Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 2. 2020,
7.05

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

3

Natisni članek

Hrvaška WRC

Petek, 21. 2. 2020, 7.05

4 leta, 1 mesec

Hrvaška si želi v koledar svetovnega prvenstva v reliju

Hrvatom spet "ponudili" avtomobilski šov, kot ga še ni bilo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

3

Oliver Ciesla WRC | Oliver Ciesla (vodja promotorja WRC, ki sicer prihodnje leto zapušča svoje mesto) v družbi Davorina Štetnerja (levo), predsednika HAKS, in Zrinka Gregureka, visokega hrvaškega predstavnika v mednarodni avtomobilski zvezi FIA.  | Foto HAKS

Oliver Ciesla (vodja promotorja WRC, ki sicer prihodnje leto zapušča svoje mesto) v družbi Davorina Štetnerja (levo), predsednika HAKS, in Zrinka Gregureka, visokega hrvaškega predstavnika v mednarodni avtomobilski zvezi FIA.

Foto: HAKS

Hrvati spet resno razmišljajo o vstopu v koledar svetovnega prvenstva v reliju. Zagreb je v ta namen obiskal tudi prvi promotor serije Oliver Ciesla, ki pred dvema letoma skupnega jezika z našimi južnimi sosedi ni našel.

Svetovno prvenstvo v reliju se letos po več letih spet ponaša z izrazito globalnim koledarjem, v katerem je manj tradicionalnih prireditev v Evropi. Toda že pred začetkom sezone so nastopile težave, saj so zaradi družbenih nemirov v Čilu tam odstopili od organizacije svojega načrtovanega relija. Promotorji oziroma organizatorji svetovnega prvenstva, ki sicer poteka pod okriljem mednarodne avtomobilske zveze FIA, nadomestne dirke niso našli.

Pred dvema letoma so bile finančne zahteve previsoke

Že pred dvema oziroma tremi leti smo poročali, da se želi v svetovno prvenstvo prebiti tudi Hrvaška. Izvedbo svojega Croatia relija v Istri so nameravali posvetiti kandidaturi, a nazadnje so bile finančne zahteve promotorja vse višje, tako da tega poskusa ni bilo.

Reli so nazadnje celo odpovedali in ta vsaj do letos nato ni več potekal. Gonilna sila prizadevanj je bil Porečan Danijel Šaškin, dolgoletni dirkač in udeleženec lanskega zadnjega relija Dakar v Južni Ameriki.

Letošnje svetovno prvenstvo v reliju se je začelo z zmagama Thierryja Neuvilla (Hyundai) in Elfyna Evansa (Toyota). | Foto: Gulliver/Getty Images Letošnje svetovno prvenstvo v reliju se je začelo z zmagama Thierryja Neuvilla (Hyundai) in Elfyna Evansa (Toyota). Foto: Gulliver/Getty Images

Ciesla je Hrvatom obljubil prihod na izvedbo relija za kandidaturo 

Pred dnevi pa je Zagreb spet obiskal prvi promotor serije WRC Oliver Ciesla. Ta je opravil pogovore s predstavniki hrvaške avtomobilske zveze HAKS, županom Zagreba in potencialnimi organizatorji. Ciesla je najprej ponudil, da bi izvedli reli za kandidaturo. Tega bi lahko izpeljali že letos oktobra. Ciesla je v Zagrebu obljubil, da bi bile v primeru uspešne izvedbe vrata Hrvaški v WRC odprta.

"Po sedmih letih razgovorov imamo uradno ponudbo, da izpeljemo reli za kandidaturo in si poskušamo odpreti vrata v svetovno prvenstvo v reliju. O pomenu te ponudbe priča podpora naše vlade, prav tako mesta Zagreb in preostalih institucij. Strokovne ekipe morajo v prihodnjih tednih narediti vse, da bi lahko ta preizkus opravili že konec leta," je dejal Davorin Štetner, predsednik HAKS.

Kako realna bi bila kandidatura?

Za zdaj je težko presoditi, kako realna bi bila kandidatura Hrvaške za vstop v WRC. Avtomobilski trg pri naših južnih sosedih je med najmanjšimi v Evropi, bi bil pa lahko turizem po koncu glavne sezone med osrednjimi viri pokroviteljev. V zelo ostri konkurenci tradicionalnih prireditev – letos je na primer iz koledarja izpadel kultni reli po Korziki – bo pomembna tudi podpora tovarniških moštev. Ta pred leti o prihodu na Hrvaško niso imela najbolj spodbudnega mnenja.

Vsaj nekdanji Šaškinovi načrti so pri izpeljali hrvaškega relija svetovnega prvenstva vključevali tudi uporabo cest v Sloveniji.

Ne spreglejte