Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
24. 1. 2017,
6.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

Miro Cerar Škoda

Torek, 24. 1. 2017, 6.11

6 let, 6 mesecev

Miro Cerar v Škodi: je premierju uspelo zagotoviti posle slovenskim start-upom?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Škoda je v Pragi ustanovila DigiLab, razvojni laboratorij novih rešitev s področja digitalnih storitev za avtomobilsko industrijo prihodnosti, je predsednik Škode Bernhard Maier v Mladi Boleslavi povedal slovenskemu premierju Miru Cerarju. Škoda bo tudi v Sloveniji iskala take rešitve, v katera namerava vlagati tako finančna kot tudi druga razvojna sredstva.

Miro Cerar je vodstvo Škode (skrajno desno njen predsednik Bernhard Maier) obiskal s češkim premierjem Bohuslavom Sobotko. | Foto: Škoda Miro Cerar je vodstvo Škode (skrajno desno njen predsednik Bernhard Maier) obiskal s češkim premierjem Bohuslavom Sobotko. Foto: Škoda

Slovenski premier Miro Cerar je vodstvo Škode obiskal s češkim premierjem Bohuslavom Sobotko. Skupaj sta iz prve roke spoznala, kako se češki avtomobilski proizvajalec pripravlja na digitalno dobo v avtomobilski evoluciji in kakšne priložnosti ta usmeritev prinaša za zagonska podjetja (start-up) v njunih državah. Pri Škodi namreč pravijo, da se bodo že leta 2025 prihodki iz digitalnih storitev izenačili s prihodki osnovne proizvodnje avtomobilov.

Škoda se usmerja v digitalno dobo avtomobilske industrije. Češki avtomobilski proizvajalec je lani prodal 1,1 milijona vozil. | Foto: Škoda Škoda se usmerja v digitalno dobo avtomobilske industrije. Češki avtomobilski proizvajalec je lani prodal 1,1 milijona vozil. Foto: Škoda Škoda išče ideje o novih rešitvah mobilnosti, souporabe vozil in prometa v velikih mestih

Škoda je v Pragi ustanovila poseben raziskovalni laboratorij DigiLab, ki se pod vodstvom Jarmila Plache ukvarja prav z razvojem novih rešitev na področju digitalizacije avtomobilov, mobilnosti in ekonomije delitve. Čehi iščejo nove rešitve zagonskih podjetji, ki jih nato ne le financirajo, temveč vanje tudi vložijo vsa potrebna sredstva in kadre za razvoj ter uveljavitev.

Taka podjetja in rešitve bodo iskali tudi v Sloveniji, je Cerarju potrdil predsednik Škode Bernhard Maier. Po njegovih besedah imajo priložnost centri znanosti, podjetja informacijske in komunikacijske tehnologije, start-upi, raziskovalna in razvojna podjetja ter tudi ustrezni vladni projekti. Škoda si želi tudi sodelovanja s tehničnimi univerzami.


Škodina proizvodnja eksplozija: do leta 1991 5, do danes pa že 19 milijonov avtomobilov

Škoda že 90 let s češkimi predsedniki


Slovenci z eno, Čehi s tremi velikimi avtomobilskimi tovarnami

Medtem ko imamo v Sloveniji do prihoda Magne Steyr le eno avtomobilsko tovarno (Revoz v Novem mestu), imajo Čehi tri. Te so lani skupno izdelale 1,3 milijona avtomobilov, od tega Škoda v Mladi Boleslavi dobro polovico. Češko gospodarstvo je močno odvisno od avtomobilske industrije, izvaža pa predvsem na območje evra. Češka centralna banka ocenjuje, da se je češki bruto domači proizvod lani povečal za 2,8 odstotka, letos pa naj bi bila gospodarska rast 2,9-odstotna.

Škoda, ki ima tovarne tudi na Kitajskem in v Rusiji, je lani prodala 1,12 milijona vozil in v primerjavi z letom 2015 prodajo povečala za 6,8 odstotka.

Ne spreglejte