SiolNET. Trendi Zdravje
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zvečer ne uporabljajte elektronskih naprav, če želite dobro spati

1

termometer

Uporaba osvetljenih elektronskih naprav zvečer lahko škoduje kakovosti spanja, saj vrsta svetlobe, ki jo oddajajo, med drugim povzroča motnje biološke ure oziroma njen zamik tudi za več kot uro.

Raziskovalci s harvardske medicinske fakultete in brighamske bolnišnice so v raziskavi, v kateri so primerjali vpliv branja klasične in elektronske knjige na spanje, ugotovili, da uporabniki elektronskih naprav, ki imajo v ozadju osvetlitev, težje zaspijo, nemirno spijo in se zjutraj zbudijo utrujeni.

Modra svetloba, ki jo oddajajo pametni telefoni, tablični računalniki in LED-svetilke, povzroča več bleščanja in lahko zmoti našo notranjo uro. Tovrstna svetloba ponoči upočasni ali prepreči tvorbo melatonina, to je hormona spanja.

V študiji je sodelovalo 12 prostovoljcev, ki so pet dni pred spanjem brali klasično knjigo, pet dni pa iPad. Vzorci krvi so ob uporabi elektronske knjige pokazali zmanjšano tvorbo melatonina, kar sovpada z motnjami cirkadianega ritma oziroma biološke ure tudi za več kot eno uro.

Po mnenju raziskovalcev so te ugotovitve pomembne, še posebej v povezavi z nedavnimi dokazi, ki povezuje kronično zaviranje izločanja melatonina ob nočni izpostavljenosti svetlobi s povečanim tveganjem za raka dojke, debelega črevesa in prostate.

Ker vedno več ljudi elektronske naprave uporablja za branje, komunikacijo in zabavo, zlasti pa otroci in mladostniki, ki že občutijo znatno izgubo spanja, so po mnenju strokovnjakov nujno potrebne epidemiološke raziskave, ki bi ocenile dolgoročne posledice teh naprav na zdravje in varnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin