SiolNET. Avtomoto Novice
3,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo registracije avtov dražje? Vlada predvideva takšen letni dodatek.

3,68

termometer

prometno dovoljenje |  | Foto: Gregor Pavšič
Foto: Gregor Pavšič

Vlada je v javno obravnavo poslala zakon o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanje prehoda na alternativna goriva, ki predvideva plačilo dodatne letne dajatve za vse lastnike avtomobilov. To dajatev bi radi uvedli leta 2024 in jo bodo morali plačevati vsi lastniki avtomobilov, tudi električnih, višina letne dajatve pa bo odvisna od velikosti avtomobila, izpusta emisij ogljikovega dioksida, starosti avtomobila in bo po neuradnih podatkih znašala do nekaj deset evrov.

Dodatni prispevek bi bil namenjen predvsem razvoju infrastrukture in prodaji alternativno gnanih vozil. S tem zakonom bi vlada pridobila dodatna finančna sredstva, ki bi omogočila hitrejšo gradnjo polnilne infrastrukture ob cestah. V ospredju ni le pospeševanje prodaje in razvoja električnih vozil, vlagali bi tudi v razvoj vodika, utekočinjenega plina in nafte, bioplina ter drugih zelenih pogonskih opcij.

Vozniško dovoljenje Avtomoto Uradno: staro vozniško dovoljenje ostaja v veljavi

"Minimalen znesek"

Minister Kumer je pospremil zakon z besedami: "S tem želimo nasloviti prihajajoče nove tehnologije, to so vodik, sintetični metan, utekočinjeni naftni plin, elektriko. Želimo razogljičiti promet kot največjega onesnaževalca v deležu bruto končne porabe energije." Obenem je Kumer napovedal, da bo ob morebitnem sprejetju zakona vsak na leto plačal "minimalen znesek". Če zakon ne bo sprejet oziroma prispevek ne bo na plečih lastnikov vozil, se lahko viri črpajo tudi iz proračuna, kohezijskih sredstev ali podnebnega sklada.

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik Avtomoto Neslavni hit: premog v Evropo iz Afrike, cene ponorele Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Golobova Svoboda z največjim padcem, Fajonova največ pridobila Matej Tonin Novice Tonin: V pogodbi za nakup osemkolesnikov boxer ni predvidena pogodbena kazen

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin