Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 2. 2014,
12.23

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

oljčno olje

Petek, 28. 2. 2014, 12.23

5 let, 6 mesecev

Zakaj vse je uporabno oljčno olje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oljčno olje ni le okusno in zdravo za uživanje, temveč je koristno še za marsikaj drugega, kot na primer nego kože in las, poliranje določenih površin, lajšanje bolečin in tako dalje.

Zdravljenje opeklin Ker oljčno olje koži pomaga, da zadrži vlago, ga je koristno rahlo vmasirati na opekline. Zdravljenju opeklin prav tako služijo njegove antiseptične lastnosti, pa tudi zdravljenju odrgnin, pikov in srbečic.

Odpravljanje bolečin v ušesih V boleče uho po potrebi kanemo dve do tri kapljice toplega oljčnega olja.

Nega kože Oljčno olje ima visoko vsebnost antioksidantov, ki so ključnega pomena pri obnovi kože. Poleg polifenolov vsebuje tudi vitamin E, ki skupaj predstavljata glavni vir zaščite pred prostimi radikali in posledično zavirata staranje in degeneracijo kože.

Oljčno olje v ta namen uporabimo preprosto tako, da v kopel vmešamo nekaj žličk olja. Po kopeli kožo rahlo oplaknemo.

Zmehča ustnice Oljčno olje lahko uporabite tudi za vaše ustnice, saj jih ohranja mehke in navlažene.

Lasem vrne elastičnost in sijaj Ker oljčno olje na kožo deluje pomirjevalno, blažilno in mehčalno, z njegovo pomočjo lahko svojim lasem povrnete sijaj in elastičnost.

V ta namen si lahko pripravite z masko z oljčnim oljem, ki mu vmešate jajčni rumenjak. Maska je odlična zlasti za suhe lase.

Odstrani pleskarsko barvo Ker rahlja barvo, lahko njene madeže hitro odstranimo s kože in las.

Poliranje lesenega pohištva Z oljčnim oljem lahko lesenemu pohištvu povrnete lesk in naravno barvo. Najbolje deluje skupaj z limono, zato skupaj zmešajte pol lončka oljčnega olja in četrt lončka limoninega soka. Za lažje čiščenje mešanico zlijte v steklenico s pršilko.

Poliranje usnjenih čevljev Zelo učinkovito lahko z oljčnim oljem očistite in povrnete sijaj tudi usnjenim čevljem. Poliranje nerjavečega jekla

Lesk lahko z nekaj kapljicami oljčnega olja povrnemo tudi površinam iz nerjavečega jekla. Nekaj kapljic olja po njih razmažemo s suho, bombažno krpo.

Poliranje tal

Tudi parket ali laminate lahko spolirate z oljčnim oljem, vendar morate nato tla dobro zdrgniti s suho krpo, da ne bo drselo.

Za bolj dramatične trepalnice

Na prst kanite kapljico oljčnega olja in z njim pritisnite skozi vaše trepalnice. To jih bo navlažilo in jim dalo temnejši, bolj dramatičen videz, brez uporabe maskare.

Odstranjevanje ličil Oljčno olje je nedražeče, zato lahko z njim brez težav odstranjujete ličila. Odstranite nalepke in lepilni trak

S pohištva ali na primer vrat lahko z oljčnim oljem zelo učinkovito odstranite trdovratne nalepke. Nanje nanesite nekaj kapljic olja, ki jih pustite delovati nekaj minut, nato pa boste nalepke odstranili brez težav.

Naredite naravno svečko V manjšo stekleno posodo nalijte nekaj oljčnega olja in dodate stenj. Tako dobite svečo, ki pri izgorevanju ne povzroča dima, v okolje pa sprošča prijeten vonj po oljkah. Svečke iz oljčnega olja so tudi zelo ekonomične, saj gorijo zelo dolgo.

Ne spreglejte