Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
13.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

zdravo življenje hujšanje pomlad razstrupljanje

Torek, 29. 3. 2016, 13.20

6 let, 7 mesecev

Sedem nasvetov za spomladansko razstrupljanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Po zimskem počitku in razvajanju s krepkimi jedmi ter obilnih velikonočnih pojedinah je čas, da svoje telo spravite v bolj zdrav ritem življenja.

1. Pijte veliko vode.

Naj pitje vode za vas postane rutina. Začnite že zjutraj, ko si privoščite kozarec vode sobne temperature, v katero stisnite limonin sok. Tako boste svoje telo hidrirali, spodbudili prebavo in pomagali jetrom, največji "čistilni napravi" svojega telesa. Na pitje vode ne pozabite niti čez dan – najbolje bo, da imate stekleničko ves čas ob sebi.

2. Na krožnik postavite pomlad.

Pomlad je idealen čas, da v prehrano vključite veliko svežega zelenja. Posezite po regratu in špargljih, saj oboje pospešuje odvajanje vode in spodbuja presnovo. Na prebavo blagodejno vplivajo tudi začimbe, kot so kurkuma, kumina in pekoča paprika, ter sveža zelišča, kot sta peteršilj in koriander.

Čas je za šparglje, pa naj bodo divji ali gojeni. | Foto: Čas je za šparglje, pa naj bodo divji ali gojeni.

3. Izogibajte se glutenu, mlečnim izdelkom, sladkorju in vnaprej pripravljeni hrani.

Vsaj za krajši čas v ospredje svojega jedilnika postavite zelenjavo, ribe in perutnino ter se izogibajte težko prebavljivi hrani. Poskusite se odpovedati vnaprej pripravljeni oziroma konzervirani hrani, klobasam, čipsu in podobnim nezdravim prigrizkom.

4. Večerja naj bo zgodnja in lahka.

Večerja mora biti najmanjši obrok dneva – privoščite si zelenjavni krožnik ali juho, predvsem pa ne jejte pozno zvečer oziroma tik pred spanjem.

5. Spotite se.

Vse daljši in toplejši dnevi kar kličejo h gibanju na prostem. Sprehajajte se, tecite, kolesarite, plešite ali izvajajte jogo – karkoli, da je le na svežem zraku. Privoščite si tudi savno ali vročo kopel, da boste telesu pomagali pri izločanju strupov.

Ne pozabite na gibanje in veliko svežega zraka. | Foto: Ne pozabite na gibanje in veliko svežega zraka. 6. Globoko zadihajte.

Z dihalnimi vajami očistite telo in duha. Vsako jutro in vsak večer štirikrat ponovite naslednjo vajo: štiri sekunde globoko vdihujte zrak, nato dah zadržite za sedem sekund, nato pa osem sekund počasi izdihujte.

7. Naspite se.

Za zdrav življenjski slog je kakovosten spanec bistvenega pomena. Med njim se naše telo regenerira, zato se odpovejte ponočevanju in poskrbite, da boste ujeli dovolj spanca.

Ne spreglejte