Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
29. 8. 2017,
22.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

1

Natisni članek

SUV porsche cayenne Porsche

Torek, 29. 8. 2017, 22.48

6 let, 6 mesecev

Nekoč revolucionarni SUV bodo izdelovali Slovaki in ne več Nemci

Novi porsche cayenne: nekoč korak stran od ikone 911, zdaj se spet zbližujeta #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

1

porsche cayenne | Foto Porsche

Foto: Porsche

Porsche je predstavil tretjo generacijo cayenna. Postal je bolj dinamičen in izraziteje poudarja športnost. Prvič je dobil štirikolesno krmiljenje, zahvaljujoč aluminiju je postal tudi lažji in bolje vodljiv. Do zdaj so jih prodali 760 tisoč, v Sloveniji jih je registriranih več kot 300.

Zadaj je dobil najbolj vidne spremembe. Osnovni element je vodoravna luč LED prek cele širine vozila. V Nemčiji bo novi cayenne stal od slabih 75 tisoč evrov naprej. | Foto: Porsche Zadaj je dobil najbolj vidne spremembe. Osnovni element je vodoravna luč LED prek cele širine vozila. V Nemčiji bo novi cayenne stal od slabih 75 tisoč evrov naprej. Foto: Porsche Cayenne velja za enega od najbolj prelomnih porschejev vseh časov. Prvič so ga predstavili pred 15 leti, ko je bil to prvi moderni porsche z zasnovo športnega terenca, obenem pa tudi prvi Porschejev model s petimi vrati in (od leta 1995) prvi z vgrajenim motorjem V8.

Avtomobil drzne odločitve, ki je omogočil rast Porscheja

Prav s cayennom so torej v Stuttgartu v začetku tretjega tisočletja storili drzen korak stran od proizvodnje zgolj tradicionalnih športnih avtomobilov.

"Cayenne nam je odprl nova vrata in pomagal pri mednarodni uveljavitvi znamke," je bil o njegovi vlogi na svetovni premieri v Stuttgartu jasen predsednik Porscheja Oliver Blume. Brez nekdanje drznosti ne bi bilo niti njegovih naslednikov, kot je manjši SUV macan, prav tako ne niti visokih dobičkov, zaposlovanja in rasti družbe.

Porsche je s cayennom prav tako napovedal trend selitve športnih premium znamk v razred športnih terencev. Danes imajo takega že pri Maseratiju (levante) in Bentleyju (bentayga), kmalu pa na ceste prihaja tudi Lamborghinijev tekmec urus.

Do danes so od leta 2002 prodali 760 tisoč cayennov. V Sloveniji je bilo konec junija registriranih 343 teh vozil. V slovenske salone bo novi cayenne prispel proti koncu leta, cene bodo znane v prihodnjih dneh.

Najbolj vpadljiv je 12,3-palčni zaslon na dotik (poznamo ga že iz nove panamere). Pred voznikovimi očmi je klasični analogni merilnik hitrosti, na njegovi levi in desni strani pa dva sedempalčna digitalna zaslona. | Foto: Porsche Najbolj vpadljiv je 12,3-palčni zaslon na dotik (poznamo ga že iz nove panamere). Pred voznikovimi očmi je klasični analogni merilnik hitrosti, na njegovi levi in desni strani pa dva sedempalčna digitalna zaslona. Foto: Porsche

Izbira motorjev: dva šestvaljnika, za zdaj še brez dizla

Novi cayenne bo sprva na voljo v dveh različicah. To bosta avtomobil s šestvaljnim trilitrskim motorjem (250 kilovatov) in 2,9-litrski motor V6 z dvojnim turbopuhalom in močjo 324 kilovatov. Ta bo v cayennu S omogočal pospešek do 100 kilometrov na uro v le dobrih petih sekundah.

 

Cayenne

Cayenne S

Prostornina motorja:

2.995 cm3

2.894 cm3

Tip motorja:

V6 turbo

V6 bi-turbo

Moč motorja:

250 kW (340 »konjev«) od 5.300 do 6.400 vrt./min.

324 kW (440 »konjev«) od 5.700 do 6.600 vrt./min.

Navor:

450 Nm od 1.340 do 5.300 vrt./min.

550 Nm od 1.800 do 6.600 vrt./min.

Masa praznega vozila:

1.985 kg

2.020 kg

Pospešek 0-100 km/h (sport plus)

6,2 s (5,9 s)

5,2 s (4,9 s)

Pospešek 0-200 km/h (sport plus)

24,2 s (23,9 s)

18,9 s (18,6 s)

Najvišja hitrost

245 km/h

265 km/h

Cayenne bo imel zdaj prvič tudi štirikolesno krmiljenje. To prinaša večjo stabilnost pri višjih hitrostih in večjo okretnost v mestih. | Foto: Porsche Cayenne bo imel zdaj prvič tudi štirikolesno krmiljenje. To prinaša večjo stabilnost pri višjih hitrostih in večjo okretnost v mestih. Foto: Porsche

Tretji cayenne z neposrednimi geni športnika 911

Osnovno sporočilo novega cayenna so njegove vzporednice z ikono, modelom 911. Pri Porscheju pravijo, da cayenne še nikoli ni povzemal toliko elementov tega čistokrvnega športnika. Športni terenec je postal daljši in širši, tudi bolj dinamičen in posledično morda celo bolj eleganten kot predhodnik.  

Cayenne je pod vtisom 911 prvič dobil štirikolesno krmiljenje in tudi zadnje gume, ki so širše od sprednjih. Del serijske opreme je aktivni štirikolesni pogon. Tako kot pri 911 in panameri so inženirji tudi tokrat pri gradnji uporabili kombinacijo aluminija in jekla. Zunanjost je v celoti aluminijasta in kljub večjemu naboru serijske opreme (žarometi LED, večja kolesa, sistem za parkiranje, modul LTE, prepoznavanje pešcev …) je novi cayenne do 65 kilogramov lažji od predhodnika. Prazen avtomobil ima lahko zdaj maso tudi pod dvema tonama.

Serijsko je avtomobil dobil tudi osemstopenjski samodejni menjalnik, sistem 48-voltne napetosti (ta omogoča elektronski nadzor nagibanja vozila, ne več hidravličnega), zračno vzmetenje …

Iskanje kompromisa med digitalnim svetom in analognim tradicionalizmom

V notranjosti so oblikovalci iskali kompromis med novim digitalnim svetom in tradicionalnim pristopom k oblikovanju. Najbolj vpadljiv je 12,3-palčni zaslon na dotik (poznamo ga že iz nove panamere). Pred voznikovimi očmi je klasični analogni merilnik hitrosti, na njegovi levi in desni strani pa dva sedempalčna digitalna zaslona. Na teh se izpisujejo podatki asistenčnih sistemov, med katerimi je tudi nočni vid (night vision) prek toplotne zaznave.

Porsche bo novega cayenna, ki si platformo deli z volkswagen touaregom in audijem Q7, v celoti izdeloval v Volkswagnovi tovarni v slovaški Bratislavi. Tam so do zdaj le pripravljali karoserije in jih nato na sestavljanje vozili v nemški Lepzig.

Cayenne je seveda tudi vozilo z resnimi terenskimi zmogljivostmi, a večina voznikov izven asfaltnih cest zapelje redko. | Foto: Porsche Cayenne je seveda tudi vozilo z resnimi terenskimi zmogljivostmi, a večina voznikov izven asfaltnih cest zapelje redko. Foto: Porsche

porsche cayenne | Foto: Porsche Foto: Porsche

 

Ne spreglejte