Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 12. 2013,
15.59

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vitamini sadje zelenjava minerali

Sobota, 14. 12. 2013, 15.59

5 let, 5 mesecev

Pozimi ne pozabite na vitamine!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pozimi, ko nam prijajo tople in krepke jedi, pogosto pozabimo na pomembne vitamine, ki jih čez leto dobimo z uživanjem svežega sadja in zelenjave.

Jedi na žlico, krepčilne juhice in druga hrana, ki jo pojemo pozimi, nas sicer pogrejejo in nasitijo, vendar pogosto pozabimo na pomembnost sveže zelenjave in sadja, predvsem pa vitaminov in mineralov, ki jih v telo vnesemo z njihovim uživanjem. Če prisegamo na sezonsko hrano, smo v pozimi najbrž v zadregi, saj izbira ni tako raznovrstna kot poleti in jeseni. Kljub temu lahko zimo prelisičimo. Smutiji Sadne kašice, ki jih poznamo kot smutije, so odlične za zajtrk. Obogatimo jih lahko s številnimi dodatki za bolj polnovreden obrok, recimo z žitaricami, oreščki in semeni, superhrano, kakavovimi zrni, jogurtom, mlekom, skuto … Čeprav zamrznjeno sadje izgubi svežino in s tem tudi precej vitaminov, lahko na ta način še vedno uživamo v pestrosti okusov. Na zimske smutije mislimo že med sezono, ko v zamrzovalnik shranimo domače jagode, ribez, borovnice in drugo priljubljeno sadje.

Najejte se pomaranč in mandarin V sezoni citrusov se lahko zgodi, da se jih na začetku toliko prenajemo, da jih okoli novega leta niti videti ne moremo več. Pomaranče, grenivke, klementine in mandarine lahko pripravimo tudi malce drugače. Iztisnite njihov sok, krhlje dodajte v solate, pripravite sadno solato ali druge sladice s svežim sadjem.

Solata k vsakemu kosilu Kuhan krompir morda zveni veliko bolj tolažeče kot pa skleda zelene solate, kljub temu pa pozimi ne pozabimo na svežino pri kosilu. Pomembno je ravnotežje. Četudi nam ne prija hladna hrana, bo skleda pisane solate prav dobrodošla popestritev težkim jedem. Preizkušajte nove kombinacije, uživajte v barvitosti in pripravi zelenjave. Nariban korenček, nasekljana paprika, šopek drobnjaka … Bolj bo solata pisana, več različnih vitaminov in mineralov boste zaužili. Če pa bo vaše kosilo obilnejše, lahko solato pojeste za večerjo.

Ne spreglejte