Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2016,
5.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

1

Natisni članek

Ekskluzivni Avtomoto Zgodbe strojev predsednik Škoda

Sreda, 25. 5. 2016, 5.47

6 let, 6 mesecev

Škoda superb kot predsedniški, protokolarni avtomobil …

Škoda že 90 let s češkimi predsedniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

1

Škoda superb predsedniški avtomobili | Foto Škoda

Foto: Škoda

Protokol nemalo kje veleva, da so prav predsedniki držav tisti, ki si zaslužijo najbolj prestižna vozila pri opravljanju državnih poslov, kjer je potrebna mobilnost. Češkoslovaška in pozneje češka predsedniška elita ima z domačo Škodo že skoraj stoletno zgodovino. Prvi tamkajšnji predsednik, ki se je vozil v Škodi, je bil Tomáš Garrigue Masaryk.

Laurin & Klement, Škoda in Hispano-Suiza

Za od tono in pol do dve toni težke avtomobile tistih časov so bile takratne zavore krepko preslabotne in Hispano-Suiza je to tehnologijo zlahka prodal drugim proizvajalcem avtomobilov, vključno svojemu največjemu tekmecu Rolls-Roycu. | Foto: Škoda Za od tono in pol do dve toni težke avtomobile tistih časov so bile takratne zavore krepko preslabotne in Hispano-Suiza je to tehnologijo zlahka prodal drugim proizvajalcem avtomobilov, vključno svojemu največjemu tekmecu Rolls-Roycu. Foto: Škoda

Leta 1925 sta se češkoslovaški podjetji, proizvajalec avtomobilov oziroma vozil Laurin & Klement iz Mlade Boleslav ter uveljavljen industrijski konglomerat Zavodi Škoda iz Plzna, združili v enotno podjetje. Koncern Škoda je v tistem času začel z licenčno proizvodnjo prestižnih avtomobilov francoske znamke Hispano-Suiza, ti avtomobili pa so začeli nastajati v proizvodnih obratih v mestecu Mladá Boleslav.

Avtomobil, ki so ga izdelovali pri Škodi, je bil licenčni luksuzni Hispano-Suiza H6, do 2,7 tone težak in okoli 5,5 metra dolg avtomobil 'baročnega' videza. Motor, ki ga je poganjal, je imel prostornino skoraj 6,7 litra v v vrsto postavljenih šestih valjih. Nastal je kot polovica letalskega 12-valjnika oblike V, njegova posebnost pa je bila v glavo nameščena odmična gred – v tistih časih nekaj še zelo eksotičnega.

Škoda laurin & klement, prvo vozilo te znamke za predsednika Češkoslovaške. Masaryk ga je prevzel leta 1926. | Foto: Škoda Škoda laurin & klement, prvo vozilo te znamke za predsednika Češkoslovaške. Masaryk ga je prevzel leta 1926. Foto: Škoda

Škoda hispano-suiza: nekaj tehničnih biserov v svojem času

Zaradi v kar sedem ležajev uležajene motorne gredi je bil tek motorja izjemno miren in uglajen. Gred je bila izvaljana iz skoraj 300-kilogramske jeklene palice in je na koncu tehtala kar 16 kilogramov, bati pa so se gibali v jeklenih vstavkih, ki so jih uvijačili v blok iz aluminija. Kanali hladilne tekočine so bili emajlirani, da ne bi prišlo do korozije.

Zavore so bile bobnaste na vseh štirih kolesih, bobni pa aluminijasti. Pri tem je zanimivo, da so bile to prve servoojačane zavore na svetu – energijo za pomoč pri zaviranju so inženirji našli pri vrtečem se kardanu. Za tono in pol do dve toni težke avtomobile tistih časov so bile takratne zavore krepko preslabotne in Hispano-Suiza je to tehnologijo zlahka prodal drugim proizvajalcem avtomobilov, vključno svojemu največjemu tekmecu Rolls-Roycu.

Prvi predsednik Češkoslovaške dobi škodo hispano-suiza

Škoda superb predsedniški avtomobili | Foto: Škoda Foto: Škoda

Potem ko so julija 1925 prejeli naročilo, je Škoda maja 1926 za 280 tisoč češkoslovaških kron tudi delno po zahtevah naročnika izdelano škodo hispano-suiza (med drugim s stekleno steno med voznikovim prostorom in zadnjimi sedeži) prodala prvemu predsedniku Češkoslovaške, Tomášu Masaryku. Predali so mu ga na gradu Lány, poletni predsedniški palači, ki leži kakih 35 kilometrov zahodno od Prage. Grad so ravno takrat – skupaj s parkom okoli njega – prenovili po načrtih Jožeta Plečnika!

Karoserijo so za predsednika izdelali pri pariškem specialistu Carrosserie Kellner Freres, avtomobil pa je dobil registrsko tablico N-1. Ko je predsednik Masaryk leta 1935 pri svojih 85 letih odstopil, je avtomobil za leto dni ostal v garaži uradne predsedniške rezidence na gradu v Pragi, nato pa so ga vrnili Škodi. Potem se je za njim izgubila sled – morda je končal kot staro železo, lahko pa stoji kje brezhibno zloščen v garaži kakega petičnega zbiratelja.

Večina predsednikov za železno zaveso se je vozila v dolgih črnih ruskih avtomobilih ZIS in pozneje ZIL, obdobje ruskih oklepnih limuzin pa je trajalo vse do padca zidu leta 1989. | Foto: Reuters Večina predsednikov za železno zaveso se je vozila v dolgih črnih ruskih avtomobilih ZIS in pozneje ZIL, obdobje ruskih oklepnih limuzin pa je trajalo vse do padca zidu leta 1989. Foto: Reuters

Socialistični časi so vladnim službam velevali uporabo sovjetskih izdelkov

Po drugi svetovni vojni so pri Škodi znova pripravili avtomobil za svojega predsednika. To je bila podaljšana limuzina s kratkim zadkom in z bleščeče kromiranim prednjim delom, ki je bila takrat tudi že blindirana (52 milimetrov debele šipe, odporne proti strelom). V tej 5,7 metra dolgem avtomobilu, ki je tehtal dobre 4,4 tone, sta se vozila dva češkoslovaška predsednika, Klement Gottwald in Antonin Zápotocký. Škoda VOS, kot se je imenoval, je nastal na osnovi vladnih zahtev po prestižnem avtomobilu in tudi v resnici nikdar ni bil v prosti prodaji. Obliko je zrisal Oldrich Meduna, znan po oblikovanju tankov, 5,2-litrski motor z 90 kilovati, ki je poganjal zadnji kolesi, pa so 'našli' v tovornjaku znamke Praga.

Potem je nastopilo obdobje, ko se je večina predsednikov za železno zaveso vozila v dolgih črnih ruskih avtomobilih ZIS in pozneje ZIL, trajalo pa je vse do padca zidu leta 1989.

Po žametni revoluciji: Škoda se znova uveljavi, tokrat s superbom

Škoda superb predsedniški avtomobili | Foto: Škoda Foto: Škoda

Borec za človeške pravice in pozneje (1993) prvi predsednik novoustanovljene Češke republik Václav Havel je bil tudi ljubitelj avtomobilov. Kot takšen je vztrajno preskušal nove modele tovarne Škoda, vključno s Felicio, Octavio, Fabio, in Superbom. Václav Klaus, njegov naslednik od leta 2003, pa je že uporabljal Superb prve in druge generacije kot svoje predsedniško vozilo.

Tudi zdajšnji predsednik Miloš Zeman vozi škodo. Novi superb 2.0 TSI DSG laurin & klement črne barve z bisernim učinkom je prevzel na praškem gradu 5. junija 2015.

Václav Klaus je kot svoje predsedniško vozilo uporabljal superb prve in druge generacije. | Foto: Škoda Václav Klaus je kot svoje predsedniško vozilo uporabljal superb prve in druge generacije. Foto: Škoda

Škoda tudor praznuje 70 let

Takoj po drugi svetovni vojni, leta 1946, je tako kot večina proizvajalcev avtomobilov tudi Škoda predstavila manjši avtomobil, ki bi si ga lahko privoščili običajni ljudje.  | Foto: Škoda Takoj po drugi svetovni vojni, leta 1946, je tako kot večina proizvajalcev avtomobilov tudi Škoda predstavila manjši avtomobil, ki bi si ga lahko privoščili običajni ljudje. Foto: Škoda

Predsednik je v državi en sam, a tudi če seštejemo vse petičneže, ki si lahko privoščijo drage limuzine, je teh v celoti gledano zelo malo. Večina prodanih avtomobilov je krepko cenejših, odvisno pa tudi od časa v zgodovini – takoj po velikih vojnah so proizvajalci avtomobilov ponujali majhne, skromne in cenovno dostopne modele.

Takoj po drugi svetovni vojni, leta 1946, je tako kot večina proizvajalcev avtomobilov tudi Škoda predstavila manjši avtomobil, ki bi si ga lahko privoščili običajni ljudje. Tudor je bil pravzaprav le nekoliko izboljšan model škode popular iz leta 1939, ki je uporabljal leseno šasijo. Zanimivo je, da je bilo uradno ime avtomobila 1101, ker pa je kot prva na trg prišla dvovratna različica ('two door'), se je tega modela prijel vzdevek tudor. Pred vojno je bila Škoda napredna avtomobilska znamka in tudi tudor je bil za tiste čase sodobno zasnovan in oblikovan. Pozneje so predstavili še štirivratno limuzino, kabriolet, roadster in dostavniški kombi pa tudi vojaško izvedbo (VO). Tudorjev, ki so zabeležili tudi nekaj odmevnih športnih uspehov, so med letoma 1946 in 1952 izdelali prek 70 tisoč, od katerih so jih skoraj dve tretjini izvozili v skupaj 76 držav sveta.

 

Ne spreglejte