SiolNET. Avtomoto Prva vožnja
2,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prva vožnja: mazda 3

Slavna cesta in avto, ki sodi v vrh "golfovega" razreda

2,31

termometer

Na Portugalskem smo našli odlično asfaltno cesto s slavnim pedigrejem relija za svetovno prvenstvo in nanjo zapeljali vozniško enega najbolj prepričljivih avtomobilov srednjega spodnjega razreda. Mazda 3 se kakovostno lahko postavi vsaj ob bok (če že ne na čelo) "golfovega" razreda, je pa predvsem vozniško in manj družinsko usmerjena.  

Nova mazda 3 ob razburkanem Atlantskem oceanu ob portugalski obali. Tudi ta avtomobil lahko razburka voznikova čustva in razpoloženje za volanom, prodajne številke pa bodo ostale na ravni dozdajšnjih – v Sloveniji nameravajo letos prodati 300 mazd 3. | Foto: Gregor Pavšič Nova mazda 3 ob razburkanem Atlantskem oceanu ob portugalski obali. Tudi ta avtomobil lahko razburka voznikova čustva in razpoloženje za volanom, prodajne številke pa bodo ostale na ravni dozdajšnjih – v Sloveniji nameravajo letos prodati 300 mazd 3. Foto: Gregor Pavšič

Ocena

Mazda je v Evropi nišna avtomobilska znamka, njihova kombilimuzina pa z vidika oblikovne dovršenosti, premiijskega občutka in zelo prepričljivih voznih lastnosti posega v sam vrh svojega razreda. Avtomobil lahko zlahka postavimo ob bok tekmecem z nekajkrat višjo prodajo. Izpostavljamo prečiščeno in zvočno izolirano notranjost, kakovostne materiale ter odličen stik avtomobila in voznika. V primerjavi s tekmeci je avtomobil le družinsko bistveno manj uporaben, saj so morali na račun oblikovanja sprejeti nekaj precej ostrih kompromisov pri prostornosti in praktičnosti. Upravičeno? Mazda 3 je vrhunska, a (bolje prodajani) tekmeci nudijo večji spekter uporabnosti vozila. Naša izbira bi bila kombinacija bencinskega motorja in ročnega menjalnika. V Sloveniji bo osnovna cena pod mejo 20 tisoč evrov, dve tretjini kupcev – teh bo letos v Sloveniji predvidoma 300 – bosta izbrali višje in z asistenčnimi sistemi zelo dobro založene pakete. Jeseni na ceste prihaja še nov bencinski motor s tehnologijo Skyactive X (obljubljen bencinski motor z dodanimi prednostmi dizelskega), ki bo imel 180 "konjev" in možnost štirikolesnega pogona.

Usedli smo se v enega najbolj vozniško usmerjenih avtomobilov spodnjega srednjega razreda. Čez hrib se je slišal zvok testiranj na nekdanji dirkaški stezi formule ena v Estorilu, naš avtomobil pred hotelom pa je bil tik ob zanimivi, vijugasti in vozniško zelo privlačni asfaltni cesti. Pohvali se lahko s pedigrejem svetovnega prvenstva v reliju.

Portugalska skriva številne zanimive ceste, med njimi tudi take s športnim poreklom. V okolici Sintre pri Lizboni se je pred 30 leti dogajala ekstaza skupine B v svetovnem prvenstvu v reliju. | Foto: Gregor Pavšič Portugalska skriva številne zanimive ceste, med njimi tudi take s športnim poreklom. V okolici Sintre pri Lizboni se je pred 30 leti dogajala ekstaza skupine B v svetovnem prvenstvu v reliju. Foto: Gregor Pavšič Ekstazo na zaviti asfaltni cesti je pred 32 leti prekinila tragedija

Okrožje Sintra je blizu Cascaisa in kakšnih 20 kilometrov severozahodno od Lizbone. Ob to cesto se je pred 30 leti zgrinjalo na stotisoče ljudi, ki jih je očaralo svetovno prvenstvo v reliju. Prišli so dirkalniki skupine B in reli je bil takrat bolj priljubljen od formule ena. Ta cesta v Sintri je bila obdana s koridorjem gledalcev.

Sredi popolne ekstaze pa je 5. marca leta 1986 le nekaj ovinkov naprej do našega tokratnega hotela udarila tragedija. Na četrtem kilometru prve hitrostne preizkušnje Lagoa Azul. Domačin Joaquim Santos se je umikal gledalcem, izgubil je oblast nad fordom RS 200 skupine B (vozil ga je prvič) in ta je odletel v veliko skupino gledalcev. Ti so stali na zelo nevarni zunanji strani ovinka. Trije med njimi so umrli, več deset jih je bilo poškodovanih. Tovarniški dirkači so bojkotirali nadaljevanje relija, dva meseca pozneje pa je tragična nesreča posadke Toivonen-Cresto na Korziki dokončno ustavila mistično skupino B.

Video: Nesreča na reliju po Portugalski leta 1986

Tragični ovinek danes:

Mazda 3 ob znamenitem in hkrati tragičnem ovinku pri Lagoa Azulu. Mazdini oblikovalci so pri zasnovi zadnjega dela sprejeli pogumno odločitev in na račun linij (streha, zadnja stranska stekla …) žrtvovali velik del uporabnosti te mazde na zadnji klopi in tudi v prtljažniku.  | Foto: Gregor Pavšič Mazda 3 ob znamenitem in hkrati tragičnem ovinku pri Lagoa Azulu. Mazdini oblikovalci so pri zasnovi zadnjega dela sprejeli pogumno odločitev in na račun linij (streha, zadnja stranska stekla …) žrtvovali velik del uporabnosti te mazde na zadnji klopi in tudi v prtljažniku. Foto: Gregor Pavšič

Ovinek nekdanje hitrostne preizkušnje Lagoa Azul, kjer se je 5. marca leta 1986 pripetila ena najbolj odmevnih nesreč v svetovnem reliju. Po skoraj 33 letih o tukajšnjih več 100 tisoč glavih množicah navijačev pričajo le še spomini. | Foto: Gregor Pavšič Ovinek nekdanje hitrostne preizkušnje Lagoa Azul, kjer se je 5. marca leta 1986 pripetila ena najbolj odmevnih nesreč v svetovnem reliju. Po skoraj 33 letih o tukajšnjih več 100 tisoč glavih množicah navijačev pričajo le še spomini. Foto: Gregor Pavšič

32 let pozneje: na isti cesti z vozniško dovršeno mazdo 3

Skoraj 33 let po asih, kot so bili Markku Alen, Henri Toivonen, Juha Kankkunen, Walter Röhrl, Miki Biasion in Timo Salonen, smo se na isto cesto podali z novo generacijo mazde 3. Kljub temu tragičnemu delčku zgodovine cesta ostaja sijajna in pisana na kožo vozniško tako dovršenemu avtomobilu.

Kdor pozna zgodovino ceste, na njej s takim avtomobilom še toliko bolj uživa. Po prvih kilometrih si upamo trditi: mazda 3 je vozniško najboljši avto svojega razreda in tudi najbolj premijska (kombi)limuzina med uveljavljenimi "ljudskimi" znamkami.

Prečiščena zunanjost in predvsem notranjost prinašata premijsko raven

Toda najbolj izrazita pri novi generaciji mazde 3 sta prečiščenost in minimalizem. Avtomobil ima tudi zanimive podrobnosti (na primer zadnje luči) in zelo širok stebriček C (zadaj za stranskimi vrati), toda ob pogledu na avto ne opazimo odvečnih linij.

Enako je tudi v notranjosti, kjer je japonskim inženirjem uspelo prečistiti armaturno ploščo in sredinsko konzolo, skupaj z odlično zatesnjenostjo notranjosti pa so tako zagotoviti želen premijski občutek. Sredinska konzola ima na primer le okrog deset gumbov (odvisno od različice in opreme).

Notranjost je na ravni premijskih avtomobilov. Volanski obroč bi bil lahko malo debelejši, odlični pa so materiali, postavitev in prečiščenost sredinske konzole. Izpostavljamo tudi zelo dober avdio sistem avtomobila.  | Foto: Gregor Pavšič Notranjost je na ravni premijskih avtomobilov. Volanski obroč bi bil lahko malo debelejši, odlični pa so materiali, postavitev in prečiščenost sredinske konzole. Izpostavljamo tudi zelo dober avdio sistem avtomobila. Foto: Gregor Pavšič

Avtomobil bosta za zdaj poganjala dvolitrski bencinski motor (122 'konjev') ali 1,8-litrski dizelski motor (116 'konjev'). Ta nadomešča dozdajšnja 1,5-litrski in dvolitrski dizelski motor. | Foto: Gregor Pavšič Avtomobil bosta za zdaj poganjala dvolitrski bencinski motor (122 'konjev') ali 1,8-litrski dizelski motor (116 'konjev'). Ta nadomešča dozdajšnja 1,5-litrski in dvolitrski dizelski motor. Foto: Gregor Pavšič

Upravljanje infozabavnega sistema nič več na dotik

Digitalni zaslon je po velikosti podpovprečen, a zdaj deluje precej bolje kot prej, ta napredek pa Mazdi prav tako štejemo v plus. Voznik infozabavni sistem upravlja prek vrtljivega gumba na konzoli med sedežema. Zaslon danes ni več občutljiv na dotik niti v mirujočem stanju vozila, kakršna je bila pri Mazdi praksa do zdaj.

Hvalimo velik odlagalni predal med sprednjima sedežema, prav tako izbiro materialov in kakovost izdelave. Občutek v tej novi mazdi je resnično premijski. Če bi bili pikolovski, bi želeli še za odtenek debelejši volanski obroč.

Vozniški da, družinski pa prav gotovo ne

Na drugi strani ne moremo mimo dejstva, da mazda 3 nikakor ni družinski avtomobil. Odličen je za voznika in sopotnika na sprednjem desnem sedežu, precej manj prijazen pa do potnikov zadaj. Streha se kupejevsko spušča.

Centimetrov sicer pri povprečno visokem potniku ne manjka, a skupaj z zelo nizkimi zadnjimi stranskimi okni daje avto na zadnji klopi vtis utesnjenosti. Podobno smo ugotavljali tudi pri toyoti C-HR, kjer na primer otroci zadaj komaj vidijo kaj iz avtomobila. Tak kompromis so bili pripravljeni sprejeti tudi pri Mazdi.

Prav na področju širine ponudbe njihova kombilimuzina zaostaja za tekmeci, ki se lahko v Sloveniji pohvalijo z nekajkrat višjimi prodajnimi številkami. Velika večina jih ponuja tudi karavansko izvedbo, pri mazdi 3 take ne bo. Kdor bo potreboval več prostora, bo izbiral predvsem njihove športne terence.

Digitalni zaslon je velik sedem ali 8,8 palcev. V primerjavi s tekmeci je majhenn, vseeno pa je lepo postavljen in za voznikove oči dobro viden. Nič več ni občutljiv na dotik. Hvalimo delovanje in kakovost 360-stopinjske kamere. | Foto: Gregor Pavšič Digitalni zaslon je velik sedem ali 8,8 palcev. V primerjavi s tekmeci je majhenn, vseeno pa je lepo postavljen in za voznikove oči dobro viden. Nič več ni občutljiv na dotik. Hvalimo delovanje in kakovost 360-stopinjske kamere. Foto: Gregor Pavšič

Vrtljiv gumb (s funkcijskim pritiskom navzdol) je ključ do komunikacije z infozabavnim sistemom. Tudi na tem področju je Mazda naredila korak naprej. | Foto: Gregor Pavšič Vrtljiv gumb (s funkcijskim pritiskom navzdol) je ključ do komunikacije z infozabavnim sistemom. Tudi na tem področju je Mazda naredila korak naprej. Foto: Gregor Pavšič

V Slovenijo letos 300 mazd 3, začetna cena pod 20 tisočaki

Mazda je v 15 letih prodala šest milijonov avtomobilov, od tega dober milijon v Evropi. Japonci še vedno veljajo za precej nišno avtomobilsko znamko. Njihovi avtomobili so zelo dobro založeni z opremo in zato na prvi pogled lahko tudi dražji.

V Sloveniji bo začetna cena mazde 3 pod mejo 20 tisoč evrov, natančnejši ceniki pa bodo znani v prihodnjih dneh. Letos jih nameravajo v Sloveniji prodati 300, kar je približno na ravni prodaje tega avtomobila v prejšnjih letih. Vsak peti avtomobil bodo predvidoma prodali v limuzinski izvedbi, tudi v Sloveniji pa bo okrog 70 odstotkov kupcev izbralo bencinski motor. Takšno bo tudi Mazdino razmerje na evropskem trgu.

Sodeč po naši izkušnji v tak avtomobil veliko bolj sodi bencinski kot dizelski motor. Na voljo sta za zdaj le po en bencinski in dizelski pogonski motor. Bencinski z močjo 90 kilovatov oziroma 120 'konjev' dobro opravi svoje naloge, bi pa tejle mazdi dobro prijal tudi vsaj 150-'konjski' bencinski motor. Jeseni bo na voljo tudi povsem novi bencinski motor Skyactive X (180 'konjev), a bomo o njem sodili po prvem preizkusu. Ta motor bo na voljo tudi s štirikolesnim pogonom.

Glede menjalnika bi dali tokrat prednost ročnemu šeststopenjskemu menjalniku. Ta je zares vrhunski. Prestavna ročica je nizka, prestavni hodi kratki in natančni. Menjalnik se odlično zlije s celotno osebnostjo avtomobila.

Šeststopenjski ročni menjalnik je odličen. Prestavni hodi so kratki in natančni, upravljanje z njim nudi vozniku pravi užitek. To je danes eden redkih avtomobilov, kjer bi izbiro ročnega menjalnika priporočali pred samodejnim.  | Foto: Gregor Pavšič Šeststopenjski ročni menjalnik je odličen. Prestavni hodi so kratki in natančni, upravljanje z njim nudi vozniku pravi užitek. To je danes eden redkih avtomobilov, kjer bi izbiro ročnega menjalnika priporočali pred samodejnim. Foto: Gregor Pavšič

Na sredinski konzoli je le še okrog 10 gumbov, kar prav tako pripomore k premijskemu občutku avtomobila.  | Foto: Gregor Pavšič Na sredinski konzoli je le še okrog 10 gumbov, kar prav tako pripomore k premijskemu občutku avtomobila. Foto: Gregor Pavšič

Dinamične stranske linije imajo svojo ceno. Na zadnji klopi je avtomobil utesnjen in temačen, kar ni v prid družinski uporabi avtomobila.  | Foto: Gregor Pavšič Dinamične stranske linije imajo svojo ceno. Na zadnji klopi je avtomobil utesnjen in temačen, kar ni v prid družinski uporabi avtomobila. Foto: Gregor Pavšič

Prljažnik ne sodi med večje v razredu, moti tudi zelo visok nakladalni rob. | Foto: Gregor Pavšič Prljažnik ne sodi med večje v razredu, moti tudi zelo visok nakladalni rob. Foto: Gregor Pavšič

Gumbi na volanskem obroču so zelo dobro izdelani. | Foto: Gregor Pavšič Gumbi na volanskem obroču so zelo dobro izdelani. Foto: Gregor Pavšič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin