Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 6. 2023,
9.06

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,48
Zveza potrošnikov Slovenije test kava

Natisni članek

Petek, 9. 6. 2023, 9.06

1 leto, 1 mesec

Test ZPS: po kakovosti je bila najdražja kava najboljša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,48
kava SŠGT | Marsikdo ne ve, da je pridelava kave tesno povezana s krčenjem gozdov, njena usoda pa zelo odvisna od podnebnih sprememb. | Foto Ana Kovač

Marsikdo ne ve, da je pridelava kave tesno povezana s krčenjem gozdov, njena usoda pa zelo odvisna od podnebnih sprememb.

Foto: Ana Kovač

V Sloveniji 60 odstotkov prebivalcev spije dve ali tri skodelice kave na dan. Precej smo zavezani blagovnim znamkam, na katere smo navajeni, manj pa posegamo po kavah manjših pražarn. Zelo nam je tudi pomemben okus, na katerega smo navajeni, saj bi več kot tretjina kavo zamenjala zaradi vplivov na okolje in družbo, a le če bi imela kava primerljiv okus, kaže raziskava Zveze potrošnikov Slovenije, ki je ocenjevala različne vrste kave. Raziskavo si lahko ogledate tukaj.  

V testu so preizkusili 14 vzorcev mlete kave, večina jih je dobro prestala test kakovosti okusa, slabo pa se je odrezala na področju podajanja informacij za potrošnika in vpliva na okolje in/ali družbo.

Šepa tudi navajanje porekla, saj je bil samo na treh kavah naveden podatek, iz katere oziroma katerih držav prihaja. Večinoma so navajali izvor "izven EU" – kar je jasno glede na to, da kavovec v EU ne raste.

Vsebnost škodljivih snovi je bila pri vseh vzorcih pod referenčno mejo, ravno tako vrednost akrilamida.  

Marsikdo tudi ne ve, da je pridelava kave tesno povezana s krčenjem gozdov, njena usoda pa zelo odvisna od podnebnih sprememb. Večino pridelovalcev predstavljajo mali kmetje, ki živijo v negotovih razmerah.

V nasprotju s splošnim prepričanjem ima kava velik podnebni odtis, ki se razlikuje glede na način pridelave. Kava je tudi zelo občutljiva na podnebne spremembe. Vrsta arabika raste le na na višjih nadmorskih legah, ki pa zaradi podnebnih sprememb postajajo neprimerne za gojenje kave. Zaradi globalnega segrevanja naj bi se do leta 2100 obseg površin, primernih za gojenje kavovca, tudi v primeru doseženih svetovnih temperaturnih ciljev, skrčil za 54 odstotkov, navajajo Christian Aid.

Zmagovalka je kava iz majhne pražarne

Kava, ki ima eno od trajnostnih oznak, je za okolje in zdravje boljša izbira. Glede na rezultate testa so ti izdelki tudi med bolj kakovostnimi in zato dobra izbira.

Dva izdelka sta se na testu odrezala zelo dobro, kar osem jih je prejelo oceno dobro, štirje so dobili oceno povprečno. Za kilogram kave na testu so odšteli od osem do 40 evrov. In tokrat so na vrhu najdražje. Zmagala je kava Buna, najboljše razmerje med kakovostjo in ceno pa je dosegla kava Barcaffe Flora.

počitnice
Novice Cena počitnic se lahko zviša le izjemoma
meso, govedina 1
Novice Od desetih vzorcev mletega mesa le štirje dobri #video
tatarski biftek
Novice Zveza potrošnikov pred prazniki svari pred uživanjem surovih živil
Ne spreglejte