SiolNET. Trendi Zdravje
4,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se telo, vajeno mesa, odzove na "šok" z vegansko hrano?

4,65

termometer

veganska hrana
Foto: Pixabay

Ob veganskem izzivu, ki ga je predstavilo Slovensko vegansko društvo in v okviru katerega pozivajo ljudi, naj se (vsaj) januarja prehranjujejo vegansko, smo nutricistko vprašali, kaj se ob taki spremembi prehrane dogaja z našim telesom.

Kako se na prehod na izključno rastlinsko hrano odzove telo, vajeno mesa, mleka in jajc? Nutricistka Mojca Cepuš pravi, da ima vpliv prehrane z izključno rastlinsko hrano ne glede na to, ali smo pred tem jedli nezdravo ali zdravo, opazen vpliv.

"Težko je reči, kdaj se bodo spremembe pojavile, opaziti pa bo hiter upad teže zaradi nižjega energijskega vnosa, pospešeno prebavo zaradi visoke vsebnosti prehranske vlaknine v rastlinski hrani, znižane trigliceride zaradi manjšega vnosa sladkarij in mastnega mesa ter še marsikaj. Zmanjša se tudi možnost za srčno-žilne bolezni," je pojasnila, ob tem pa opozorila, da lahko imamo ob takšnem prehodu "več ali manj energije, odvisno od tega, kako uravnotežena je rastlinska prehrana".

veganska hrana Foto: Pixabay

"Vsekakor je prehrana, ki temelji na rastlinah, po mnenju večine strokovnjakov najboljša preventiva pred srčno-žilnimi boleznimi, nekaterimi oblikami raka in drugimi civilizacijskimi boleznimi," je povedala nutricistka.

Tudi rastlinska prehrana je lahko zdravju škodljiva

"Omeniti pa je treba, da je lahko tudi rastlinska prehrana zdravju škodljiva, če je neuravnotežena in obroke sestavljajo predelana živila." Mojca Cepuš je opozorila, da je treba pri veganski prehrani posebno pozornost nameniti vsebnosti železa, kalcija, vitamina B12, vitamina D, omega 3, joda ter cinka v telesu in hrani, ki jo jemo. "Če rastlinska prehrana ni dobro načrtovana, lahko pride do pomanjkanja teh elementov."

veganska hrana Foto: Pixabay

Najtežje se je odpovedati mlečnim izdelkom

Pri prehodu na vegansko prehrano ne moremo govoriti o šoku za telo, če mu seveda zagotovimo druge vire vitaminov, mineralov in beljakovin, je povedala nutricistka. "Večje neprijetnosti lahko čutimo zaradi pomanjkanja okusa po mesu, ribah, jacjih, mleku, tudi zaradi čustvene navezanosti na hrano in podobno. Posebej težko naj bi se bilo odpovedati mlečnim izdelkom, saj vsebujejo snov kazomorfin, ki ima vpliv na naše občutenje ugodja."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin