SiolNET. Trendi Zdravje
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skrb vzbujajoči podatki: zaužijemo za kreditno kartico plastike na teden #video

0,27

termometer

hrana, kreditna kartica
Foto: Getty Images

S hrano in pijačo zdaj v povprečju zaužijemo že pet gramov plastike na teden, kar je ekvivalent kreditne ali plačilne kartice.

Raziskovalci Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) so objavili poročilo o onesnaženosti hrane in pijače s plastiko ter v njem predstavili skrb vzbujajoče rezultate.

Kot so zapisali, povprečna oseba zaužije več kot sto tisoč kosov mikroplastike (delčki s premerom, manjšim od milimetra) oziroma kar 250 gramov oziroma četrt kilograma na leto. Kar 90 odstotkov teh delčkov zaužijemo z vodo, tako ustekleničeno kot iz pipe, poročilo povzema britanski časopis The Telegraph. Visoko vsebnost mikroplastike so zaznali tudi v morskih sadežih, kot so škampi in školjke, ter v soli.

morje, plastika, smeti Foto: Thinkstock

"Plastika onesnažuje naš planet, našli smo jo celo v najglobljih morskih jarkih, zdaj pa vemo, da prek hrane, ki jo jemo, in vode, ki jo pijemo, onesnažuje tudi naša telesa," je ob rezultatih raziskave dejal predstavnik WWF Alec Taylor.

Dolgoročni učinki zaužitja plastike na človeško telo še niso znani, dodaja Telegraph, nekatere raziskave pa so pokazale, da vdihavanje plastičnih vlaken lahko povzroči vnetje dihalnih poti. Določene vrste plastike vsebujejo tudi kemijske spojine, ki vplivajo na spolno funkcijo in plodnost ter povečujejo pojav genetskih mutacij in raka.

Preberite še:

ribolov, ribe Trendi Izropana morja Evrope: Smo zadnja generacija, ki lahko nekaj stori. plastika embalaža odpadki smeti Novice Tudi Slovenija je zakopana v plastiko, uporabo moramo zmanjšati #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin