Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 2. 2013,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

spanje spalnica postelja

Petek, 15. 2. 2013, 8.48

8 let

Zakaj ponoči ne morete spati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če ponoči slabo spite, ste za najverjetneje krivi sami. Predstavljamo vam deset zdravih navad za dober spanec.

Trden spanec ponoči naj bi bil nekaj najbolj preprostega in naravnega na svetu, vendar v današnjem tempu življenja marsikomu predstavlja težavo. S slabimi navadami, ki smo jih prevzeli, motimo naravni proces spanja, ko se telo umirja in pripravlja na počitek. Naslednji nasveti vam lahko pomagajo do boljšega spanca in posledično do boljšega počutja.

1. Držite se urnika spanja

Pomembno je, da hodite spat in se prebujate ob približno istem času vsak dan. To pomeni, da se tudi ob koncu tedna uprete skušnjavi in ne ponočujete ter nato dolgo spite zjutraj, saj to ni kakovosten spanec.

2. Vzpostavite sproščeno rutino pred spanjem

Namakanje v vroči kopeli, branje knjige ali poslušanje glasbe deluje sproščujoče in pomaga, da lažje preklopite iz stresnega vsakdana in organizmu zagotovite globok, kakovosten spanec. Predvsem se zvečer izogibajte dejavnostim, kot so delo ali plačevanje računov. Pomembno je tudi, da niste izpostavljeni močni svetlobi pred spanjem, saj s tem zmedete nevrone, ki pomagajo nadzorovati cikel spanja in budnosti.

3. Ustvarite ugodno okolje v spalnici

Za dober spanec sta primerna nižja temperatura zraka in temnejši prostor, saj tema spodbuja izločanje hormona melatonina, ki pomirja ter vodi do globokega in kakovostnega spanca. Poleg tega naj bo spanje mirno, udobno in brez prekinitev. Preverite morebitne moteče dejavnike, kot so smrčanje partnerja, svetloba in suho ali toplo okolje. Razmislite o uporabi zatemnitvene zavese, maske za oči, ušesnih čepkov, vlažilca zraka, ventilatorja …

4. Naj bo spalnica namenjena le spanju

Danes se je težko izogniti uporabi računalnika in mobilnika pred spanjem, vendar bi bilo to nujno za miren spanec. Sevanje, sporočila, vibriranje – vse to vpliva na spanec. Zato je najbolje, da računalnike in televizorje odstranite iz spalnice in svojo posteljo uporabite samo za spanje.

5. Spanje na udobni postelji

Za nemoten spanec je potrebna udobna vzmetnica, ki ne vsebuje alergenov, saj kašelj in srbečica sredi noči motita spanec. Kakovostna vzmetnica prepušča zrak in omogoča pravilno lego telesa med spanjem, da prepreči bolečine v hrbtu in vratu.

6. Nehajte jesti vsaj dve ali tri ure pred spanjem

Tudi želodec potrebuje počitek, zato poskrbite, da ne boste jedli pred odhodom v posteljo. Zvečer se izogibajte težki in začinjeni hrani, ki bi lahko povzročila zgago in nelagodje v nočnem času. Omejite tudi vnos tekočine pred spanjem, da preprečite nočne odhode na stranišče.

7. Redno telovadite

Študije so pokazale, da redna telesna dejavnostjo omogoča, da lažje zaspimo, in prispeva k trdnejšem spanju. Pozorni bodite le, da vadbo končate nekaj ur pred spanjem, da se telo umiri.

8. Zvečer se izogibajte kofeinu

Kofein v izdelkih, kot so kava, čaj, nekatere gazirane pijače in tudi čokolada, ostane v telesu v povprečju od tri do pet ur, na nekatere ljudi vpliva tudi še dlje. Kofein zmoti normalni vzorec spanja, morda boste lahko zaspali, vendar ne za dalj časa.

9. Ne pijte alkohola pred spanjem

Kljub splošnemu prepričanju, da po alkoholu postanemo zaspani, v resnici moti spanec in povzroča nočna prebujanja. Težko dosežete najbolj globoko fazo spanja, v kateri se najbolj spočijete. Zato lahko spite osem ur, pa se zjutraj še vedno počutite utrujeni. Možno je tudi, da se boste prebudili sredi noči zaradi polnega mehurja, saj kofein in alkohol delujeta kot diuretika.

10. Izogibajte se nikotinu

Tudi nikotin je poživilo. Kajenje pred spanjem lahko povzroči, da težje zaspite in se ponoči prebujate.

Ne spreglejte