SiolNET. Trendi Zdravje
3,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vam dieta LCHF skrajšuje življenje?

3,89

termometer

LCHF krožnik
Foto: Pixabay

Tako imenovana dieta oziroma prehrana LCHF, pri kateri omejimo vnos ogljikovih hidratov, uživamo pa več maščob, je trenutno eden najbolj priljubljenih prehrambnih trendov. Zdaj pa se je izkazalo, da vam lahko bolj škodi, kot koristi.

Čeprav je med sledilci prehrambnih trendov trenutno izjemno priljubljeno, da se ortodoksno izogibajo ogljikovim hidratom, si s tem ne delajo nobene usluge, kažejo rezultati dolgoletne raziskave, ki so jih ameriški znanstveniki objavili v publikaciji The Lancet Public Health. Njihovi izsledki so namreč pokazali, da ljudje, ki pojedo zelo malo ali pa zelo veliko ogljikovih hidratov, tvegajo prezgodnjo smrt.

Zaključili so torej, da je pri zdravi prehrani najbolje slediti stari zapovedi po imenu - zmernost.

veganska hrana Trendi Kako se telo, vajeno mesa, odzove na "šok" z vegansko hrano?

Zmernost v primeru ogljikovih hidratov pomeni, da ti predstavljajo približno polovico vseh kalorij, ki jih zaužijete. Iz rezultatov študije, v kateri so 25 let sledili prehrambnim navadam in zdravstvenemu stanju več kot 15 tisoč ljudi, so namreč raziskovalci ocenili, da ljudje, ki pri 50 letih starosti jedo zmerne količine ogljikovih hidratov, živijo do približno 83. leta starosti. Tisti, ki z ogljikovimi hidrati pretiravajo, živijo leto manj, tisti, ki pa se ogljikovim hidratom izogibajo, živijo kar štiri leta manj.

Pomembno je predvsem, s čim ogljikove hidrate nadomestimo

Pri tistih, ki se ogljikovim hidratom izogibajo, je težava predvsem v tem, da jih nadomeščajo z mesom in mlečnimi izdelki, s tem pa zvišujejo tveganje za srčno-žilna obolenja, so zapisali raziskovalci. Težava torej ni v omejevanju ogljikovih hidratov, ampak v tistem, kar jemo namesto njih.

Zato je po njihovem mnenju ogljikove hidrate priporočljivo nadomeščati predvsem z beljakovinami in maščobami rastlinskega izvora, kot so stročnice, oreški in semena.

Preberite še:

vadba, telovadba Trendi Zakaj moški hujšajo lažje in hitreje kot ženske? dunajski zrezek Trendi Najejte se le toliko, da zdržite do naslednjega obroka

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 107
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin