Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
20. 4. 2017,
16.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Natisni članek

Ekskluzivni Avtomoto avtonomna vožnja Mercedes-Benz

Četrtek, 20. 4. 2017, 16.10

6 let, 6 mesecev

Prenova največjega in najbolj žlahtnega Mercedesovega razreda S

Mercedes nadgradil svoj ponos: razred S ostaja pojem vrhunske limuzine #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Mercedes-benz razreda S - prenova | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

V Stuttgartu ne počivajo na lovorikah, zato so na salon v Šanghaj, pravo mesto za velike in razkošne limuzine, poslali svojega prenovljenega kralja udobja in vrhunske tehnike. Razred S je naredil še korak dlje v smer avtonomne vožnje. Luksuz neguje z novimi funkcijami udobja, pod markantnim nosom pa je nova generacija 6- in 8-valjnih motorjev.

Razred S ostaja kralj udobja in napredka

Aktualna generacija razreda S je bila predstavljena leta 2013. Od takrat pa do danes je na ceste po vsem svetu zapeljalo več kot 300 tisoč enot te limuzine elitnega razreda, ki velja za enega najboljših velikoserijskih avtomobilov na svetu. Pri Mercedesu seveda ne sedijo križem rok, saj se dobro zavedajo tehničnih zmožnosti obeh svojih večnih bavarskih rivalov Audija, ki bo v juliju razkril novo generacijo osmice, in BMW-ja, ki z aktualno generacijo sedmice tudi ponuja precej dinamičnega udobja in napredne tehnike. Še vedno pa je Mercedes zmožen z razredom S parirati tudi še nekoliko bolj butični avtomobilski eliti z Otoka.

 

Svetovna premiera na salonu v Šanghaju. | Foto: Mercedes-Benz Svetovna premiera na salonu v Šanghaju. Foto: Mercedes-Benz Mercedes-benz razreda S - prenova | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Težko je v nekaj stavkih povzeti udobje, ki ga obljubljajo po tem, ko potniki zapro vrata vrhunske kabine. Ambient je mogoče ustvariti s 64 različnimi ambientalnimi osvetlitvami, vrhunskim 3D prostorskim ozvočenjem Burmester, piko na i pa prenova postavlja s premiero prvega avtomobilskega wellnessa za razvajanje med daljšimi vožnjami. Ta sprostitveni paket poleg prilagodljivih sedežev s številnimi oporami za roke in noge ponuja tudi posebno delovanje klimatizacije, prezračevanja, zvočne zatesnitve, masažnih funkcij sedežev ter konec koncev tudi podvozja.

Sistem vrhunskega vzmetenja Magic body control so namreč inženirji nadgradili tudi z aktivnim nadzorom gibanja karoserije. Stereo kamera, ki skenira vse cestne neravnine, je to zmožna početi vse do hitrosti 180 kilometrov na uro. Poleg prilagajanja vzmetenja vsakega kolesa posebej glede na stanje ceste, sedaj spremlja tudi radija zavoja in s sistemom Curve za 2,65 stopinje prilagaja nagib karoserije in tako v zavoju precej ublaži vpliv centrifugalne sile na potnike.

Voznikov delovni prostor je oplemeniten z novimi volanskimi obroči, opremljenimi s touch drsniki in preglednejšimi ter izdatnejše prilagodljivim digitalnim sklopom merilnikov (klasični, športni in progresivni prikaz), ki ga sestavljata dva visokoresolucijska zaslona. Vsak ima 12,3-palčno diagonalo. | Foto: Mercedes-Benz Voznikov delovni prostor je oplemeniten z novimi volanskimi obroči, opremljenimi s touch drsniki in preglednejšimi ter izdatnejše prilagodljivim digitalnim sklopom merilnikov (klasični, športni in progresivni prikaz), ki ga sestavljata dva visokoresolucijska zaslona. Vsak ima 12,3-palčno diagonalo. Foto: Mercedes-Benz

Voznik bo v novem razredu S tudi precej bolje premagoval nočne kilometre z novimi aktivnimi LED-žarometi, ki zmorejo z usmerjenim snopom natančno razsvetliti 650-metrsko razdaljo pred vozilom.

Active speed limit assist – sistem samodejnega prilagajanja hitrosti #video

Avtopilot še ne sme v celoti prevzeti vloge, sicer bi S že lahko vozil sam

Zunanja podoba je nadgrajena z natančnimi podrobnostmi, ki manifestirajo oblikovno eleganco in kakovost ter prestiž izbranih materialov in ekskluzivnosti butičnega pristopa. Markantni nos  je glede na število valjev pod dolgim pokrovom dobil dve različici značilne motorne maske.  Na fotografiji je obraz modela mercedes-AMG S 65. | Foto: Mercedes-Benz Zunanja podoba je nadgrajena z natančnimi podrobnostmi, ki manifestirajo oblikovno eleganco in kakovost ter prestiž izbranih materialov in ekskluzivnosti butičnega pristopa. Markantni nos je glede na število valjev pod dolgim pokrovom dobil dve različici značilne motorne maske. Na fotografiji je obraz modela mercedes-AMG S 65. Foto: Mercedes-Benz Posebno poglavje te prenovljene križarke so seveda asistenčni sistemi. Vsa tehnologija, ki je zbrana v tem avtomobilu bi že danes zmogla prevzeti volan in vsaj na avtocestah voziti popolnoma avtonomno, to je Mercedes že dokazal v svoji testnih prototipih. Razred S je torej s prenovo naredil še korak naprej v smeri povsem avtonomne vožnja, saj avtomobil z vrsto aktivni pomočniki dejansko ponuja že visoko stopnjo pilotiranega upravljanja. S je do vrha založen z vso moderno senzoriko, ki temelji na radarju, ultrazvoku in stereo kamerah. V hitrostnem območju med 80 in 180 kilometri na uro zmore samodejno zamenjati pas, če mu to zgolj z vklopom smernika nakaže voznik. Sam zna glede na podatke iz navigacije (radija zavoja, naklon, dolžina spusta ...) in označbe na in ob cesti ter glede na prometne znake prilagajati hitrost, vključno z zaviranjem in pospeševanjem pri vožnji prek cestninskih postaj, krožišč in drugih prometnih vozlišč. Z aktivno krmilno asistenco zmore vozniku pomagati ohranjati smer in aktivno poseže v krmiljenje, če voznik nepričakovano zavije prek označbe pasu.

Prenovljeni razred S poleg osvežene zunanjosti v notranjosti ponuja še širši nabor izbranih materialov, vrhunske ambientalne osvetlitve in celo svetovno premiero wellness programov v potniški kabini, ki vključuje posebne načine delovanja klimatizacije, prezračevanja in masaže potnikov na sedežih za fizično sproščanje telesa med potovanjem. | Foto: Mercedes-Benz Prenovljeni razred S poleg osvežene zunanjosti v notranjosti ponuja še širši nabor izbranih materialov, vrhunske ambientalne osvetlitve in celo svetovno premiero wellness programov v potniški kabini, ki vključuje posebne načine delovanja klimatizacije, prezračevanja in masaže potnikov na sedežih za fizično sproščanje telesa med potovanjem. Foto: Mercedes-Benz

Tako prepreči čelno trčenje zavoljo utrujenosti, nadzira pa tudi prečni promet in dogajanje za in ob vozilu. Poleg preprečevanja naleta prepozna tudi izgubo kontrole, če bi vozniku nenadoma postalo slabo ali pa bi zaspal za volanom. V takem primeru nadzor nad avtomobilom prevzame sistem Active emergency stop assist, ki varno zaustavi vozilo. Pri parkiranju na mestih z omejenim prostorom je mogoče za voljo več udobja in natančnosti parkirati tudi daljinsko z nadzorom speljevanja in zaviranja na zaslonu telefona.

Video: Active emergency stop assist – sistem zaustavitve v sili

Video: Active speed limit assist – sistem samodejnega prilagajanja hitrosti

Učinkovitejši stroji, na vrhu ponudbe ostaja tudi 12 valjev

Mercedes-benz razreda S - prenova | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Pomemben del prenove pa predstavlja tudi prenova 6-in 8-valjnih beninskih in dizelskih motorjev. V tehničnem centru v Sindelfingnu v Nemčiji so nam predstavili novo generacijo teh motorjev, ki jih kot prvi dobiva prav razred S.

Med ključnimi novostmi je poleg večjih zmogljivosti, prožnosti in energijske učinkovitosti še 48-voltna napetost motornega električnega sistema, zaganjalnik in alternator, integrirana v novo električno napravo, električni kompresor, nano tehnologija za zmanjševanje trenja in filter trdih delcev pri bencinskih motorjih ter povečan tlak (2.500 barov) distribucije goriva prek skupnega voda v valje dizelskih motorjev.

Kraljevski V12 | Foto: Mercedes-Benz Kraljevski V12 Foto: Mercedes-Benz Pod motornim pokrovom prenovljenega razreda S bosta tako sprva na voljo dva vrstna 6-valjna dizelska motorja, ki z močjo 286 in 340 "konjev" veljata za najmočnejša dizla v zgodovini Mercedesa, ter dva bencinska V8 motorja z razponom moči od 469 do kar 612 konjev in možnostjo izklopa štirih valjev v varčnem voznem programu. Moč in navor se na vsa štiri kolesa (4matic pogon) prenašajo prek 9-stopnejskega samodejnega menjalnika. Prihaja pa še priključni hibrid z večjo baterijo (13,3 kWh) in 50-kilometrskim električnim dosegom za skoraj neslišno in brez izpustno jadranje med nebotičniki poslovnih četrti.

Motor: S 350 d 4matic S 400 d 4matic S 560 4matic AMG S 63 4matic+
Št. valjev in zasnova 6 v vrsti 6 v vrsti 8 V-zasnova 8 V-zasnova
Prostornina 2.925 cm3 2.925 cm3 3.982 cm3 3.982 cm3
Moč: 210 kW (286 KM) 250 kW (340 KM) 345 kW (469 KM) 450 kW (612 KM)
Navor: 600 Nm 700 Nm 700 Nm 900 Nm
Povprečna poraba: 5,5 l na 100 km 5,6 l na 100 km 8,5 l na 100 km 8,9 l na 100 km

Tisti najzahtevnejši kupci bodo posegli po zares kraljevskem stroju, vgrajenemu v model mercedes-AMG S 65. Gre za 6-litrski biturbo 12-valjnik V zasnove in nič manj kot 630 "konji" ter kar 1000 njutonmetri navora.  | Foto: Mercedes-Benz Tisti najzahtevnejši kupci bodo posegli po zares kraljevskem stroju, vgrajenemu v model mercedes-AMG S 65. Gre za 6-litrski biturbo 12-valjnik V zasnove in nič manj kot 630 "konji" ter kar 1000 njutonmetri navora. Foto: Mercedes-Benz

AMG pečat: dvotonska limuzina se v 3,5 sekunde izstreli do stotice

Mercedes-benz razreda S - prenova | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Za najhitrejše in tiste najzahtevnejše predsednike uprav pa so prenovo razreda S skrajno resno vzeli tudi mojstri tehničnih steroidov iz Affalterbacha. Da, na oddelku AMG so s svojim pristopom hitrosti in moči oplemenitili žlahtno podobo te limuzine presežkov. Tisti najzahtevnejši kupci bodo posegli po zares kraljevskem stroju, vgrajenemu v model mercedes-AMG S 65. Gre za 6-litrski biturbo 12-valjnik V zasnove in nič manj kot 630 "konji" ter kar 1000 njutonmetri navora.

Izjemno oster pa bo tudi mercedes-AMG S 63 4matic z novim 4-litrskim V8 biturbo motorjem, ki se na krilih 900 njutonmetrov in 612 "konjev" ter štirikolesnega pogona do stotice izstreli v vsega 3,5 sekunde. Ne pozabite, da gre za limuzino z podaljšano medosno razdaljo in 2070 kilogramov mase. Piko na i pri AMG-ju postavljajo z paketom AMG driver's package, kjer pade elektronska omejitev pri 250 kilometrih na uro. Nova hitrostna meja pa je postavljena pri 300 kilometrih na uro.

Za novi bencinski motor V8 biturbo M176 pri Mercedesu trdijo, da je najbolj ekonomičen osemvaljnik na svetu. Njegova posebnost je popoln izklop (popolnoma zaprti tudi ventili) štirih (2., 3., 5. in 8.) izmed osmih valjev v hitrostnem območju motorja med 900 in 3.250 vrtljaji v minuti ob ustrezno izbranem voznem programu (eco ali comfort) sistema dynamic select.  | Foto: Mercedes-Benz Za novi bencinski motor V8 biturbo M176 pri Mercedesu trdijo, da je najbolj ekonomičen osemvaljnik na svetu. Njegova posebnost je popoln izklop (popolnoma zaprti tudi ventili) štirih (2., 3., 5. in 8.) izmed osmih valjev v hitrostnem območju motorja med 900 in 3.250 vrtljaji v minuti ob ustrezno izbranem voznem programu (eco ali comfort) sistema dynamic select. Foto: Mercedes-Benz

Različica: Mercedes-AMG S 63 4matic+ Mercedes-AMG S 65 4matic+
Motor: bencinski V8 biturbo s funkcijo izklopa štirih valjev bencinski V12 biturbo
Prostornina: 3982 cm3 5980 cm3
Moč: 450 kW (612 KM) pri 5.500-6.000 vrt. min. 463 kW (630 KM) pri 4.800-5.400 vrt. min.
Navor: 900 Nm od 2.750 do 4.500 vrt. min. 1000 Nm od 2.300 do 4.300 vrt. min.
Pogon: stalni štirikolesni s spremenljivo delitvijo navora 4matic AMG performance pogon zadaj
Menjalnik: 9-stopenjski samodejni AMG speedshift MCT 7-stopenjski samodejni AMG speedshift 7G-tronic plus
Povprečna poraba goriva: 8.9 l / 100 km 11,9 l / 100 km
Popvprečni izpusti CO2: 203 g/km 279 g/km
Masa: 2070 kg 2250 kg
Pospešek: 3,5 sekunde od 0 do 100 km/h 4,3 sekunde od 0 do 100 km/h
Največja hitrost: 250 km/h ali 300 km/h (AMG driver's package) 250 km/h ali 300 km/h (AMG driver's package)

Video: Active steer assist – sistem aktivnega krmiljenja za nadzor smeri

Ne spreglejte