Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2023,
19.17

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

plastika gasilci prebivalstvo ekološka katastrofa požar Osijek

Četrtek, 5. 10. 2023, 19.17

6 mesecev, 3 tedne

Poziv k razglasitvi ekološke katastrofe: plastika v Osijeku še vedno gori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Osijek, požar | Tamkajšnje oblasti so v sredo prebivalce pozvale, naj se zaradi možnih škodljivih učinkov plinov ne zadržujejo na prostem, čeprav naj bi bili kakovost zraka in vode kljub gorenju plastike na območju zadovoljivi.

Tamkajšnje oblasti so v sredo prebivalce pozvale, naj se zaradi možnih škodljivih učinkov plinov ne zadržujejo na prostem, čeprav naj bi bili kakovost zraka in vode kljub gorenju plastike na območju zadovoljivi.

Požar, ki je v sredo izbruhnil v tovarni za reciklažo plastike v Osijeku na Hrvaškem, je pod nadzorom, grožnje, da bi se znova razširil, ni več, težava ostaja dim, sta danes sporočila predsednik osiješko-baranjske županije Ivan Anušić in župan Osijeka Ivan Radić. Napovedala sta, da bosta vlado pozvala k razglasitvi ekološke katastrofe.

Kot je danes po ogledu požarišča v tovarni za reciklažo plastike Drava International dejal Anušić, največja težava ostaja intenziven dim, ki se širi glede na smer vetra, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"To je trenutno največja težava, spremljamo vremensko napoved in gibanje vetra, saj se bo kadilo še dva ali tri dni. Gasilci bodo danes začeli zasipavanje, da preprečimo nadaljnje širjenje dima," je pojasnil.

Napovedal je, da bo skupaj z Radićem danes vladi poslal pismo, v katerem bosta zahtevala razglasitev ekološke katastrofe zaradi posledic požara na območju. | Foto: Reuters Napovedal je, da bo skupaj z Radićem danes vladi poslal pismo, v katerem bosta zahtevala razglasitev ekološke katastrofe zaradi posledic požara na območju. Foto: Reuters

"Čakamo na poročilo o škodi zaradi požara in dima in menim, da je treba razglasiti ekološko katastrofo, za kar bomo danes poslali zahtevo na vlado. Videti je treba ves obseg te katastrofe, predvsem zaradi dima, ki se že več kot 24 ur vali s požarišča in onesnažuje ne le zrak, ampak tudi zemljo," je dodal Anušić.

Vzrok požara še vedno ni znan

Obsežen požar, ki je v sredo izbruhnil na odprtem odlagališču plastike osiješkega podjetja, je gasilcem uspelo omejiti v sredo zvečer, vendar plastika še vedno gori, poročajo hrvaški spletni portali.

V sredo je požar gasilo približno 200 gasilcev, gost črn dim pa je dosegel tudi Bosno in Hercegovino. Med gašenjem so bili poškodovani trije gasilci, od tega eden huje. | Foto: Reuters V sredo je požar gasilo približno 200 gasilcev, gost črn dim pa je dosegel tudi Bosno in Hercegovino. Med gašenjem so bili poškodovani trije gasilci, od tega eden huje. Foto: Reuters

Hrvaška policija
Novice Študentka ubita s službeno pištolo policista. So na Hrvaškem skušali kaj prikriti?
Osijek, požar
Novice Gasilca, ki je padel v jašek z vrelo plastiko, že operirali #video #foto
Ne spreglejte