Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2019,
5.50

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

Natisni članek

mazda 3 Mazda

Torek, 12. 3. 2019, 5.50

5 let, 1 mesec

Slovenska predstavitev: mazda 3

Mazda 3 v Sloveniji: Preseneča s ponudbo za 20 tisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

Mazda 3 | Kombilimuzina je že uradno zapeljala v slovenske salone, limuzina bo to storila maja. | Foto Gašper Pirman

Kombilimuzina je že uradno zapeljala v slovenske salone, limuzina bo to storila maja.

Foto: Gašper Pirman

Mazda 3 je bila večino časa v senci nekaterih prodajno uspešnejših konkurentov, toda z novo oblikovno zasnovo pogumno prihaja v ospredje. Japonka ponuja prvovrstne vozniške užitke, odlično potniško kabino in kmalu tudi nov motor skyactiv X. Vse skupaj podkrepi še s konkurenčno ceno, saj bo za odlično opremljen avtomobil treba pripraviti vsaj 20 tisočakov, med redkimi pa ponuja tudi štirikolesni pogon.

Kaj kupec dobi za 24 tisočakov?

Zakaj točno takšna vsota? Ko smo v uredništvu izbirali kandidata za laskavi naslov slovenski avto leta 2019, se je cena za razumno opremljen avto ustavila pri približno 24 tisočakih. Ker sta bila v finalu tako ford focus (kasnejši zmagovalec) in kia ceed, dva izmed neposrednih konkurentov mazde 3, smo se sprehodili po ceniku in pogledali, kaj ponudi mazda za takšno vsoto.

Avtomoto Slavna cesta in avto, ki sodi v vrh "golfovega" razreda

Vizualna privlačnost ima prednost pred prostornostjo prtljažnika in zadnjo klopjo. | Foto: Gašper Pirman Vizualna privlačnost ima prednost pred prostornostjo prtljažnika in zadnjo klopjo. Foto: Gašper Pirman

Resnično bogat spisek serijske opreme

Mazda 3 ima nekaj prednosti že na samem začetku. Vstopni paket opreme namreč ponuja marsikaj, kar je potrebno pri tekmecih doplačati ali pa je na voljo šele pri najdražjih paketih. Pri izbiri bencinskega G122 z osnovno ceno 20 tisoč evrov kupec na primer dobi že sprednje in zadnje žaromete v tehnologiji LED, projicirni zaslon, prilagodljivi tempomat, zadnje parkirne senzorje, osempalčni zaslon s podporo DAB in navigacijo, tipalo za samodejni prižig luči in dolgih luči, samodejno zaklepanje vrat.

Med varnostnimi pomagali so na seznamu samodejno zaviranje v sili, preprečevanje naleta z zaznavanjem pešcev, nadzor vozil v mrtvem kotu, pomoč pri ohranjanju vozila v voznem pasu, inteligentna pomoč za upoštevanje hitrostnih omejitev in prepoznavanje prometnih znakov.

Če smo si za zgornjo mejo postavili 24 tisoč evrov, dobimo za ta denar še popoln varnostni paket (360-stopinjska kamera, opozarjanje na prečni promet zadaj in spredaj, nadzor voznikove zbranosti, asistenta za vožnjo v zastojih in preprečevanje naleta zadaj), zvočni sistem Bose z 12 zvočniki, 18-palčna platišča, prilagodljive matrične žaromete, zatemnjena stekla, dodatne posodobitve notranjosti in notranje ogledalo brez okvirja.

Odlični materiali in skoraj neslišna vožnja sta le dva pomembna aduta nove mazde 3. | Foto: Gašper Pirman Odlični materiali in skoraj neslišna vožnja sta le dva pomembna aduta nove mazde 3. Foto: Gašper Pirman

Zaradi polnega stebrička C je preglednost nazaj in vstran nekoliko slabša. | Foto: Gašper Pirman Zaradi polnega stebrička C je preglednost nazaj in vstran nekoliko slabša. Foto: Gašper Pirman

Limuzina prihaja maja

Mazda je v 15 letih prodala šest milijonov avtomobilov, od tega dober milijon v Evropi. Japonci v Evropi še vedno veljajo za precej nišno avtomobilsko znamko, kljub svojim kvalitetam pa jih bodo v Sloveniji letos (obe različici) prodali okoli 300. Vsak peti avtomobil bodo predvidoma prodali v limuzinski izvedbi, tudi v Sloveniji pa bo okrog 95 odstotkov kupcev izbralo bencinski motor. 

Za zdaj sta na voljo le po en bencinski in dizelski pogonski motor. Bencinski z močjo 90 kilovatov oziroma 120 "konjev" in dizelski D116 s 87 kilovati. Jeseni bo na voljo tudi povsem novi bencinski motor skyactive X (180 "konjev") z vstopno ceno 23 tisoč evrov. Ta motor bo na voljo tudi s štirikolesnim pogonom, kar je v današnjih časih v tem segmentu vsekakor prednost. Pri vseh različicah in paketih opreme je na voljo samodejni menjalnik (doplačilo 2.000 evrov).

Mazda 3 Skyactive 3
Avtomoto Zavrača "umor" motorja in poveličevanje elektrike
Ne spreglejte