Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2012,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

maček alkohol novo leto

Ponedeljek, 10. 12. 2012, 11.28

8 let

Odidi že, alkoholni maček!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Veseli december ne pomeni le prijetnega vzdušja ob druženju s prijatelji in družino, lahko pomeni tudi glavobol, ki ga prinese prevelika količina alkohola. Kako se ga učinkovito čim hitreje znebiti?

Zbudili ste se z mačkom, ker ste prejšnji večer malce pregloboko pogledali v kozarec, vas pa zvečer že čaka nova zabava. Da bi bili čim prej svežih misli brez težke glave, vam ponujamo nekaj nasvetov. Besed o tem, da uživanje oziroma pretiravanje s pitjem alkohola ni zdravo, ne bomo izgubljali, saj smo o tem že nekajkrat pisali. Se pa priprave na zmanjševanje možnosti nadležnega mačka začnejo še pred samo zabavo. Priprava seveda pomeni zaužitje obroka, ta naj bo visokokaloričen, saj bo tako vaše telo počasi prebavljalo maščobo, obenem pa bo to želodec varovalo pred učinki alkohola. Če vam je časa za obrok zmanjkalo in že nazdravljate na prazen želodec, imate še vedno rešitev – spijte kozarec mleka, preden se prepustite spancu. Če vam želodec dopušča in vas apetit navsezgodaj ni zapustil, si privoščite masten zajtrk, saj boste zmanjšali simptome mačka.

Prespite prebavljanje alkohola Privoščite si dolg spanec. Prespati prebavljanje alkohola je verjetno najpreprostejša in tudi ena bolj učinkovitih metod pri zmanjševanju simptomov, saj naše telo potrebuje počitek. "Modrostim", kot so klin se s klinom zbija in podobni, se naslednji dan raje izogibajte, saj boste s tem le dvignili raven alkohola, s tem pa podaljšali zdravljenje.

"Kurja župca" poskrbi za izgubljene elektrolite Ko vam bo zadišala hrana, poizkusite s slano ali začinjeno juho, prava izbira je seveda kokošja ali goveja juha. Pomagala vam bo ob dehidraciji in povrnila izgubljene elektrolite. V kolikor vam topel obrok ne diši, pojejte banano. Čar banane je, da vam povrne porabljeni kalij. Precej kalija namreč izgubimo zaradi pretiranega uriniranja ob pitju. Nizka raven kalija je krivec za šibkost in utrujenost.

Ingver blaži bolečine v trebuhu Dobro vam bodo naredila tudi jajca, ki bodo znižala raven toksičnih snovi, ki se sproščajo ob preveliki količini popitega alkohola, in šparglji. Ta zelenjava je polna aminokislin, mineralov in vitaminov, ki bodo obnovili stanje in obvarovali jetrne celice pred alkoholom. Privoščite si lahko tudi ingver, ki z zmanjševanjem oksidativnega stresa lajša občutek slabosti, ki povzroča bolečine v trebuhu.

Kisle kumarice za ponovno ravnotežje mineralov Tudi kisle kumarice so dobre odganjalke mačka. Bogate so z vitaminom A, železom, kalijem, vitaminom K in kalcijem, kar vpliva na obnovitev ravni natrija in vzpostavitev ravnotežja med minerali in vitamini. Raven krvnega sladkorja, ki je precej drugačen dan po pitju alkohola, lahko uravnamo na preprost način – s kozarcem sveže stisnjenega soka.

Brez vode in čaja ne gre Kislo zelje nam povrne raven natrija in s tem odganja mačka, hkrati pa poskrbi za prebavo, saj vsebuje visoko stopnjo mlečne kisline, ki bo pomagala razčleniti beljakovine v našem prebavnem traktu. Simptome mačka pa lajšajo tudi vroči napitki. Privoščite si topel čaj z dodatki meda in limone. In ne pozabite, da je v boju z mačkom voda naš najboljši prijatelj!

Ne spreglejte