Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
20. 11. 2023,
9.56

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Geely Volvo

Ponedeljek, 20. 11. 2023, 9.56

7 mesecev, 3 tedne

Volvo in Geely

Kitajski milijarder: prodal je za sto milijonov delnic Volva

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,18
Volvo EM90 | Foto Volvo

Foto: Volvo

Kitajski Geely je prodal del lastništva v Volvu, kar je vsaj kratkoročno povzročilo velik padec vrednosti Volvovih delnic.

Li Šofu, prvi mož Geelyja | Foto: Wikimedia Commons Li Šofu, prvi mož Geelyja Foto: Wikimedia Commons Geely je največji kitajski zasebni proizvajalec avtomobilov, ki je od leta 2010 večinski lastnik švedskega Volva. Da bi povečali obseg delnic, ki so na voljo za trgovanje, in da bi privabili nove vlagatelje, se je Geely odločil za prodajo sto milijonov svojih Volvovih delnic. Zanje je iztržil 350 milijonov ameriških dolarjev. Prodaja je bila dokaj poceni, saj so posel sklenili pod vrednostjo delnice na dan prodaje. To je povzročilo prve negativne učinke: delnica Volva je nemudoma padla za več kot deset odstotkov.

S prodajo je Geely lastniški delež zmanjšal za dobre štiri odstotne točke. Ko bo prodaja tudi formalno končana, se bo njihov lastniški delež zmanjšal na 78,7 odstotka.

Volvo EX30
Avtomoto Prvič v Sloveniji: preskok ali prodajni krč za Volvo?

Predlani preprečili združitev

Pridobljena sredstva bo Geely uporabil za razvoj svojega globalnega poslovnega modela. Predlani je želelo kitajsko podjetje izpeljati združitev z Volvom, kar pa so investitorji nazadnje preprečili. Tako Geely kot Volvo, oba imata avtomobile s skupnih platform in sta zavezana električni prihodnosti, še naprej na trgu obstajata kot dva ločena avtomobilska subjekta. 

Ne spreglejte