Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
9.38

Osveženo pred

2 uri, 24 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Hollywood Pločnik slavnih Tim Burton režiser

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 9.38

2 uri, 24 minut

Zvezda na hollywoodskem pločniku slavnih tudi za režiserja Tima Burtona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Tim Burton | Leta 2007 je na 64. mednarodnem beneškem filmskem festivalu prejel zlatega leva za življenjsko delo. | Foto Guliverimage

Leta 2007 je na 64. mednarodnem beneškem filmskem festivalu prejel zlatega leva za življenjsko delo.

Foto: Guliverimage

Režiser Tim Burton, čigar film Beetlejuice Beetlejuice je odprl letošnji mednarodni filmski festival v Benetkah, je dobil zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih. Šestinšestdesetdelni režiser, ki so mu posvetili 2788. zvezdo, je na slovesnosti dejal, da je kot otrok mislil, da so zvezde nagrobniki slavnih ljudi, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je pojasnil, se je kot otrok iz sosednje soseske, kjer je odraščal, na hollywoodski bulvar vozil z avtobusom. Rad se je zadrževal v okoliških knjigarnah in trgovinah s kostumi, je povedal.

Slovesnosti sta se udeležila tudi zvezdniška igralca Michael Keaton in Winona Ryder, ki sta se z Burtonom sprehodila po rdeči preprogi na odprtju beneškega filmskega festivala. Oba namreč igrata v glavnih vlogah filma Beetlejuice Beetlejuice, ki je nadaljevanje kultne grozljivke iz leta 1988 Beetlejuice.

Tim Burton v družbi Monice Belluci konec avgusta na črno beli preprogi v Londonu na premieri Beetlejuice Beetlejuice. | Foto: Guliverimage Tim Burton v družbi Monice Belluci konec avgusta na črno beli preprogi v Londonu na premieri Beetlejuice Beetlejuice. Foto: Guliverimage

Velja za mojstra srhljivk

Burton velja za mojstra srhljivk. Tri leta po prvem celovečernem debiju Pee-wee's Big Adventure (1985) je režiral omenjeni film Beetlejuice, nato dva Batmana (1989 in 1992), Planet opic (2001), Veliko ribo (2003), Temne sence (2012) ter Dom gospodične Peregrine za nenavadne otroke (2016).

Leta 2007 je na 64. mednarodnem beneškem filmskem festivalu prejel zlatega leva za življenjsko delo. Organizatorji festivala so ga takrat razglasili za enega pogumnejših, vizionarskih in inovativnejših ameriških filmskih ustvarjalcev.

Zoran Hochstätter
Trendi Umrl je direktor fotografije in filmski snemalec Zoran Hochstätter
Henrik Neubauer, baletnik in plesalec
Novice Umrl je Prešernov nagrajenec Henrik Neubauer
Ivo Boscarol
Novice Ivo Boscarol prejel nagrado živa legenda evropskega letalstva
Ne spreglejte