Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
13.54

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

8

Natisni članek

Volkswagen Električni avtomobili

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 13.54

5 let, 2 meseca

Nekoč trabanti, zdaj avtomobili prihodnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

8

Zwickau je ena najstarejših tovarn za izdelavo avtomobilov na svetu, kjer so med drugim izdelovali trabante. Volkswagen želi v Zwickauu spisati novo poglavje, zato bodo novembra tam zagnali proizvodnjo električnega modela I.D., ki bo imel enako ceno kot dizelsko gnani golf.

I.D. bo prvi električni model in hkrati najpomembnejši avtomobil za prihodnost Volkswagna. Novembra ga bodo začeli izdelovati v obratu Zwickau. | Foto: Volkswagen I.D. bo prvi električni model in hkrati najpomembnejši avtomobil za prihodnost Volkswagna. Novembra ga bodo začeli izdelovati v obratu Zwickau. Foto: Volkswagen Dve leti po zagonu proizvodnje bodo v tovarni dosegli polno zmogljivost in na dan izdelali 1500 električnih avtomobilov. S tem bo obrat v Zwickauu postal največji obrat za izdelavo električnih avtomobilov na svetu. Skupno bodo lahko na letni ravni izdelali kar 330 tisoč električnih avtomobilov za znamke Volkswagen, Audi in Seat. Preobrazba obrata igra ključno vlogo za Volkswagnov električni napad, ki bo do leta 2040 elektrificiral celotno modelno paleto in s tem dosegel zahteve pariškega podnebnega sporazuma.

Za milijone, ne milijonarje

Čeprav so v bruseljskem obratu že jeseni začeli izdelovati Audijevega e-trona, je za skupino Volkswagen ključnega pomena prihod prvega modela iz družine I.D. Električni modeli bodo sloneli na najnovejši prilagodljivi arhitekturi MEB, namenjeni izključno električnim avtomobilom, ki bodo hkrati dosegljivi milijonom ljudi, in ne samo milijonarjem.

Volkswagen želi proces izdelave električnih avtomobilov še nadgraditi. Poleg proizvodnje bodo dostava in vse spremljajoče Naslednji model bo I.D. buzz. Električni potovalnik, ki bo tako kot vsi električni modeli slonel na novi arhitekturi MEB. | Foto: Volkswagen Naslednji model bo I.D. buzz. Električni potovalnik, ki bo tako kot vsi električni modeli slonel na novi arhitekturi MEB. Foto: Volkswagen komponente izdelane brez ogljičnega podpisa.

Thomas Ulbrich, vodja programa za e-mobilnost pri Volkswagnu, je dejal, da je doseganje ničnega ogljičnega podpisa velik izziv. Električni avtomobil ima ob začetku svoje življenjske dobe kar precej zaostanka pred konvencionalnimi avtomobili, zaradi količine energije, ki jo porabi za izdelavo baterij.

Obrat Zwickau bo tako čez pol leta do enega leta začel delovati izključno na energijo, pridobljeno iz avstrijskih hidroelektrarn. Pri Volkswagnu so se tudi strinjali, da morajo vsi proizvajalci baterij uporabljati obnovljivo energijo, tudi če imajo svoje obrate na Poljskem (tam se večina električne energije pridobiva s pomočjo premoga). Preostanek ogljičnega podpisa, ki ga pokvari ogrevanje obrata na zemeljski plin, bodo ''kompenzirali'' z različnimi programi za zmanjševanje ogljičnega podpisa.

Volkswagen tovarna Slovaška
Avtomoto Odgovor Tesli: Volkswagen bo gradil največjo tovarno

Ambiciozni načrti prinašajo ogromne naložbe

Kako ambiciozne načrte ima Volkswagen s svojim programom električnih avtomobilov, priča podatek, da želijo v prvem življenjskem ciklu izdelati 15 milijonov električnih avtomobilov. V preobrazbo tovarne bodo vložili 1,2 milijarde evrov, od tega bodo 20 odstotkov vložka namenili povečanju proizvodne zmogljivosti. Le tako bodo lahko zagotovili dobičkonosnost skozi življenjski cikel posameznega modela.

V tovarni bodo kljub prihodu številnih novih robotov ohranili 7700 zaposlenih, saj bodo proizvodnjo pokrovov motorja, strehe, odbijačev, vrat in drugi zunanjih elementov začeli izdelovati znotraj tovarne. S tem bodo zmanjševali stroške transporta in hkrati lažje preverjali kakovost izdelave.

Po dveh letih bo tovarna prešla v maksimalno produktivnost. Na dan bodo izdelali 1500 električnih avtomobilov oziroma 330 tisoč na leto. | Foto: Audi Po dveh letih bo tovarna prešla v maksimalno produktivnost. Na dan bodo izdelali 1500 električnih avtomobilov oziroma 330 tisoč na leto. Foto: Audi

Ne spreglejte