Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2015,
17.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lexus Hibrid hibridni avtomobili

Četrtek, 2. 4. 2015, 17.25

8 let

Lexus RX - najuspešnejši lexus vseh časov začenja novo zgodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Novi lexus RX se zdaj, če odštejemo njegovo prvo predstavitev leta 1997, prvič zdi zares nov. Pa ni bilo potrebno veliko, le korenit poseg v zunanji videz, ki je drzen po vzoru manjšega NX.

Siva miš, a vseeno najuspešnejši lexus vseh časov

Zanimivo je, da je Lexusov RX eden od redkih dokazov, da (samo zunanji) videz ne prodaja avtomobila.

V splošnem sicer velja, da ga, kaže pa, da čisto nujno le ni. Lep ali grd, to je večno vprašanje, ki sloni na okusu 7,306 milijarde posameznikov na tem svetu, brez dvoma pa v vseh treh dosedanjih generacijah, z majhno izjemo oblikovne prenove tretje generacije leta 2012, nikoli ni izstopal.

V muzej sodobne umetnosti zagotovo ne bo prišel.

Aerodinamika tudi v službi manjšega dviga pri večjih hitrostih

Od danes bo vse drugače, vsaj pri lexusu RX. Izolirani od čustev mu moramo priznati: tokrat ga na cesti ne bomo zgrešili.

Čeprav … Edina možnost, da ga zamenjamo, je ta, da vidimo za razred manjši NX, a je tudi prav, da pri znamki negujejo enotnost obraza svojih proizvodov.

Ostrino potez je do potankosti izpilil že NX, za RX pa pravijo, da je dizajn tudi v službi aerodinamike in trušča: oblika karoserije je takšna, da zmanjšuje neljub učinek dvigovanja karoserije pri večjih hitrostih, obenem pa je takrat tudi vetrnega trušča manj.

Zunaj športni terenec, znotraj razkošje in udobje

Znotraj obljubljajo udobje in prestiž na najvišji ravni, vse do lasersko rezanega dekorativnega lesa. Seveda bo imel novi RX tudi (velik) projicirni zaslon (HUD, head-up display) in 12,3-palčen osrednji zaslon.

Zadnjim potnikom so menda, delno po zaslugi nekoliko podaljšanega medosja, našli še več prostora in jim namenili električno nastavljiva sedeža, nad glavami pa bo (lahko) panoramsko okno – kar pa seveda že dolgo ni več rezervirano le za draga vozila.

Dva pogonska stroja: bencin in bencinski hibrid. Podvozje za več dinamike in športnega občutka.

Dva motorja mu bodo namenili in med njimi tradicionalno ne bo dizla – bo pa, spet tradicionalno (in "namesto" dizla) hibrid. V obeh primerih bo pod sprednjim pokrovom 3,5-litrski bencinski V6 in obakrat bo skupna moč okoli 220 kilovatov. V prvem primeru bo to edini pogonski stroj, v drugem primeru pa bo šlo za hibriden pogon, le da omenjena motorja ne bosta enaka – za hibridno različico bo (kot že po tradiciji) deloval na malce drugačnem načelu, da bi se bolje prilegel sodelovanju z elektromotorjem.

Da bi izrazil več športnosti, so novemu RX povečali togost karoserije ter okrepili podvozje in mu tudi tako povečali stabilnost ter nadzor med ovinki.

Pri tem bosta sodelovala še VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management, elektronika za nadzor dinamike vozila) ter štirikolesen pogon. Pri nekaterih različicah bo na voljo tudi AVS (Adaptive Variable Suspension, prilagodljivo blaženje), ki bo hipno prilagajal značaj posameznega blažilnika trenutnim razmeram pod kolesi.

Varnostne tehnologije: pasivno ali tudi aktivno?

Jasno, Lexus si kot prestižna znamka ne more dovoliti, da ne bi v avtomobilu ponudila najnovejših varnostnih tehnologij. Tako bo imel novi RX med drugim sistem za prepoznavanje možnost trčenja (prepoznal bo tudi pešce), pomočnika ob nenamernem zapuščanju prometnega pasu, samodejni preklop med dolgimi in zasenčenimi lučmi in radarski tempomat.

Ti sistemi slonijo na radarju in kameri, ni pa povsem jasno, ali gre v prvih dveh primerih (možnost trčenja in zapuščanje pasu) le za opozarjanje (pasiven sistem) ali tudi za ukrepanje (zaviranje, sukanje volanskega obroča – aktiven sistem).

Že tako agresivna zunanjost še bolj agresivna? F sport!

Ne spreglejte