Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
7. 3. 2020,
10.08

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

2

Natisni članek

Nova Gorica reli

Sobota, 7. 3. 2020, 10.08

4 leta, 1 mesec

Reli Nova Gorica leta 2021 za evropsko prvenstvo?

Eurosport spet v Sloveniji? Namesto koles tokrat v ospredju avtomobili.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

2

reli Nova Gorica | Foto Uroš Modlic

Foto: Uroš Modlic

Eurosport je Slovenijo že promoviral prek osrednje kolesarske dirke, v prihodnje pa bi lahko to ponovil še prek najpomembnejšega slovenskega avtomobilističnega relija. Eurosport želi reliju v Novi Gorici podeliti mesto v evropskem prvenstvu, ob že zdaj potrjeni odlični trasi in infrastrukturi pa bo seveda ključna predvsem zadostna finančna injekcija.

Prejšnji teden je Novo Gorico obiskal Jean-Bapiste Ley, ki je pri Eurosportu koordinator evropskega prvenstva v reliju. Namen obiska je bil pregled lokacij in infrastrukture tradicionalnega relija v Novi Gorici, ki je trenutno slovenski reli z najvišjim mednarodnim statusom. Pred leti je podedoval evropski status ugaslega relija Saturnus in tako je danes v koledarju FIA evropskega reli pokala. Eurosport kot promotor evropskega prvenstva v reliju išče tudi nove organizatorje, zato je Baptiste obiskal Novo Gorico. Ob zadostni finančni injekciji bi se lahko Nova Gorica v koledar evropskega prvenstva vpisala jeseni leta 2021.

Namesto koles tokrat avtomobili

Predstavniki organizatorjev, zveze za avtošport AŠ2005, Baptiste in podžupan Nove Gorice Simon Rosič so imeli tudi sestanek s Slovensko turistično organizacijo (STO). Tako kot je Eurosport že aktivno promoviral Slovenijo prek osrednje kolesarske dirke Po Sloveniji, bi lahko podobno storil tudi ob nadgradnji novogoriškega relija v evropsko prvenstvo.  

Oliver Ciesla WRC
Avtomoto Hrvatom spet "ponudili" avtomobilski šov, kot ga še ni bilo

Novogoriški reli je lani potekal osmič, dobil pa ga je mladi ruski voznik Nikolaj Grjazin (VW polo R5). Ta letos kot voznik Hyundaia nastopa v svetovnem prvenstvu v reliju (razred WRC2).  | Foto: WRC Croatia Novogoriški reli je lani potekal osmič, dobil pa ga je mladi ruski voznik Nikolaj Grjazin (VW polo R5). Ta letos kot voznik Hyundaia nastopa v svetovnem prvenstvu v reliju (razred WRC2). Foto: WRC Croatia

Tudi podpora STO, a ključna bo zadostna finančna injekcija

"Jean-Baptiste Ley je na sestanku poudaril, da je navdušen nad profesionalnostjo organizatorjev, ki je poleg entuziazma ključnega pomena za kakovostno izvedbo dogodka. Tudi sama infrastruktura in pokrajina, v kateri se tekmovanje odvija, sta raznoliki ter zanimivi in v njiju vidi velik potencial. Na sestanku je bila izkazana podpora tako na lokalni ravni kot tudi iz zveze za avtošport, poudarjeno je bilo, da ima zgodba v okviru izvedbe evropskega prvenstva v reliju lahko pomembno vlogo pri mednarodni promociji Slovenije," sporočajo iz AMD Nova Gorica.

Ali bo letošnji reli v Novi Gorici že imel status kandidata za evropsko prvenstvo, bo domnevno znano v nekaj tednih. Ključna bo seveda zadostna finančna injekcija, ki jo za svoje storitve zahteva Eurosport. Neuradno se lahko potreben proračun za izvedbo take prireditve poveča tudi na pol milijona evrov. Glavni pokrovitelj relija je bila do zdaj nemška družba Mahle, ki ima v lasti nekdanjo šempetrsko tovarno Letrika.

V koledarju evropskega prvenstva v reliju je letos osem prireditev, Sloveniji najbližja je zadnja na Madžarskem.
Ne spreglejte