Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2018,
5.25

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

srečanje Ferrari

Četrtek, 5. 7. 2018, 5.25

5 let, 9 mesecev

50-letnica ferrarija dino

Izjemno srečanje v čast prav posebnega ferrarija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Več kot 150 legendarnih ferrarijev dino se je 30. junija zbralo v Maranellu. Rekordno število kultnih športnikov je proslavilo začetek proizvodnje, saj je pred pol stoletja iz Ferrarijevega obrata zapeljal prvi primerek.

Ferrari je v sedemdesetletni zgodovini izdelal veliko ikon, ki so zaznamovale svet avtomobilizma, toda le nekaj jih je pustilo takšen pečat kot dino. Serija se je začela s kodno oznako 206 GT, ki so jo z nadgradnjo modela kmalu spremenili v 246. Pozneje jih je zamenjal še 308 GT4, v dvajsetih letih obstoja pa je nastalo še nekaj dirkalnih različic.

Ferrari 488 pista
Avtomoto To je nova Ferrarijeva pošast #foto
Concorso d'Eleganza Vila d'Este
Avtomoto Obiskali smo meko avtomobilskih romantikov v Italiji #foto

Je res preteklo že petdeset let?

Čas beži izredno hitro, a prvi dino je s proizvodnega traku zapeljal še nekoliko prej. Italijani so koncept prvič predstavili leta 1965 na avtosalonu v Parizu, naslednje leto v Torinu pokazali produkcijsko različico in uradno lansirali model leta 1967 v Frankfurtu. A ker je imel lansko leto Ferrari polne roke dela s praznovanjem svoje sedemdesete obletnice, so to zabavo zamaknili za eno leto.

Ferrari dino srečanje | Foto:

Ferrari dino srečanje | Foto:

Zakaj dino?

Ferrari je v začetku šestdesetih let razvil linijo motorjev V6, ki jo je poimenoval "dino" v spomin na pri 24 letih preminulega Ferrari dino srečanje | Foto: sina Alfreda "Dina". Alfredo je namreč v sodelovanju z znamenitim konstruktorjem Vittoriom Janom vplival na svojega očeta, da se je odločil za razvoj dirkalnih avtomobilov z motorji V6 in V8, in tudi sodeloval pri razvoju motorja.

Da bi lahko z novimi dirkalniki sodeloval na dirkah, je Ferrari moral prodati določeno število z njihovimi motorji opremljenih serijskih avtomobilov. Na pomoč mu je priskočil Fiat, kjer so okrog njega razvili športni avtomobil fiat dino spider, ki so ga leta 1966 predstavili na avtomobilskem salonu v Torinu. Prihodnje leto so na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavili še fiat dino coupé, ki je končno bil pogostejši od spiderja. Fiat dino je bil sprva na voljo z 2-litrskim motorjem moči 118 kW (158 KM), od leta 1969 pa tudi s povečanim 2,4-litrskim motorjem moči 132 kW (178 KM). Fiat je predelavo 2-litrskih dirkalnih motorjev za cestno rabo zaupal znamenitemu inženirju Aureliu Lamprediju, in jih tudi sam izdeloval v Torinu, saj se je bal zastojev v Ferrarijevi proizvodnji.

Za oblikovanje kupejevske različice so poskrbeli pri Bertoneju, spider pa so oblikovali pri Pininfarini, zato sta se različici na zunaj precej razlikovali. Bolj običajne različice z 2-litrskimi motorji so izdelovali pri Fiatu v Torinu, redkejše 2,4-litrske pa pri Ferrariju v Maranellu. Ferrari je na osnovi motorja "dino" razvil avtomobil s sredinsko vgrajenim motorjem in z njim začel posebno linijo dino, ki jo je sprva tudi z imenom ločil od svojih siceršnjih avtomobilov, končno pa je bila znana kot dino ferrari.

Več kot 150 avtomobilov za nov rekord

Ferrarijev muzej v Maranellu je v soboto, 30 junija, okupiralo več kot 150 lastnikov dinov. Lastniki so se pripeljali s celotnega sveta in skupaj proslavili pol stoletja obstoja tega kultnega modela. Po zboru pred muzejem so se vsi avtomobili odpravili proti dirkališču Fiorano, kjer so v paradi odpeljali častni krog.

Po panoramski vožnji je Ferrari za vse lastnike pripravil še poseben ogled tovarne, zvečer pa se je vsak voznik posebej zapeljal pod zgodovinskim obokom Via Abetone Inferiore. Praznovanje, ki bi bilo zelo všeč pokojnemu Alfredu ‘Dinu’ Ferrariju.

Ferrari dino srečanje | Foto:

Ferrari dino srečanje | Foto:

Ne spreglejte