Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
12.37

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercedes-Benz shooting brake advertorial

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 12.37

2 meseca, 3 tedne

Avto, ki se prilagaja njej in njemu – mercedes-benz CLA shooting brake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaj dobiš, ko združiš mladostnega kupeja in zrelejšega karavana? Novega člana družine Mercedes-Benz, ki se odziva na ime CLA shooting brake.

Kaj se zgodi, ko čustvenosti štirivratnega kupeja CLA dodaš praktičnost, dodatne štiri centimetre v višino za potnike na zadnji klopi in nekaj deset litrov prtljažnika? Nov model CLA shooting brake, ki je asimiliran plenilec po urbani džungli zanj in zanjo. Prelomna točka je stebriček B. Tam se začnejo spremembe, ki ga ločijo od modelskega sorodnika CLA. Lahko bi rekli, da sta bratranca, eden bolj športnega duha in osvajalec, drugi noče zaostajati za njim po športnosti in je nekoliko bolj družinsko usmerjen.

Shooting brake je le karoserijska izpeljanka modela CLA. Streho so razvijalci podaljšali, kar daje zadku drugačen videz, piko na i postavijo zadnja zelo položna vrata, ki so bila pri bratrancu še pokrov. Drugače so mu ukrojili tudi zgornji del zadnjih bočnih vrat, kar govori v prid lažjemu vstopanju. In zdaj njegov adut – prtljažnik. Že omenjena praktičnost pomeni, da se naslonjalo zadnje klopi lahko postavi navpično (ob siceršnji deljivosti v razmerju 60 : 40). To prinese prtljažnemu prostoru dodatnih 100 litrov na siceršnjih 495 litrov. Ko sta naslonjali položeni, pa meri 1.354 litrov.

12-voltna električna vtičnica v prtljažniku, vzdolžne kovinske letve za lažji pomik prtljage, plastičen zložljiv zabojček in mrežice za pričvrstitev predmetov so tam s poslanstvom, da ciljnim kupcem ponudijo uporabno vrednost.

Ta štirivratni kupejevski karavan noče povsem iz svoje kupejevske kože, namreč pripadajoča lenta aerodinamičnega rekorderja nove dobe s količnikom zračnega upora pri bratrancu CLA, ki je 0,22, se prenaša tudi na model CLA shooting brake, ki ima omenjeni količnik le malenkost višji – 0,26, kar zahteva poklon inženirjem, da so karavansko različico uspeli narediti tako aerodinamično. Zasluga pa gre oblikovalski ekipi z Robertom Lešnikom na čelu.

Pisan na kožo Slovencem?

Ker so Slovenci športni, a vendar se po njihovih žilah pretakata praktičnost in pragmatičnost, bo model CLA shooting breake zagotovo dobro sedel v njihova srca. Če kje, potem lahko na slovenskih cestah doživite superšportnika z "bunko" na zadnjem odbijaču in pripeto tovorno prikolico – fenomen, ki ni tako redek.

Omenjeni model pa udejanja tako športnost kot praktičnost. Cilja tudi na mlajšo populacijo, na sodobnega moškega. Zakaj? Ker tudi samski predator nekoč postane družinski mucek. Tako se kupejevskemu vzdušju, športnemu značaju, dinamični odzivnosti pridružita uporabnost in družinsko vzdušje, ne da bi se bilo treba njemu čemurkoli odreči.

Paleta motorjev ponuja dva 4-valjna dizelska motorja in štiri 4-valjni bencinske motorje v različnih zmogljivostnih razredih, ki so tihi, močni in varčni. Vrh Mercedesove ponudbe vseh razredov in voznikovih užitkov pa predstavlja oznaka AMG, ki pomeni trenutno najzmogljivejši turbobencinski motor, tako velja tudi za razred CLA. Serijsko so opremljeni s funkcijo za zagon/zaustavitev ECO in izpolnjujejo emisijski razred Euro 6, imajo dvosklopčni menjalnik 7G-DCT (ne pri vseh motorjih), štirikolesni pogon 4matic (ne pri vseh motorjih) in prefinjenost, ki je značilna za to znamko.

Sistem za avtorizacijo vožnje keyless-go po želji poskrbi za udoben zagon in odklepanje ter zaklepanje vseh štirih vrat, kar pomeni, da polne roke vrečk ali celo otrok v naročju ne bodo več težava, saj ključa sploh ne bo treba vzeti v roke. Za varnost družine pred trkom bodo dobro poskrbeli collision prevent plus in izboljšana kamera za vzvratno vožnjo s sliko v visokoločljivostni kakovosti. Če vendar pride do nesreče, tehnika pokliče hitro pomoč službe za pomoč na cesti ali reševalce.

Pametni telefon res dovolj pameten, da pokomandira avtomobil?

V Mercedesu pravijo, da je. Z opcijskimi storitvami oddaljenega spletnega dostopa lahko avtomobil krmilite s pametnim telefonom. Spremenite lahko nastavitve, pregledate informacije avtomobila iz udobnega naslanjača bara, kjer srkate kavo. Ste pozabili, kje ste parkirali, ker ste hiteli, odgovarjali na telefonske klice in razmišljali o sto obveznostih, ki so čakale na vas? V krogu kilometra in pol vam storitev za prikaz lokacije pokaže, kje ste parkirali.

Sama notranjost je tako šik, da bo omehčala srce vsake dame. Kot novost bo zagotovo veliko pozornosti pritegnilo panoramsko pomično strešno okno s popolnoma zastekljeno streho in električnim senčnim rolojem. Za romantične trenutke pa ambientna osvetlitev z možnostjo izbire dvanajstih barvnih tonov.

Prostostoječi 17,8-centimetrski prikazovalnik central media display je dobro pregleden, ergonomski, da ne bo odvračal pozornosti med samo vožnjo, večfunkcijski volanski obroč s tremi kraki in dvanajstimi tipkami ter športni sedeži z vgrajenimi vzglavniki in ergonomsko stransko oporo so kot zvest služabnik, ki poskrbi, da je vedno vse pri roki in nam je udobno. To pa tudi potrebuje mlad par, ki prerašča svoje okvire in načrtuje v svojem divjem tempu urbanega sloga življenja naraščaj.

Ne spreglejte