SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osamljenost starejših je lahko bolj nevarna od debelosti

3

termometer

Osamljenost v starosti je lahko bolj nevarna kot debelost, saj ima občutek izoliranosti uničujoč vpliv na zdravje in posledično tveganje za prezgodnjo smrt starejšega prebivalstva.

Britanski znanstveniki so v šestletni študiji, v okviru katere so spremljali prek dva tisoč oseb, starejših od 50 let, odkrili, da so najbolj osamljeni med njimi izpostavljeni 14 odstotkov večjemu tveganju za prezgodnjo smrt, kar pomeni, da je osamljenost dvakrat bolj smrtno nevarna kot debelost. Revščina tveganje za prezgodnjo smrt poveča za 19 odstotkov.

Kot še navaja Guardian, je raziskava pokazala, da se več kot petina starejših Britank in Britancev počuti osamljene ves čas. Polovica tistih, ki so sodelovali v raziskavi, je dejala, da je njihova osamljenost še slabša ob koncu tedna, pri četrtini pa je bolj izrazita ponoči.

Starejši potrebujejo vključenost in občutek vrednosti – sama družba ni dovolj Študija je tudi pokazala, da nekateri starejši ljudje uživajo v samotnem življenju, kakor tudi, da so med zelo osamljenimi lahko tudi takšni, katerih družine in prijatelji živijo v bližini. Ugotovitve kažejo, da ljudje od družine in prijateljev potrebujejo vključenost in občutek vrednosti, da torej sama družba ni dovolj.

Prejšnje študije so osamljenost povezovale z visokim krvnim tlakom in slabšim imunskim sistemom, povečanim tveganjem za depresijo, srčnim napadom in možgansko kapjo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin