Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 3. 2022,
7.17

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

2

Natisni članek

Nemčija Berlin Tesla model Y Tesla model 3 Tesla

Ponedeljek, 28. 3. 2022, 7.17

2 leti

Musk v Nemčiji: izdelali bi radi 20 milijonov avtov na leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

2

Tesla Berlin | Foto Tesla

Foto: Tesla

Elon Musk ima velike načrte, kako ohraniti Teslin položaj med proizvajalci električnih vozil. Če želijo ostati med največjimi na svetu, bodo vsekakor morali prodati več avtomobilov, tega pa se zaveda tudi Musk. Z gradnjo novih tovarn in razvojem avtov bi radi z letom 2030 na letni ravni izdelali 20 milijonov avtomobilov.

Tesla ima danes po vsem svetu 16 tovarn. V nekaterih izdelujejo izključno avtomobile, v nekaterih le sestavne dele za njihove avtomobile. Z odprtjem nove gigatovarne blizu Berlina so naredili velik korak naprej k izboljšanju celotne proizvodne verige. Predvsem se je sprostila proizvodna blokada modela Y, ki ga zaradi velikih količin naročil niso zmogli delati tako hitro, kot si to želijo naročniki.

Tesla Y
Avtomoto Slovenci po tesle raje v Avstrijo? Razlika v ceni kar 10 tisočakov.
Tesla Berlin
Avtomoto Trajalo je dve leti: Tesla v Berlinu odprla tovarno

Na letni ravni izdelati 20-krat avtov več

Lani so pri Tesli izdelali 936.172 avtomobilov, kar je bilo daleč največ v zgodovini podjetja. V primerjavi z letom 2020 je bilo to skoraj 90 odstotkov več, ko so izdelali skoraj pol milijona avtov. Če pogledamo proti letu 2019, ko so izdelali 367.500 avtov, gre za očiten vsakoletni dvig prodanih avtov.

Toda leto 2030 ni tako zelo oddaljeno in 20 milijonov prodanih avtov na letni ravni je velik odskok od lanskih številk. "Mislim, da je to agresiven načrt, a ne nedosegljiv. Lahko izdelamo 20 milijonov avtov čez deset let. To bi bila dobra številka, ker imamo danes na naših cestah v uporabi dve milijardi avtov in tovornjakov. 20 milijonov bi bil en odstotek globalnega voznega parka na letni ravni," je zbranim ob odprtju gigatovarne v Berlinu povedal Musk.

Tesla Berlin
Avtomoto Elon Musk se vrača v Berlin, očitajo mu sporen posel z Rusi

Veliki obeti z novim cenejšim modelom

"Šele takrat, ko bomo lahko dvignili svojo proizvodnjo in zadostili povpraševanju na naših obstoječih trgih, se bomo lahko razširili na druge trge in dodali dodatne modele," je še povedal Musk. Za zdaj ima Tesla v ponudbi štiri modele, daleč najuspešnejša sta najcenejša modela 3 in Y.

Veliko kupcev težko pričakuje najmanjši model, ki naj bi sprva zapeljal na ceste v Evropi. V primerjavi z modelom 3 bo šlo za manjši model, ki bo po trenutnih ocenah stal okoli 30 tisoč evrov. Za zdaj še ni znano, kdaj bo pripravljen na proizvodnjo, a očitno bodo pri Tesli najprej poskrbeli, da bo tovarna v Berlinu začela obratovati s polno močjo. To bo šele leta 2025, ko bodo na letni ravni izdelali 500 tisoč avtomobilov. Letos bodo tam izdelali okoli 54 tisoč avtov in prihodnje leto že 280 tisoč.

Ne spreglejte