Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2024,
20.00

Osveženo pred

5 ur, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
zdravje zdravo življenje med voda

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2024, 20.00

5 ur, 2 minuti

Topla voda z medom je napitek, ki vam bo spremenil življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
med | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

V vsakdanjem življenju pogosto iščemo preproste in naravne načine, kako izboljšati svoje zdravje in počutje. Eden izmed zelo preprostih, a učinkovitih načinov je pitje tople vode z medom. To je napitek, katerega priprava je izjemno preprosta. Resnično lahko spremeni vaše življenje, saj ima nepričakovano veliko pozitivnih učinkov, ki vam jih razkrijemo v nadaljevanju tega članka. 

Zakaj je topla voda z medom tako posebna?

Med že tisočletja velja za magično živilo, ki ga ljudje uporabljajo zaradi njegovih zdravilnih lastnosti. Vsebuje številne vitamine, minerale, encime in antioksidante, ki blagodejno vplivajo na zdravje. Ko med združimo s toplo vodo, pridobi še več koristi za telo, saj se vanj hitreje absorbira.

Poleg tega topla voda pomaga telesu, da se prebudi in pripravi na dan. Kombinacija obeh sestavin tako ustvari napitek, ki je idealen za uživanje zjutraj na tešče. 

Zdravilni učinki tople vode z medom

Izboljšuje prebavo

Med vsebuje encime, ki spodbujajo prebavni proces. Pitje tople vode z medom lahko pomaga pri uravnavanju prebave, preprečuje zaprtje in spodbuja pravilno delovanje črevesja.

Krepi imunski sistem

Med je bogat z antioksidanti in antibakterijskimi lastnostmi, ki pomagajo pri krepitvi imunskega sistema. Redno pitje tople vode z medom lahko zmanjša tveganje za prehlad in druge okužbe. 

med | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Naravni vir energije

Če ste utrujeni ali brez energije, je topla voda z medom popoln napitek za vas. Med lahko telo hitro oskrbi z energijo, saj vsebuje naravne sladkorje, ki se hitro absorbirajo v kri in poskrbijo za hiter dvig energije.

Spodbuja hujšanje

Topla voda z medom pomaga pospešiti metabolizem, kar prispeva k hitrejšemu izgorevanju maščob. Poleg tega napitek zmanjšuje občutek lakote in preprečuje prenajedanje.

Izboljšuje zdravje kože

Med deluje kot naravni vlažilec in antioksidant, ki pomaga pri ohranjanju zdrave in sijoče kože. Redno pitje tople vode z medom lahko pomaga zmanjšati akne in druge kožne težave.

Pomirja grlo in lajša kašelj

Med je znan po svojih pomirjevalnih lastnostih, ki blagodejno vplivajo na vneto grlo in kašelj. Topel napitek z medom je tako odličen za blaženje simptomov prehlada in gripe.

med | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako pripraviti toplo vodo z medom?

Priprava tega čudovitega napitka je izjemno preprosta. Vse, kar potrebujete, je skodelica tople vode (ne vroče, saj lahko vročina uniči koristne sestavine v medu) in žlica naravnega medu. Dobro ju premešajte, da se med popolnoma raztopi, in napitek je pripravljen.

Kdaj in kako pogosto piti toplo vodo z medom?

Najboljši čas za uživanje tople vode z medom je zjutraj na tešče. Tako bo vaše telo najbolj izkoristilo vse hranilne snovi in boste že zjutraj dobili energijo, ki jo potrebujete za celoten dan. Priporočljivo je, da napitek uživate vsak dan, saj boste le tako lahko dosegli najboljše rezultate.

Preberite še:

Podočnjaki
Trendi Kako se na naraven način znebiti podočnjakov?
pistacije
Trendi Živilo, ki se ne uporablja le v kulinariki, temveč tudi v lepoti
Vazelin
Trendi Lepotne skrivnosti vazelina

 

Ne spreglejte