Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
13. 6. 2019,
4.54

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

7

Natisni članek

OMV Slovenija električni avtomobili Ionity

Četrtek, 13. 6. 2019, 4.54

4 leta, 10 mesecev

Ionity v Sloveniji s prvo polnilnico, letos še štiri

Postavljajo odgovor Tesli, a ne za vse Slovence

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

7

Ionity električna polnilnica | Prve električne polnilnice Ionity v Sloveniji so postavili v Ilirski Bistrici. | Foto OMV Slovenija

Prve električne polnilnice Ionity v Sloveniji so postavili v Ilirski Bistrici.

Foto: OMV Slovenija

V Sloveniji bodo letos predvidoma postavili pet visokozmogljivih električnih polnilnic evropske mreže Ionity, ki je odgovor na podobno mrežo ameriške Tesle, namenjene pa bodo predvsem lastnikom evropskih električnih vozil na daljših poteh.

izpušni sistem dizel
Avtomoto Umazani dizel in umazana elektrika: kdo koga vleče za nos?

Vseevropska mreža hitrih polnilnic Ionity svoje mesto dobiva tudi v Sloveniji, kjer bodo do konca leta skupno postavili pet visokozmogljivih 350-kilovatnih polnilnic za električne avtomobile.

Ionity je evropsko združenje določenih avtomobilskih proizvajalcev (Volkswagen, Audi, Daimler, BMW, Porsche, Ford) in podporne industrije, zato je tudi polnjenje prek priključkov primerno predvsem za električna vozila evropskih proizvajalcev.

Mreža polnilnic je odgovor evropske avtomobilske industrije ameriški Tesli, ki je podobno mrežo lastnih polnilnic (resda šibkejših) v Evropi že postavila.

električni skiro Pariz
Novice V Nemčiji odprli pot električnim skirojem

Nove polnilnice predvsem po meri evropskih avtov

Za razliko od trenutnih 50-kilovatnih polnilnic DC na Petrolovih bencinskih črpalkah, ki jih je postavil državni Sodo in omogočajo hitro polnjenje (enosmerni tok DC) prek priključka CCS in CHAdeMO (pa tudi izmeničnega toka AC, priključek Type2), pa Ionity podpira le v Evropi najpogostejši priključek CCS.

Tako bo mogoče priključiti evropske električne avtomobile (audi e-tron quattro, mercedes EQC, električne volkswagne, hyundaia …), ne pa tudi njihove neposredne japonske konkurence – nissana leafa.

Tesla se je pri novem modelu 3 že prilagodila na evropski standard CCS. 

Bencinska črpalka, bencinski servis, bencin, tankanje
Avtomoto Trgovci si manejo roke: drag bencin, nič več zastonj elektrika

Električnega avtomobila kot je novi nissan leaf na polnilnicah Ionity ni mogoče polniti. | Foto: Gregor Pavšič Električnega avtomobila kot je novi nissan leaf na polnilnicah Ionity ni mogoče polniti. Foto: Gregor Pavšič

Prva slovenska za tranzitne potnike proti Hrvaški, v načrtu še vsaj štiri

Prvo 350-kilovatno polnilnico je Ionity odprl na bencinskem servisu OMV v Ilirski Bistrici. V delu je podobna polnilnica še v Kopru, v prihodnje pa še vsaj na treh mestih v Sloveniji. Znotraj mreže Ionity so sicer postavili že sto hitrih polnilnic.

Slovenska prva v Ilirski Bistrici bo kajpak namenjena predvsem tranzitnim potnikom, ki bodo z električnimi avtomobili potovali proti Hrvaški. Cena polnjenja znaša osem evrov, ne glede na čas polnjenja in količino prenesene električne energije. Kdor bi med potjo baterijo avtomobila napolnil od 30 do 80 odstotkov (pozneje se polnjenje močno upočasni), bi s tem pri modernih električnih vozilih pridobil okrog 200 kilometrov električnega dosega.

Avtomoto Amsterdam leta 2030: le električni čolni, avtomobili in motorji

Prvi bo potencial polnilnic Ionity izkoriščal porsche taycan

Omenjena moč polnjenja s 350 kilovati je za zdaj le teoretična, saj obstoječi avtomobili omogočajo kvečjemu dobrih 100 kilovatov moči polnjenja. Prvi, ki bo teoretično lahko izkoristil poln potencial novih polnilnic, bo jeseni porsche taycan. Tudi prvi Volkswagnov namenski električni avtomobil ID.3 bo imel moč polnjenja DC le do 125 kilovatov.

Ne spreglejte