Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2022,
19.28

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

12

Natisni članek

Miha Kordiš Damir Črnčec Matej Tonin proračun kazen Boxer Ministrstvo za obrambo vojska

Ponedeljek, 19. 9. 2022, 19.28

1 leto, 7 mesecev

Tonin: V pogodbi za nakup osemkolesnikov boxer ni predvidena pogodbena kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

12

Matej Tonin | Nekdanji minister za obrambo Matej Tonin je zanikal informacijo, da bo morala Slovenija za odstop od pogodbe nakupa boxerjev plačati pogodbeno kazen.  | Foto Bojan Puhek

Nekdanji minister za obrambo Matej Tonin je zanikal informacijo, da bo morala Slovenija za odstop od pogodbe nakupa boxerjev plačati pogodbeno kazen.

Foto: Bojan Puhek

Odbor DZ za obrambo se je danes seznanil s predlogom rebalansa proračuna za leto 2022, ki resornemu ministrstvu namenja 840,2 milijona evrov. Del tega tega zneska bo šel tudi na račun pogodbe za nabavo osemkolesnikov boxer, v zvezi s tem je Matej Tonin (NSi) poudaril, da v pogodbi za nakup osemkolesnikov boxer ni predvidena pogodbena kazen.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je uvodoma spomnil, da bi morala Slovenija skladno z veljavnim proračunom letos za obrambo nameniti 1,31 odstotka BDP, a bo ta odstotek skladno z rebalansom proračuna nižji, in sicer bo znašal 1,27 odstotka BDP. "Tudi ta odstotek zagotavlja ključno usmeritev vlade, da ob zelo zapletenem varnostnem položaju v soseščini, Evropski uniji in zvezi Nato ne znižuje obrambnih izdatkov, temveč ohranja smer njihovega dvigovanja," je poudaril Črnčec.

Ministrstvu za obrambo prihodnje leto več denarja

Kot je razvidno iz gradiva predloga rebalansa proračuna za leto 2022, ta ministrstvu za obrambo namenja 840,2 milijona evrov, kar je dobrih 47 milijonov evrov več kot v veljavnem proračunu. Po besedah Črnčeca Slovenija s tem sledi ciljem postopnega dviga izdatkov za obrambo, uresničevanju mednarodnih zavez na tem področju ter izboljšanju obrambnih sposobnosti Slovenije, ki se spopada z nepredvidljivim varnostnim okoljem. Cilj je tudi, da se izboljša stanje obrambne pripravljenosti Slovenske vojske ter sistema zaščite in reševanja, je poudaril.

Kot je še dejal, se s predlogom rebalansa za skoraj 40 milijonov evrov povečujejo sredstva za Slovensko vojsko, za katero je predvideno 629,8 milijona evrov oziroma skoraj 75 odstotkov vseh sredstev resornega ministrstva. Med ključnimi investicijskimi projekti za letos je med drugim navedel nakupe taktičnega transportnega letala in lahkih oklepnih vozil ter posodobitev infrastrukture nekaterih vojaških vadišč. Med drugim je spomnil tudi na nedavno podpisano pogodbo med ministrstvom in podjetjem Timtec Defense za izvedbo dveh raziskovalno-razvojnih projektov z brezpilotnimi letali.

Golob, Šarec Bratušek
Novice Metanje 70 milijonov evrov v koruzo. "Očitno je ugajanje pomembnejše od varnosti vojakov."

Tonin zanikal plačilo pogodbene kazni 

Čeprav bo odbor za obrambo o več stomilijonskem nakupu osemkolesnikov boxer razpravljali na torkovi seji, pa se tudi danes tej temi ni bilo mogoče povsem izogniti.

Poslanec Levice Miha Kordiš je v razpravi navedel več "potencialno problematičnih" postavk predloga rebalansa proračuna, med drugim ga je zanimalo tudi, zakaj je ministrstvo za obrambo v predlaganem rebalansu med drugim povišalo postavko za nakup osemkolesnikov boxer, ko pa je vlada na vrhu koalicije prejšnji teden sprejela sklep, da bo Slovenija pogodbo za nakup boxerjev preklicala.

"To je prvo dejanje sanacije škode prejšnje vlade," je poudaril. Po Kordiševem mnenju bi morala Slovenija sredstva nameniti za modernizacijo zdravstva ali za javna neprofitna stanovanja, "ne pa za kupovanje bodočega starega železa po diktatu Nato pakta", je poudaril Kordiš, ki napoved o preklicu nakupa boxerjev pozdravlja.

Matej Tonin
Novice Tonin zaskrbljen: To bo skrajno nespametna poteza nove vlade #video

Nekdanji minister za obrambo Matej Tonin (NSi), ki je podpisnik pogodbe o nakupu 45 osemkolesnikov boxer, pa je zanikal informacijo, da bo morala Slovenija za odstop od pogodbe nakupa boxerjev plačati pogodbeno kazen v višini 20 odstotkov pogodbene vrednosti, kar bi po zdaj znanih informacijah zneslo približno 70 milijonov evrov.

"V pogodbi, ki sem jo podpisal 11. maja, ni nikjer določeno, kakšna je pogodbena kazen. Te določbe ni v pogodbi," je poudaril. Poudaril je tudi, da so bila pogajanja za nakup osemkolesnikov pregledna, "ves čas je bila znana tudi končna cena nakupa 45 vozil tipa boxer v višini 281,5 milijona evrov brez DDV. Za vse preostale stvari, ki sledijo, pa danes ne vemo, koliko bodo stale," je med drugim poudaril Tonin.

Damir Črnčec je pojasnil, da je Slovenija iz naslova pogodbe o nakupu 45 osemkolesnikov že dobila prve tri račune, in sicer račun za 7,2 milijona evrov za plačilo razvojnih stroškov drugim državam, ki sodelujejo v programu boxer, nadalje račun za 2,5 milijona evrov za operativne stroške ter nižji račun za administrativne stroške. Na podlagi sklepa vlade o preklicu pogodbe za nakup boxerjev bodo na ministrstvu zelo natančno proučili, kako in koliko plačati iz omenjenega naslova, je še poudaril.

Vladimir Putin
Mnenja Golob z boxerji proti Putinu, odstavlja pa ambasadorja v ZDA
Novice Šarec: Revizija za boxerje bo trajala, kolikor bo potrebno
Matej Tonin
Novice Tonin: Kolegi v EU zaskrbljeni zaradi napovedi o prekinitvi nakupa boxerjev
Ne spreglejte