Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 8. 2023,
19.05

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

Natisni članek

poplave AMZS

Nedelja, 6. 8. 2023, 19.05

9 mesecev

AMZS svari: Pri poplavljenem vozilu ne zaganjajte motorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39
Poplave | Pri vozilih, v katera je voda vdrla v potniško kabino in je bil večji del motornega dela pod vodo, je povzročena škoda največkrat nepopravljiva in se popravilo ne izplača. | Foto Neurje.si / Facebook

Pri vozilih, v katera je voda vdrla v potniško kabino in je bil večji del motornega dela pod vodo, je povzročena škoda največkrat nepopravljiva in se popravilo ne izplača.

Foto: Neurje.si / Facebook

Vozniki naj avtomobilov, ki jih je poplavilo, ne skušajo zagnati, ampak naj pokličejo vleko in vozilo odpeljejo v preverjeno servisno delavnico. Tako naj ravnajo tudi v primeru, da je vozilo na videz posušeno, svetujejo pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS).

"Ne zaganjajte motorja, ampak pokličite vleko, da vozilo odpelje v preverjeno servisno delavnico, kjer bodo serviserji zmočene dele vozila razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala. Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko," so danes sporočili z AMZS.

Poplavna voda namreč lahko poleg blata prinese še drugo umazanijo, tudi fekalne odplake, ki so praviloma kisle in zato do sestavnih delov vozil zelo agresivne, je povedal vodja servisne dejavnosti pri AMZS Jurij Kočar.

Pri vozilih, v katera je voda vdrla v potniško kabino in je bil večji del motornega dela pod vodo, je povzročena škoda največkrat nepopravljiva in se popravilo ne izplača. "Četudi nam pri takem vozilu še uspe zagnati motor in ta na videz brezhibno deluje, se posledicam v obliki različnih okvar zaradi zalitja, ki bodo v prihodnje sledile, skorajda ne moremo izogniti," je opozoril Kočar.

Kako je z električnimi vozili? 

Glede električnih vozil je pojasnil, da so visokonapetostni sklopi električnih vozil pred vdori vode dobro zaščiteni in se samodejno izklapljajo že ob izključitvi vozila. Pogonska baterija nima potenciala proti zemlji in zato za zdravje in življenja ljudi ni nevarna. Glede drugih delov poplavljenih električnih vozil pa velja enako kot pri vozilih s termičnimi motorji.

V primerih, ko je vozilo še poplavljeno, naj vozniki upoštevajo navodila pristojnih in počakajo, da se voda umakne, nato pa pokličejo vleko, še svetujejo pri AMZS.

V zvezi, ki članom nudi pomoč tudi v primeru poplavljenega vozila, v prihodnjih dneh pričakujejo povečano število klicev, zato člane in stranke že vnaprej prosijo za potrpežljivost in razumevanje. V turistični sezoni se namreč že brez izrednih razmer soočajo s povečanim obsegom dela, dodajajo.

Robert Golob
Novice Golob pretresen nad videnim obljublja: Ljudje ne bodo ostali sami #video
Janez Polajnar
Novice Hidrolog: Mura je dodatno narasla. Njen pretok je rekorden.
Ne spreglejte