Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 6. 2021,
0.07

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

8

Natisni članek

DoberAvto AMZS rabljeni avtomobili

Petek, 4. 6. 2021, 0.07

2 leti, 10 mesecev

Iskanje in nakup rabljenih avtomobilov

Manj skrbi ob nakupu rabljenega avta? To je nova rešitev iz Slovenije.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

8

Parkirišče tovarna | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Sloveniji se proda približno trikrat več rabljenih kot novih vozil – lani je lastnika pri nas zamenjalo nekaj več kot 200 tisoč rabljenih vozil. Kupce rabljenih avtomobilov najbolj skrbijo skrite oziroma prikrite napake, pomanjkljiva servisna zgodovina in prirejanje prevoženih kilometrov. Eno izmed rešitev za preverjanje preteklosti rabljenih vozil s slovenskim poreklom je zdaj izdelal tudi AMZS.

Lani je bilo v Sloveniji prodanih približno 54 tisoč novih avtomobilov, a hkrati je lastnika po podatkih Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije zamenjalo tudi nekaj več kot 200 tisoč rabljenih vozil. Prirast novih in uvoženih rabljenih vozil v 2020 je bil, predvsem zaradi manjše prodaje novih avtomobilov, za 26 tisoč vozil manjši kot leta 2019. Zaradi manjšega prirastka novejših vozil se je naš vozni park še bolj postaral – po podatkih iz uradne baze Odprti podatki Slovenije (OPSI) je bila povprečna starost osebnih vozil konec lanskega leta že 11,13 leta.

Dva od treh rabljenih avtomobilov v oglasih naj bi imela prirejeno število kilometrov

Po nekaterih ocenah imata kar dve tretjini rabljenih avtomobilov, ki so na prodaj pri nas, prirejeno število prevoženih kilometrov. Te manipulacije so zelo razširjen pojav tudi v drugih državah, zato je na primer Odbor za transport in turizem Evropskega parlamenta že pred leti poudaril, da takšno zavajanje kupcev pomeni tveganje za prometno varnost, ogroža cilje na področju okolja in ustrezno delovanje notranjega trga.

Zaslužki pri (pre)prodaji rabljenih vozil so še vedno tako mamljivi, da nekateri prodajalci in preprodajalci uporabijo različne nepoštene prakse povečevanja vrednosti avtomobilov v svoji ponudbi.

V iskalno polje je treba vnesti identifikacijsko številko vozila (VIN oziroma številko šasije). | Foto: AMZS V iskalno polje je treba vnesti identifikacijsko številko vozila (VIN oziroma številko šasije). Foto: AMZS

Vsakega četrtega kupca rabljenega avtomobila, sodeč po raziskavi AMZS, najbolj skrbi realnost prevoženih kilometrov. | Foto: AMZS Vsakega četrtega kupca rabljenega avtomobila, sodeč po raziskavi AMZS, najbolj skrbi realnost prevoženih kilometrov. Foto: AMZS Spletna aplikacija AMZS združuje javno dostopne podatke o rabljenih vozilih s slovenskim poreklom

AMZS je tudi zaradi teh razmer na trgu in dejstva, da kupci še vedno marsikdaj dobijo mačka v žaklju, izvedel anketo o stanju trga in pripravil tudi novo aplikativno rešitev DoberAvto.si.

To je nadgradnja Avtologa, spletnega orodja pod okriljem AMZS, prek katerega se dnevno izvede več kot tisoč poizvedb o zgodovini vozil. Gre za pomoč pri sledenju zgodovine avtomobilov, saj združuje različne javno dostopne podatke, ki se o posameznem vozilu beležijo ob tehničnem pregledu. S pregledno zasnovanim prikazom teh podatkov lahko uporabniki preverijo dostopne podatke o zgodovini vozila, kot so podatki o prevoženih kilometrih skozi leta, spremembe lastništva in tudi (ne)uspešnost tehničnih pregledov.

Zanimive odgovore je dala tudi anketa AMZS, ki so jo izvedli med 1.978 vprašanimi.

Zakaj bi se odločili za nakup rabljenega avtomobila?

66 % –  zaradi nižje cene v primerjavi z novim; 29 % – zaradi manjše izgube vrednosti; ...

Katero od meril je najpomembnejše pri nakupu rabljenega avtomobila?

40 % – ohranjenost; 39 % – število prevoženih kilometrov; 7 % – nakup od prvega lastnika; 7 % – potrjena servisna knjižica; …

Rabljen avtomobil bi raje kupili od ...?

45 % – fizične osebe oziroma lastnika; 32 % – ni pomembno; 23 % – pravne osebe oziroma posrednika.

Rabljen avtomobil bi kupil:

46 % – ni pomembno; 30 % – le od prodajalca v Sloveniji; 20 % – od pooblaščenega prodajalca novih avtomobilov s ponudbo rabljenih vozil.

Kaj bi vas pri nakupu rabljenega avtomobila najbolj skrbelo?

33 % – morebitne skrite napake; 28 % – ali je bil avtomobil v resnici redno servisiran; 25 % – kako realno je stanje kilometrov; 12 % – morebitne zamolčane poškodbe.

Kako preverite resničnost prikaza prevoženih kilometrov in stanja rabljenega avtomobila?

34 % – na ogled pridem s strokovnjakom; 27 % – pred nakupom zahtevam preventivni tehnični pregled; 26 % – imam izkušnje, zato sam ocenim stanje; 13 % – ne preverjam, zaupam prodajalcu.

Bi za isto vrednost raje kupili rabljen avtomobil s 100 tisoč prevoženimi kilometri in s številnimi asistenčnimi sistemi ali nov avtomobil brez asistenčnih sistemov?

68 % – rabljen avtomobil z vgrajenimi asistenčnimi sistemi; 32 % – nov avtomobil brez asistenčnih sistemov.

 

Ne spreglejte