SiolNET. Trendi Zdravje
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bi sprejeli izziv in ves januar preživeli kot vegan?

1,80

termometer

veganska hrana
Foto: Pixabay

Je tudi vaše telo ob vsakem začetku novega leta utrujeno od decembrskih požrtij? Morda je prihajajoči januar pravi čas, da se poskusite vsaj mesec dni prehranjevati vegansko.

Veganski januar oziroma 'veganuar' je vse bolj priljubljeno globalno gibanje, ki ima veliko privržencev tudi v Sloveniji. Za kaj gre? Zagovorniki veganske prehrane s to akcijo ljudi pozivajo, naj januarja presedlajo na izključno rastlinsko prehrano, s tem pomagajo svojemu telesu, živalim in vsemu planetu.

V Sloveniji se je tako preizkusilo že več kot pet tisoč ljudi

Za nekatere je veganski januar le način, kako telesu privoščiti oddih od decembrskih prazničnih pojedin, za druge je novoletna zaobljuba, da se bodo prehranjevali bolj zdravo, in če hočete, okolju prijazno, spet tretji pa se na tak način za vedno pridružijo veganski skupnosti.

Veganska hrana Foto: Pixabay

Takšen veganski izziv že pet let poteka tudi v Sloveniji, kjer ga prireja Slovensko vegansko društvo. Kot pravijo, se ga je do zdaj udeležilo že več kot pet tisoč pogumnežev.

Preberite, kako se na takšen "šok" odzove telo, vajeno mesa, mleka in jajc

Številni se po izzivu odločijo še naprej živeti kot vegani

Natančnega števila, koliko izmed njih jih je tudi po januarskem izzivu nadaljevalo z vegansko prehrano, sicer ne morejo podati, a so zgovorni podatki iz vprašalnika, ki ga udeleženci izpolnijo po izzivu. "Približno tri četrtine udeležencev izziv zaključijo uspešno oziroma se vsaj v večjem deležu prehranjujejo vegansko. Približno 40 odstotkov jih zatrdi, da bodo z veganskim načinom prehranjevanja v celoti nadaljevali tudi naprej, 20 odstotkov pa jih pravi, da se bodo v prihodnosti potrudili in se vegansko prehranjevali v čim večji meri," je pojasnila Maja Hrovat iz Slovenskega veganskega društva.

avokado Foto: Pixabay

"V vsakem primeru pa nam veliko veganov, ki jih srečujemo na raznih dogodkih, pove, da je bil prav izziv odločilni korak k veganskemu načinu življenja," je še povedala Maja Hrovat.

Kako poteka slovenski veganski izziv?

Sprejmete ga s spletno prijavo, nato pa vas po veganski poti popeljejo z nasveti in napotki pa tudi dnevnimi jedilniki - da ne boste mislili, da boste januarja jedli le solato. Prek elektronske pošte vas spremlja tudi veganski mentor z nasveti in idejami ter spodbudo, da vztrajate.

veganska hrana Foto: Pixabay

"Uspešen zaključek veganskega izziva pomeni, da se udeleženec 30 zaporednih dni prehranjuje vegansko – to pomeni samo z rastlinsko prehrano brez izdelkov in sestavin živalskega izvora, kot so meso, perutnina, morska hrana, jajca, mlečni izdelki in med," so pojasnili v Slovenskem veganskem društvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 135
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin