Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2024,
8.22

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

oljčno olje Zveza potrošnikov Slovenije

Sobota, 2. 3. 2024, 8.22

1 mesec, 3 tedne

ZPS opozarja na goljufije z oljčnim oljem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Oljčno olje | Fotografija je simbolična. | Foto Guliverimage

Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

Oljčno olje je zaradi visoke cene in priljubljenosti pogosto predmet goljufij. Med najbolj razširjenimi oblikami goljufije so mešanje oljčnega olja s cenejšimi olji, napačno označevanje porekla in ponarejanje certifikatov, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Ponarejanje z drugimi olji je ena od najbolj razširjenih oblik goljufij. Oljčno olje se lahko razredči ali meša s cenejšimi olji, kot so sončnično, sojino ali repično olje, so v sporočilu za javnost opozorili v ZPS. Države, kot so Italija, Grčija in Španija, so znane po visokokakovostni proizvodnji oljčnega olja. Nekateri proizvajalci zato lahko priredijo poreklo olja, da bi namignili na geografsko bolj priznano poreklo ali višjo kakovost izdelka.

Na trgu prihaja tudi do ponarejanj označb ali uporabe ponarejenih certifikatov. S tem želijo proizvajalci proizvod predstaviti kot bolj pristen in kakovostnejši, kot je v resnici. Med pogostimi oblikami goljufije je tudi napačna predstavitev kakovosti. "Nekateri proizvajalci lahko svoje olje označijo kot ekstra deviško, čeprav ne izpolnjuje zahtevanih standardov kakovosti," so zapisali v zvezi. Proizvajalci lahko prav tako mešajo ekstra deviško oljčno olje z oljčnimi olji nižje kakovosti, da bi jim izboljšali okus in aromo.

tatarski biftek
Novice Zveza potrošnikov pred prazniki svari pred uživanjem surovih živil

V ZPS so ob tem izpostavili ugotovitve uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da se na slovenskem trgu pojavlja velik delež neskladnosti, predvsem na področju kakovosti in označevanja oljčnega olja. Najpogosteje se deviško oljčno olje prodaja pod imenom ekstra deviško. "V omenjenem primeru ne gre nujno za goljufijo, saj se kakovost oljčnega olja lahko spreminja tudi po polnjenju v steklenice in je namernost zavajajoče prakse težko dokazljiva," so pojasnili.

Kakovost oljčnega olja lahko ogrozijo tudi neustrezni pogoji skladiščenja in prevoza. Goljufive prakse lahko vključujejo tudi zavestno izpostavljanje olja svetlobi, vročini ali kisiku, kar lahko poslabša njegovo kakovost. Kljub temu se olje na trgu prodaja, kot da je še vedno visoke kakovosti, izpostavljajo. Kot so pojasnili v ZPS, ima kakovostno oljčno olje sadno, grenko in pikantno aromo. Kakršnokoli zaznavanje plesnivega, kislega, kovinskega ali sena nakazuje na napako.

Google Street View
Novice Tudi Zveza potrošnikov Slovenije nad Google. Kaj to pomeni za Slovence?

Barva olja je praviloma različnih odtenkov, od zelene do zeleno-rumene. Neželeni so rjavi odtenki, ki lahko nakazujejo na oksidacijo. To se lahko preveri tako, da se nekaj kapljic oljčnega olja kapne na bel krožnik, ga pogleda na dobri svetlobi, povoha in poskusi, svetujejo v ZPS. ZPS od lanskega leta sodeluje v evropskem projektu Watson, ki si bo do leta 2026 z namenom preprečevanja goljufij s hrano prizadeval za zagotavljanje pristnosti in sledljivosti različnih skupin živil, med drugim tudi ekstra deviškega oljčnega olja, so še pojasnili.

baterije odpadek smetišče nevarni
Novice Test zveze potrošnikov: Najdražje še niso nujno najboljše
taksi
Novice Ljubljanski taksist med osemminutno vožnjo zaračunal šest minut čakanja
kava SŠGT
Novice Test ZPS: po kakovosti je bila najdražja kava najboljša
meso, govedina 1
Novice Od desetih vzorcev mletega mesa le štirje dobri #video
Ne spreglejte