Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
24. 2. 2017,
15.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Ford Avtosalon Ženeva 2017

Petek, 24. 2. 2017, 15.01

6 let, 6 mesecev

Nova ford fiesta ST – mali športnik z 1,5-litrskim trivaljnikom in izbiro voznih programov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Ford fiesta ST | Foto Ford

Foto: Ford

Ford fiesta ST v novi generaciji prinaša povsem nov 1,5-litrski trivaljni motor z 200 "konji", ki bo imel tudi funkcijo izklopa enega valja. V športni fiesti bo prvič nabor treh voznih programov, kupci pa bodo lahko izbirali med tri- ali petvratno karoserijsko zasnovo.

Nova ford fiesta: večja in z novimi lučmi v boj za vrh evropskega avtomobilskega trga


Oznaka ST je pri zdajšnji fiesti ST napovedovala vrhunske vozne užitke. | Foto: Ford Oznaka ST je pri zdajšnji fiesti ST napovedovala vrhunske vozne užitke. Foto: Ford Ford bo na avtomobilskem salonu v Ženevi razkril tudi novo generacijo fieste v športni različici ST. V zdajšnji generaciji so fiesto ST iz vidika vozniškega užitka, cenovne dostopnosti in tudi zmogljivosti skoraj povsod ocenili kot najboljši športni avtomobil svojega razreda.

Prvi model Ford Performance z bencinskim trivaljnikom

Naloga nove fieste torej ne bo lahka, pri Fordu pa so zanjo pripravili kar nekaj novosti. To je predvsem novi 1,5-litrski trivaljni bencinski motor ecoboost, ki bo imel 200 "konjev" in 290 njutonmetrov navora ter bo fiesto do sto kilometrov na uro predvidoma pognal v 6,7 sekunde. To je prvi trivaljnik za avtomobil iz športnega programa Ford Performance.

Fiesta ST bo lahko na voljo tudi zgolj v trivratni karoserijski izvedbi.  | Foto: Ford Fiesta ST bo lahko na voljo tudi zgolj v trivratni karoserijski izvedbi. Foto: Ford

Ko voznik ne bo potreboval polne moči, bosta delovala le dva motorna valja

Povsem iz aluminija izdelan motor je opremljen z vgrajenim izpušnim kolektorjem, ki izboljša učinkovitost motorja, saj mu pomaga hitreje doseči optimalno temperaturo, s skrajšanjem poti izpušnih plinov med valji in turbopolnilnikom pa tudi hitreje zagotovi navor.

Motor bo v trenutkih, ko voznik ne bo potreboval popolne zmogljivosti, znal izklopiti delovanje enega valja. Ob pritisku na plin bo tretji valj spet vklopil v 14 milisekundah, kar je dvajsetkrat hitreje kot človek pomežikne. Tak način delovanja motorja pozitivno vpliva na porabo goriva in količino izpustov CO2.

Na dvignjenem digitalnem zaslonu ima voznik na voljo infozabavni sistem Sync tretje generacije, ki podpira tudi vmesnik Car Play in Android Auto. | Foto: Ford Na dvignjenem digitalnem zaslonu ima voznik na voljo infozabavni sistem Sync tretje generacije, ki podpira tudi vmesnik Car Play in Android Auto. Foto: Ford

Trije vozni programi za večjo vsakodnevno uporabnost majhnega športnega avtomobila

Fiesta ST bo prvič na voljo tudi z izbiro voznih programov. Na voljo bodo načini normal, sport in track, s katerimi bo lahko voznik prilagodil delovanje elektronskih sistemov v skladu s trenutnimi potrebami oziroma pogoji na cesti ali dirkališču.

Ford bo fiesto ST ponudil v tri- ali petvratni karoserijski izvedbi. V notranjosti obljubljajo veliko prilagodljivosti kupcem, športne sedeže Recaro, infozabavni sistem Sync tretje generacije (združljiv tudi z Applovim vmesnikom Car Play), navzven pa bo lahko avtomobil izstopal z 18-palčnimi platišči iz lahke zlitine.

Ne spreglejte