Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 5. 2018,
5.30

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Sreda, 16. 5. 2018, 5.30

5 let, 11 mesecev

"Espe" avtomobilska prodaja: Tak je vsak tretji trgovec

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

V Sloveniji je več kot tisoč pravnih oseb za prodajo vozil, njihovo število pa v zadnjih letih skladno z rastjo trga narašča. Kar tretjina avtotrgovcev je samostojnih podjetnikov.

BMW ključ | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

To so avtomobilski trgovci, ki v Sloveniji zaslužijo največ

Rabljeni avti: konec za mešetarje in skrite pasti?


V Sloveniji je trenutno 1.137 poslovnih subjektov, ki se ukvarjajo s trgovino z vozili in lahkimi motornimi vozili, kaže poslovni imenik bizi.si. Med temi pravnimi osebami je 68 odstotkov družb z omejeno odgovornostjo, dobrih 30 odstotkov pa je samostojnih podjetnikov. V teh primerih gre večinoma za manjše trgovce, pogosto z rabljenimi vozili.

Letos 59 novih in 29 izbrisanih avtomobilskih trgovcev

Predlani so v tej poslovni panogi v Sloveniji odprli 112 novih družb, lani pa 140. Letos je bilo do zdaj ustanovljenih 59 družb za prodajo vozil. Od leta 2016 smo torej skupno dobili 311 podjetij oziroma samostojnih podjetnikov, na drugi strani pa so iz poslovnih imenikov zbrisali 187 subjektov. Letos je bilo takih 29 primerov.

Letos je največ novih avtomobilskih trgovcev na pot stopilo v Osrednjeslovenski in Podravski regiji. V zadnjih dveh letih je bilo nadpovprečno veliko novih odprtih podjetij s tega področja tudi v Savinjski regiji. Iste regije so na vrhu tudi na lestvici največ izbrisanih podjetij, med katerimi izstopa tudi Goriška regija.

Kot smo pisali že pred več meseci, je prodaja avtomobilov v Sloveniji za nekatere trgovce zelo dober posel. Predlani je imel Porsche Slovenija več kot 11 milijonov evrov dobička, skupno je imelo 14 trgovcev več kot milijon evrov dobička, 21 med njimi pa vsaj pol milijona evrov dobička. Na vrhu najuspešnejših po prihodku in prodaji so bili predvsem generalni uvozniki posameznih avtomobilskih znamk.

Prodaja novih avtomobilov je v Sloveniji narasla tudi letos, in sicer v prvih štirih mesecih za 9,3 odstotka. Letos so trgovci do konca aprila prodali skoraj 27 tisoč novih osebnih avtomobilov, poleg tega pa dobrih štiri tisoč lahkih gospodarskih vozil.

 

število avtotrgovci | Foto:

Ne spreglejte