Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
30. 11. 2016,
0.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Ford fiesta

Sreda, 30. 11. 2016, 0.01

6 let, 6 mesecev

Nova ford fiesta: večja in z novimi lučmi v boj za vrh evropskega avtomobilskega trga

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Ford fiesta letos spada med tri najbolje prodajane avtomobile v Evropi. Nova generacija lahko seže še višje: postala je večja, na voljo bo imela več opreme, varnostnih sistemov in boljših materialov. Slovencem, ki smo jih v zadnjih štirih letih kupili 3.700, bo na voljo sredi prihodnjega leta.  

To je nova ford fiesta, ki so jo danes razkrili v Nemčiji, vse podrobnosti pa bodo čez tri mesece znane na avtomobilskem salonu v Ženevi. Fiesto so za zdaj predstavili v različicah vignale (na fotografiji), titanium, ST line in active. | Foto: Ford To je nova ford fiesta, ki so jo danes razkrili v Nemčiji, vse podrobnosti pa bodo čez tri mesece znane na avtomobilskem salonu v Ženevi. Fiesto so za zdaj predstavili v različicah vignale (na fotografiji), titanium, ST line in active. Foto: Ford

Oblikovno največja sprememba so zadnje luči, ki niso več pokončne, temveč vodoravne.  | Foto: Ford Oblikovno največja sprememba so zadnje luči, ki niso več pokončne, temveč vodoravne. Foto: Ford Ford je včeraj zvečer v Nemčiji razkril novo generacijo fieste, svojega najbolje prodajanega avtomobila v Evropi in tradicionalno enega vodilnih predstavnikov razreda majhnih avtomobilov na evropskem trgu. Ta za zdaj še vedno predstavlja največji delež prodaje novih avtomobilov v Evropi. Približno vsak peti avtomobil, v Sloveniji celo vsak četrti avtomobil prodajo prav v tem razredu.

Nova fiesta je od zadaj še najbolj podobna B-maxu

Američani so razkrili zunanjost fieste, precej bolj skopi pa so bili s tehničnimi podatki. Nova fiesta je v primerjavi s predhodnico res dimenzijsko zrasla, dobila je vodoravne zadnje luči (podobna je B-maxu), v notranjosti pa nov digitalni zaslon nad sredinsko konzolo, z več razpoložljive dodatne in varnostne opreme pa jo bodo pri Fordu poskušali v ponudbi premakniti stopnjo višje.

Ford je namreč že zdaj na posameznih trgih izpuščal osnovne različice fieste, njeno vlogo Fordovega najmanjšega avtomobila v Evropi pa bo prihodnje leto prevzel novi ford ka+.

V notranjosti je Ford nad sredinsko konzolo postavil digitalni zaslon. Infozabavni del vozila bo na precej višji ravni kot pri predhodnici. | Foto: Ford V notranjosti je Ford nad sredinsko konzolo postavil digitalni zaslon. Infozabavni del vozila bo na precej višji ravni kot pri predhodnici. Foto: Ford

Za zdaj štiri zunanje različice fieste, novost tudi trivaljnik s sistemom izklapljanja valja ob manjši obremenitvi

Fiesta je v primerjavi s predhodnico dobila manj agresivno oblikovan sprednji del, na voljo pa bo v štirih različicah. V Nemčiji so pokazali fiesto titanium, najbolje opremljeno fiesto vignale, dinamično fiesto ST line (prava športna ST prihaja pozneje) in različico fiesta active s pridihom majhnega crossoverja.

Motorna ponudba ni znana, pri Fordu pa so razkrili prvi trivaljni bencinski motor (140 "konjev") s sistemom izklapljanja enega valja ob manjši obremenitvi. Tak sistem smo do zdaj poznali le v štirivaljnih motorjih.

Ford fiesta v različici active | Foto: Ford Ford fiesta v različici active Foto: Ford

Različica titanium | Foto: Ford Različica titanium Foto: Ford Nova fiesta bo v Slovenijo pripeljala sredi prihodnjega leta, ka+ sledi jeseni 2017

Ford je po podatkih Jato Dynamics letos do konca oktobra v Evropi prodal 253 tisoč fiest, kar jo je za Volkswagnovima golfom in polom postavljalo na skupno tretje mesto prodaje na evropskem avtomobilskem trgu. V Sloveniji je Ford od prenove modela leta 2012 prodal 3.700 fiest zadnje generacije.

Ford bo avtomobil v celoti razkril na avtomobilskem salonu v Ženevi. Nova fiesta bo v Slovenijo pripeljala prihodnje leto poleti, predvidoma jeseni (pokazali jo bodo že spomladi na avtomobilskem salonu v Ljubljani) pa bo na trg prišel tudi majhen ford ka+.

Ford je za zdaj razkril le različico ST line, pravo športno fiesto ST bodo predstavili pozneje.  | Foto: Ford Ford je za zdaj razkril le različico ST line, pravo športno fiesto ST bodo predstavili pozneje. Foto: Ford

Po simpatije tudi v svetovno prvenstvo v reliju

Kot smo pisali že pred tedni, bo Ford vsaj posredno z novo fiesto prisoten tudi v svetovnem prvenstvu v reliju. Britanski M-Sport je na osnovi nove generacije že izdelal nov dirkalnik WRC, med resnimi kandidati za sedež v moštvu pa je tudi štirikratni svetovni prvak Sebastien Ogier. Ta je pred dnevi dirkalnik že testiral, odločitve o podpisu pa za zdaj še ni. Bo Ford Europe plačal pogodbo s francoskim zvezdnikom, ki bi lahko za Ford postal odličen ambasador njihovega najbolje prodajanega avtomobila?

Video: Sebastien Ogier testira novo ford fiesto WRC

Ne spreglejte