Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 2. 2020,
6.16

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

Natisni članek

Volvo Geely

Torek, 11. 2. 2020, 6.16

4 leta, 8 mesecev

Napovedana združitev družb Geely in Volvo

Postati želijo eno: Volvo in kitajski lastnik nič več ločena?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,28

3

Volvo S60 | Geely je Volvo od Forda kupil leta 2010 in od takrat se je poslovanje Volva močno izboljšalo. Ključni pospeševalec prodaje so bili predvsem novi športni terenci, ostali pa so zvesti tudi svojim tradicionalnim modelom. | Foto Gašper Pirman

Geely je Volvo od Forda kupil leta 2010 in od takrat se je poslovanje Volva močno izboljšalo. Ključni pospeševalec prodaje so bili predvsem novi športni terenci, ostali pa so zvesti tudi svojim tradicionalnim modelom.

Foto: Gašper Pirman

Volvo in kitajski Geely, ki je sicer že deset let lastnik švedske avtomobilske znamke, bosta ustanovila skupno podjetje in tako poskušala še učinkoviteje nastopati na svetovnem avtomobilskem trgu.

Družba Geely Holding je lastnik Volva že vse od leta 2010, a je do zdaj poslovala ločeno. Enako velja tudi za podznamko Polestar, ki jo je Volvo izdelal za področje električnih vozil. Geely je sicer tudi lastnik znamk, kot so Lotus, LynkCo in Proton.

Avtomoto Prava poteza? Tukaj boste zaman iskali dizelski pogon #foto

Volvo bo izdeloval tudi povsem električno različico modela XC40. | Foto: Volvo Volvo bo izdeloval tudi povsem električno različico modela XC40. Foto: Volvo Sinergije na tehničnem in finančnem področju

Vodstvo Geelyja in Volva si zdaj želi združitve poslovanja pod eno družbo, kar bodo tudi predlagali obema upravama. Od združitve si obetajo boljše izkoristke na tehničnem in finančnem področju.

Družbi sta za združitev ustanovili delovno skupino, ki jo vodi Volvov predsednik Hakan Samuelsson. Že zdaj si Geely in Volvo učinkovito delita različne avtomobilske platforme. Predsednik Geelyja Li Shufu pri združitvi izpostavlja povečane sinergije, obenem pa ohranitev identitet posameznih znamk.

Kdo bi vodil novo združeno podjetje?

Združitev bi bila odgovor na zaostrene razmere na svetovnem avtomobilskem trgu. Volvu bi omogočila dodaten dostop do tovarn Geelyja na Kitajskem, njihovim lastnikom pa lažji prodor na evropski avtomobilski trg.

Glede vodstvenih struktur po združitvi za zdaj konkretnih predlogov še ni.

Volvova prodaja avtomobilov raste že šest let in je tudi lani dosegla rekordno raven. Prvič so prodali več kot 700 tisoč avtomobilov. Prihodki so znašali 274 milijard švedskih kron (25 milijard evrov), operativni dobiček pa 14,3 milijarde švedskih kron (1,35 milijarde evrov).
Ne spreglejte