darsu so za obnovo severne obvoznice med razcepom Zadobrova in krožiščem Tomačevo izbrali Mapri Proasfalt, ki je na razpisu zmagal z najnižjo ceno. Kot so zapisali, so dela ocenjena na 18,8 milijona evrov, rok izvedbe pa je postavljen na 180 dni. Zaradi različnih faz rekonstrukcije tega dela obvoznice bodo dela, kot že omenjeno, izvedli letos in spomladi prihodnje leto.

Tokrat obsežna prenova ne bo zaobjemala le zamenjave cestišča oziroma voziščne konstrukcije. Od priključka Šmartinska cesta do razcepa Zadobrova bodo izvedli razširitev obstoječe hitre ceste: proti Novim Jaršam za dodatni vozni pas, proti Zadobrovi pa za dodatni vozni in odstavni pas, skladno s prometno študijo območja, ki vključuje tudi gradnjo polnega priključka Leskoškova cesta. Po prenovi bodo prometna pasova ločevale nove varnostne ograde, na odseku med Tomačevim in Šmartinsko cesto bo postavljena tudi integrirana betonska varnostna ograja s protihrupno ograjo. Dodali bodo nov elektronski portal za cestninjenje, šest informativnih portalov in novo prometno signalizacijo.

Premakniti bodo morali Pot ob žici

Rekonstrukcije bo deležen tudi priključek na Leskoškovo cesto. Tam dela potekajo že od lanskega oktobra, julija pa so zaradi del zaprli izvoz Nove Jarše. Za popolno prenovo tega priključka bo Dars skupaj z Mestno občino Ljubljana namenil 9,2 milijona evrov (od tega delež Mola znaša 1,6 milijona evrov). Tudi za ta dela je bil izbran Mapri Proasfalt kot vodilni izvajalec, Markomark Nival in Remont pa kot partnerja. Dela morajo končati najkasneje decembra letos.

Kot smo že pisali, bodo pri Darsu razširili severno servisno cesto v dvopasovnico, zgradili bodo krožišče na severni in južni strani, izvedena bo rekonstrukcija obstoječega nadvoza, zgradili bodo nov nadvoz ob obstoječem nadvozu in nadvoz zaradi poteka priključnega kraka C s H3 (izvoz s H3 v smeri Zadobrove) pod južno servisno cesto. Zaradi novih krožišč in širitve cest bodo prestavili Pot ob žici, kar zahteva gradnjo podhodov pod južnim krožnim križiščem, gradnjo novih jeklenih portalov, gradnjo novih opornih/podpornih zidov, preureditve cestne razsvetljave, prestavitve in ureditve telekomunikacijskega in optičnega omrežja, električnih inštalacij in električne opreme, prestavitev in zaščito klica v sili, ureditve vodovoda in plinovoda.

Ne spreglejte