SiolNET. Avtomoto Novice
2,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Peugeot 203

Našli so ga: to je najstarejši peugeot v Sloveniji #foto

2,51

termometer

Peugeot 203 | Peugeot 203 je bil prvi model znamke s tehnologijo samonosne karoserije ter pravo poosebljenje legendarnih in vzdržljivih Peugeotov, kot prvemu pa mu je uspelo preseči pol milijona proizvedenih primerkov. | Foto: Peugeot
Peugeot 203 je bil prvi model znamke s tehnologijo samonosne karoserije ter pravo poosebljenje legendarnih in vzdržljivih Peugeotov, kot prvemu pa mu je uspelo preseči pol milijona proizvedenih primerkov. Foto: Peugeot

Peugeot 203 iz leta 1951 je najstarejši avtomobil te francoske znamke v Sloveniji. Njegov lastnik je Franci Planinec iz bližine Moravč.

Peugeot je v Sloveniji izvedel natečaj, na katerem je iskal najstarejši avtomobil svoje znamke s slovenskimi registrskimi oznakami. Med prijavami se je kot najstarejši izkazal ta beli peugeot 203. Vozi ga Franci Planinec iz Zgornje Javoršice pri Moravčah.

Franci Planinec ob svojem peugeotu 203. | Foto: Peugeot Franci Planinec ob svojem peugeotu 203. Foto: Peugeot Iz Francije na Hrvaško, nato v roke carine in končno v Slovenijo

Skoraj sedemdesetletni avto ima zanimivo zgodbo: pred desetletji ga je francoski lastnik pustil oziroma prodal na Hrvaškem, ker mu je odpovedal motor. Tam ga je odkupila carina, pozneje pa je prišel v slovensko last. Avto je bil hranjen v suhi garaži in je bil v dobrem stanju. Planinec pravi, da je imel smele načrte glede obnove, a se je vse skupaj malo zavleklo, dokler ga ni sin začel priganjati. Po osmih letih je avto prekrasen. V prtljažniku je rezervna pnevmatika, zadnjo klop pa se da podreti, tako da se vanj da spraviti smuči. "Pa še strešni prtljažnik ima in strešno okno," doda Franci.

Kot pravi, je bilo še najlažje renovirati motor, saj sta s sinom Janom, ki mu je pomagal, oba izšolana avtomehanika. Zamudnejša opravila so bila: menjava sicer redkih zarjavelih delov, kromiranje kosov pločevine in njihovo poliranje.

Brez težav vse do 80 kilometrov na uro

Pod pokrovom se skriva 1,3-litrski štirivaljnik s približno 45 konjskimi močmi, kar je kar lepa številka za tiste čase. Ima štiri prestave: tri za naprej in vzvratno. Brisalci so motorizirani, imajo pa tudi možnost ročnega poganjanja. Ima 12-voltno napeljavo, a dva akumulatorja s po šest volti. In avto se lepo pelje: brez težav gre 80 kilometrov na uro, verjetno bi prišel tudi do stotice. Pri vsem tem pa ne trpi niti poraba, saj ne presega osem litrov goriva na 100 kilometrov.

Peugeot 203 | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Peugeot 203 | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Peugeot 203 | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Peugeot 203 | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Peugeot 203 | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Peugeot 203 | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Peugeot 203 | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin