Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 6. 2020,
10.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Krka, d. d., Novo mesto

Natisni članek

advertorial Krka hipertenzija

Četrtek, 18. 6. 2020, 10.31

2 meseca, 1 teden

Z boljšim nadzorom se tveganje za zaplete zelo zmanjša

Vsebino omogoča Krka, d. d., Novo mesto
zdravnica | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Krvni tlak se z leti povišuje. Pri 20 oziroma 30 letih ima zvišan krvni tlak le eden od desetih ljudi. Bolezen sčasoma napreduje, saj žile postajajo vse bolj toge. Pri 50 letih ima zvišan krvni tlak kar polovica ljudi.

Kakovosten merilnik krvnega tlaka bi moral biti v vsaki domači lekarni, so prepričani strokovnjaki.

Polovica ljudi s hipertenzijo se ne zaveda, da jo sploh ima, zato je spremljanje krvnega tlaka doma pomemben del odkrivanja in obravnavanja hipertenzije. Dolgotrajna hipertenzija namreč nenehno škodi življenjsko pomembnim organom in organskim sistemom.

Redne meritve v domačem okolju so zdaj še pomembnejše

kvrni tlak | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Bolezen najlažje odkrijemo z rednimi meritvami. V času, ko je dostop do zdravnika omejen, so redne meritve v domačem okolju še pomembnejše, hkrati pa domače meritve tudi bolj realno odražajo višino tlaka kot merjenje v ambulanti.

Spremljanje krvnega tlaka doma namreč poteka v okolju, ki smo ga vajeni. Zato so v primerjavi z meritvami krvnega tlaka v ambulanti vrednosti pri merjenju doma običajno okrog 5 mm Hg nižje.

  • Osebe z normalnim krvni tlakom, ki ne jemljejo zdravil, si ga lahko izmerijo enkrat na leto (dve meritvi zjutraj, dve zvečer).
  • Osebe, ki se zdravijo zaradi hipertenzije in imajo urejen krvni tlak, si ga lahko izmerijo od enkrat na teden do enkrat na mesec (dve meritvi zjutraj, dve zvečer).
  • Osebe, ki nimajo urejenega krvnega tlaka in so v diagnostičnem postopku, si morajo krvi tlak meriti na od štiri do sedem dni, zjutraj in zvečer.
  • Meritve izvedemo pred vsakim obiskom v ambulanti.

Nasveti za pravilno merjenje krvnega tlaka doma

hipertenzija | Foto: Pomembno je, da meritve krvnega tlaka doma opravimo pravilno, saj bodo le tako lahko v pomoč zdravniku pri diagnosticiranju ali oceni njegovega zdravljenja.

Pol ure pred merjenjem ne smemo jesti, kaditi in piti alkohola ter pijač s kofeinom. Pred merjenjem se moramo umiriti.

Zjutraj si krvni tlak izmerimo 30 minut po tem, ko vstanemo, in vsak dan ob približno istem času.

Med merjenjem bodimo čim bolj sproščeni, ne govorimo, ne poslušajmo sogovornika ali radia, ne glejmo televizije.

  • Krvni tlak merimo vedno na isti nadlahti. Manšeta naj bo v višini srca. Roka naj počiva v udobnem položaju.
  • Krvni tlak izmerimo trikrat zaporedoma, vmes naj bo enominutni presledek.
  • Zapišimo datum in čas meritve, vrednost krvnega tlaka (sistoličnega in diastoličnega) in srčnega utripa ter morebitne posebnosti.

ALI SI PRAVILNO MERITE KRVNI TLAK?

Domače meritve v pomoč zdravniku

Meritve krvnega tlaka doma nam potrdijo, kako učinkovita so zdravila, ter nas in našega zdravnika opozorijo na mogoče zdravstvene zaplete.

Normalno povprečje meritev pri spremljanju krvnega tlaka doma je manj kot 135/85 mm Hg, optimalne vrednosti so nižje od 120/80 mm Hg.

Nevarnost za bolezni srca in ožilja se začne povečevati, ko krvni tlak preseže 120/80 mm Hg, zato je optimalni krvni tlak nižji od 120/80 mm Hg. Če je povprečje meritev krvnega tlaka doma večje kot 135/85 mm Hg, se o nadaljnjih ukrepih posvetujmo z osebnim zdravnikom.

Če po več mesecih opazovanja in upoštevanja navodil za zdravo življenje (običajno po od treh do šestih mesecih) krvni tlak, izmerjen v ambulanti, še vedno vztraja nad 140/90 mm Hg, nam bo zdravnik predpisal zdravilo oziroma kombinacijo zdravil.

Številni koristni nasveti so na voljo na spletni strani www.zakajtibijesrce.si.

Ne spreglejte