Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
7. 12. 2016,
8.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Zgodbe strojev Tehno Avtomoto Varna vožnja Mercedes-Benz

Sreda, 7. 12. 2016, 8.46

6 let, 6 mesecev

Visokoločljivostna osvetlitev nočnih kilometrov

Mercedesova svetlobna revolucija: digitalne luči visoke ločljivosti #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Mercedes-Benz digitalne luči - tehnika | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Pri Mercedes-Benzu so predstavili novo tehnologijo luči, ki bo nočno vožnjo naredila bistveno bolj varno in manj stresno za voznika in preostale udeležence v prometu. Gre za digitalne luči, katerih ključni prednosti sta stalni svetlobni snop visoke ločljivosti brez slepitve preostalih udeležencev in zmožnost projiciranja različnih svetlobnih sporočil in oznak na cesto.

Svetlobna komunikacija: če prehoda ni, ga izrišejo luči

Mercedes-Benz digitalne luči - tehnika | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Inženirji v Stuttgartu so pripravili pravo svetlobno revolucijo, s katero zelo konkurenčno odgovarjajo tudi na lasersko tehnologijo osvetlitve ter pojem pametnih luči postavljajo na povsem novo visokotehnološko raven.

Pri novih digitalnih lučeh ne gre zgolj za izjemno učinkovito ter popolnoma prilagodljivo osvetlitev visoke ločljivosti, ki ne moti preostalih udeležencev v prometu, temveč tudi za nov svetlobni komunikacijski kanal.

Te nove digitalne luči lahko z napredno programsko opremo, ki krmili svetlobne LED-čipe, delujejo tudi kot projektor in omogočajo projiciranje sporočil in oznak na vozno površino.

To je novi izjemno učinkovit in kompakten LED-čip, ki bo krmilil delovanje visokoločljivostnih digitalnih luči nove generacije. Te bodo v bližnji prihodnosti vgrajene v Mercedesove avtomobile, med prvimi bo najverjetneje novi razred S. Vsak digitalni žaromet ima vgrajene štiri LED-čipe z 1.024 svetlobnimi pikami. Bistvo je, da je vsak svetlobni prikaz takega čipa lahko individualno prilagodljiv.  | Foto: Mercedes-Benz To je novi izjemno učinkovit in kompakten LED-čip, ki bo krmilil delovanje visokoločljivostnih digitalnih luči nove generacije. Te bodo v bližnji prihodnosti vgrajene v Mercedesove avtomobile, med prvimi bo najverjetneje novi razred S. Vsak digitalni žaromet ima vgrajene štiri LED-čipe z 1.024 svetlobnimi pikami. Bistvo je, da je vsak svetlobni prikaz takega čipa lahko individualno prilagodljiv. Foto: Mercedes-Benz

Žarek visoke ločljivosti temo razpara še bolj učinkovito kot laser

Pri Mercedesu torej povsem na novo definirajo pojem pametnih luči. Inženirji zdaj svetlobo, ki spada med enega izmed ključnih življenjskih virov, na cesto pošiljajo v digitalni, visokoločljivostni tehnologiji, ki bo zaradi izjemne učinkovitosti in pa zmožnosti komunikacije za vedno spremenila prometno varnost.

Nove digitalne luči so nedvomno revolucija v avtomobilski osvetlitvi, saj ponujajo skoraj neomenjene možnosti enega od ključnih elementov za varno vožnjo. Zaradi inteligentne programske opreme in zmogljivega procesiranja je več kot milijon svetlobnih točk na žaromet lahko povsem individualno nadzorovanih in usmerjenih glede na vozne pogoje, cestno konfiguracijo in promet. Poleg učinkovitega usmerjanja svetlobe z neprekinjenim snopom visoke ločljivosti digitalne luči ponujajo tudi funkcijo svetlobne komunikacije. Avtomobil je z njimi zmožen na cesto kot projektor izpisati svetlobna sporočila, označiti vozni pas na neoznačeni temni površini, izrisati smer zavoja, prehod za pešce ...

Svetlobna revolucija tehnologije digitalnih luči: glavni svetlobni snop visoke ločljivosti, ki brez prekinjanja in brez bleščanja vseskozi ohranja izjemno natančno osvetlitev ceste s pomočjo več kot dveh milijonov svetlobnih pik oziroma točk. Ta tehnologija omogoča možnosti krmiljenja vsakega mikrozrcala posebej, kar omogoča projekcijo različnih sporočil in znamenj na površino cestišča.  | Foto: Mercedes-Benz Svetlobna revolucija tehnologije digitalnih luči: glavni svetlobni snop visoke ločljivosti, ki brez prekinjanja in brez bleščanja vseskozi ohranja izjemno natančno osvetlitev ceste s pomočjo več kot dveh milijonov svetlobnih pik oziroma točk. Ta tehnologija omogoča možnosti krmiljenja vsakega mikrozrcala posebej, kar omogoča projekcijo različnih sporočil in znamenj na površino cestišča. Foto: Mercedes-Benz

 

Kako delujejo digitalne luči?

Napredna programska oprema krmili tak žaromet in pomembno dviguje raven varne nočne vožnje in vožnje v zahtevnih svetlobnih pogojih. Digitalne luči bodo zaradi izdatne pomoči vozniku, zmogljivosti svetlobnega snopa in možnosti napredne svetlobne komunikacije raven varnosti izboljšale. | Foto: Mercedes-Benz Napredna programska oprema krmili tak žaromet in pomembno dviguje raven varne nočne vožnje in vožnje v zahtevnih svetlobnih pogojih. Digitalne luči bodo zaradi izdatne pomoči vozniku, zmogljivosti svetlobnega snopa in možnosti napredne svetlobne komunikacije raven varnosti izboljšale. Foto: Mercedes-Benz Ključna je natančno programsko krmiljena distribucija svetlobnega snopa visoke ločljivosti. Gre za revolucionarno tehnologijo HD-žarometa, v katerem je čip z več kot milijonom mikrozrcal. Kar pomeni, da avtomobil svoj svetlobni snop visoke ločljivosti sestavi iz več kot dveh milijonov svetlobnih pik. Vsako svetlobno točko pa je z usmerjanjem mikrozrcala mogoče krmiliti. Na cesti zato ob neprekinjenem snopu tak žaromet ne zaslepi preostalih udeležencev v prometu in hkrati omogoča izjemno natančno ter popolnoma prilagojeno osvetlitev ceste.

Žaromet krmilijo zahtevni algoritmi, ki znajo logično razmišljati in v realnem času analizirati podatke s ceste ter izračunati natančno površino in razdaljo svetlobnega snopa.

Za primerjavo: modul, jedro žarometa v tehniki LED novega razreda E s 84 diodami, ki tvorijo aktivni oziroma prilagodljivi svetlobni snop. Novi čip digitalnih luči pa bo ločljivost še bistveno izboljšal, vsaj 3,5-krat. | Foto: Mercedes-Benz Za primerjavo: modul, jedro žarometa v tehniki LED novega razreda E s 84 diodami, ki tvorijo aktivni oziroma prilagodljivi svetlobni snop. Novi čip digitalnih luči pa bo ločljivost še bistveno izboljšal, vsaj 3,5-krat. Foto: Mercedes-Benz Kamere in senzorji v algoritme pošljejo podatke o svetlobnih pogojih na cesti, ti upoštevajo tudi preostale udeležence v prometu, glede na vhodne podatke pa potem vsak od dveh milijonov slikovnih pik dobi navodilo o intenziteti svetlobe in njenem usmerjanju. Ves proces je, podobno kot v grafičnih karticah, opravljen v nekaj milisekundah, rezultat pa je na cesti viden kot optimalna porazdelitev svetlobe glede na trenutne vozne razmere. Pri Mercedesu pravijo, da s svojo strategijo digitalne luči ne želijo doseči rekordno dolgega svetlobnega snopa, ampak predvsem optimalno osvetlitev v vseh pogojih in maksimalno svetlost brez bleščanja in nadležnih odsevov, ki številnim otežujejo nočno vožnjo. Z dodatnimi komunikacijskimi funkcijami takih žarometov odpirajo nove komunikacijske kanale, ki bodo pomembno dvignili raven kakovosti vožnje ponoči in v slabi vidljivosti ter vplivali tudi na razvoj samovozečih vozil.

Video: poglejte si, kaj zmorejo nove Mercedesove digitalne luči

Luč postane projektor

Mercedes-Benz digitalne luči - tehnika | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Tehnologija digitalnih luči je bila del razvojnega projekta pri raziskovalnem konceptu F015. Vizija zdaj postaja realnost in jo že preizkušajo v demo avtomobilih. Ena od pomembnih novosti teh luči je zmožnost svetlobne projekcije sporočil in simbolov na vozno površino, kar vsem udeležencem v prometu lahko pove veliko več kot le vklopljen smernik ali zavorne luči. Luč postane projektor z visoko ločljivostjo s pomočjo čipa, ta upravlja več kot milijon mikroogledal. Sestavljen svetlobni snop s temi mikroogledalci postane popolnoma prilagodljiv, kar žarometu omogoča, da se lahko hitro in zelo natančno odzove na različne položaje s prilagojeno osvetlitvijo. Tak žaromet je tako zmožen prilagoditi čisto vsako svojo svetlobno piko, zato lahko s kirurško natančnostjo osvetli mimoidočega in z različnimi intenzitetami zatemni in osvetli posamezna območja ter tako na cesto projicira tudi zahtevnejša svetlobna znamenja. Pešcu na primer izriše svetlobni prehod, zebro, vozilu v križišču izriše puščico v smer zavijanja avtomobila ...


Kako je Mercedesu uspelo v 130 letih ostati na vrhu inovativnosti


Svetlobna revolucija tehnologije digitalnih luči: glavni svetlobni snop visoke ločljivosti, ki brez prekinjanja in brez bleščanja vseskozi ohranja izjemno natančno osvetlitev ceste s pomočjo več kot dveh milijonov svetlobnih pik oziroma točk. Napredna programska oprema krmili tak žaromet in pomembno dviguje raven varne nočne vožnje in vožnje v zahtevnih svetlobnih pogojih. Digitalne luči bodo zaradi izdatne pomoči vozniku, zmogljivosti svetlobnega snopa in možnosti napredne svetlobne komunikacije raven varnosti izboljšale. | Foto: Mercedes-Benz Svetlobna revolucija tehnologije digitalnih luči: glavni svetlobni snop visoke ločljivosti, ki brez prekinjanja in brez bleščanja vseskozi ohranja izjemno natančno osvetlitev ceste s pomočjo več kot dveh milijonov svetlobnih pik oziroma točk. Napredna programska oprema krmili tak žaromet in pomembno dviguje raven varne nočne vožnje in vožnje v zahtevnih svetlobnih pogojih. Digitalne luči bodo zaradi izdatne pomoči vozniku, zmogljivosti svetlobnega snopa in možnosti napredne svetlobne komunikacije raven varnosti izboljšale. Foto: Mercedes-Benz

 

Ne spreglejte