Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 5. 2015,
21.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peugeot Rok Turk Športni Avtomoto

Četrtek, 7. 5. 2015, 21.42

6 let, 7 mesecev

Novi peugeot 308 GT v Sloveniji: obline in poskočno srce za 25 tisočakov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri Peugeotu priznavajo, da je športni 308 GT predvsem nišni model, a da je prav zato lahko dober ambasador tudi za klasične "ljudske" francoske avtomobile. Letos jih v Slovenijo prihaja 50.

Poslanstvo Jeana Todta pri Peugeotu živi naprej

Že pred 34 leti so se tudi uradno začeli postavljati Peugeotovi športni geni in z njimi nagovarjanje ciljnih potencialnih kupcev, ki so lahko svoje vsakodnevne "ljudske" avtomobile povezovali z različnimi športnimi specialkami. Takrat je Jean Todt, svetovni prvak v reliju med sovozniki – pozneje je še bistveno bolj zaslovel kot šef Ferrarija v formuli ena in predsednik mednarodne avtomobilske organizacije FIA – ustanovil moštvo Peugeot Talbot Sport.

Športni oddelek je v naslednjih treh desetletjih večinoma izdeloval dirkalne avtomobile, ki so izhajali neposredno iz vsakodnevnih vozil. Izjema so bili sicer kratkotrajni bolidi formule ena in prototipi za vztrajnostne dirke, večinoma pa je Peugeot med avtomobilskimi proizvajalci najbolj na glas ponavljal načelo "Zmagaj v nedeljo, prodajaj v ponedeljek".

Dirkaški peugeot s serijskim nima veliko skupnega, toda …

Vzporednice bi lahko vlekli tudi s prizorom na dirkališču in avtomobilskem poligonu Raceland pri Krškem, kjer sta bila eden ob drugem parkirana dirkalnik peugeot 208 R2 slovenskega dirkača Roka Turka in novi peugeot 308 GT. Seveda, dirkaški peugeot s tistim iz prodajnega salona nima skoraj nič skupnega, saj je od njega tudi trikrat dražji. Vsi ključni sestavni elementi so namenjeni dirkaški rabi in zato tudi posebej razviti, da lahko Turk na zaprtih cestnih odsekih izkoristi ves potencial vozila.

Video – V dirkalnik Roka Turka je sedel in adrenalinsko doživetje dobil tudi odlični slovenski plavalec Damir Dugonjić

Medtem ko smo na poligonu Raceland Krško spoznavali novega Peugeot 308 GT, je dirkaški krst doživel odlični plavalec Damir Dugonjič. Volan je vrtel Rok Turk, njegova sovoznica Blanka Kacin pa je praznovala rojstni dan. Zgodba o športnih peugeotih pa sledi zjutraj na #avtomoto Peugeot Sport

Posted by Siol.net Avtomoto on Thursday, 7 May 2015

GT je predvsem nabor bolj športne in kakovostnejše opreme, tisti pravi GTI sledi šele jeseni

Čeprav so športne različice avtomobilov v prodajnem smislu zelo nišne, vseeno odigrajo pomemben marketinško nalogo pri pozicioniranju tistih klasičnih različic. Iz najrazličnejših oglasov in plakatov se pogosto bohotijo prav te športne različice, kakršen je v primeru Peugeota novi GT. To ni ne vsakdanji peugeot, niti to ni tisti najbolj športni GTi.

GT je predvsem nadgradnja za tiste, ki si od peugeota vendarle želijo še nekaj več. Tako v kombilimuzinski kot karavanski izvedbi prinaša novo modro barvo, bolj agresivno zasnovane blatnike, serijske žaromete LED, 18-palčna kolesa, črn difuzor, lepa zaključka izpušne cevi in ostale elemente, ki tristoosmici prinašajo precej izrazit faktor dinamičnosti. Podvozje je spredaj nižje za 7, zadaj pa za 10 milimetrov.

Enako velja tudi za notranjost vozila, ki poleg usnja in boljših materialov nudi tudi precej rdečih šivov s pravim športnim duhom. Da je to vseeno le vmesna stopnja do različice GTi, ki bo predstavljena jeseni na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, med drugim razkriva tudi elektronska ročna zavora. Pravi puristi bodo nad njo bržkone vihali nosove.

Vsi novi peugeoti imajo že motorje Euro 6, novi 308 GT je na voljo z dvema

Peugeot 308 GT (športna različica GTi sledi jeseni) bo na voljo z dvema motorjema, ki sta oba že v skladu z normativi Euro 6. To zdaj velja že za vse nove peugeote. Bencinski štirivaljnik z močjo 151 kilovatov in 285 njutonmetri navora in dizelski motor blueHDI 180, ki nudi 133 kilovatov in 400 njutonmetrov navora.

Poudariti velja, da bo bencinski motor na voljo le z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, dizelski motor pa le s samodejnim menjalnikom.

Za peugeota 308 GT vsaj slabih 25 tisočakov

Slovenski uvoznik Peugeota je zadovoljen z dozdajšnjo prodajo v letošnjem letu, ki je boljša od lanske, prodali pa so tudi že 15 peugeotov 308 GT. Skupno jih nameravajo letos v Slovenijo pripeljati okrog 50.

Bencinska različica avtomobila stane 24.960 evrov, dizelska pa 28.830 evrov. Karavanska izvedba SW je v obeh primerih dražja še za 900 evrov, uvoznik pa v primeru nakupa "staro za novo" in uporabe njihovega partnerja pri financiranju nudi še tri tisoč evrov popusta.

Ne spreglejte