Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2013,
13.10

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

prehranska dopolnila zdravje

Četrtek, 7. 11. 2013, 13.10

4 leta, 5 mesecev

Mnoga zeliščna prehranska dopolnila niso to, za kar se izdajajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novejša kanadska študija je pokazala, da mnoga naravna zeliščna prehranska dopolnila ne vsebujejo na embalaži naštetih sestavin, temveč cenejše zamenjave, na primer iz soje, riža ali pšenice.

Znanstveniki univerze Guelph v Ontariu so testirali 44 priljubljenih prehranskih zeliščnih dodatkov in ugotovili, da jih tretjina ne vsebuje ekstraktov, ki so bili navedeni na embalaži. Še več, nekateri med njimi so vključevali sestavine, ki so strupene ali lahko povzročajo alergijske reakcije. Le dve izmed 12 podjetij, katerih izdelke so testirali, sta imeli povsem originalne izdelke.

Zdravilna zeliščna prehranska dopolnila letno prinašajo 60 milijard dolarjev Več kot tisoč podjetij po vsem svetu izdeluje zdravilne zeliščne izdelke, ki jim prinašajo več kot 60 milijard dolarjev letno. Omenjene prehranske dodatke, vključno z vitamini in minerali, pa v razvitih državah sveta uporablja približno 80 odstotkov ljudi. Kljub temu prehranska dopolnila in zeliščni proizvodi v večini držav niso predmet strogega nadzora, tako da je njihova kakovost pogosto vprašljiva.

V Sloveniji uradni nadzor nad prehranskimi dopolnili izvaja ministrstvo za zdravje oziroma Zdravstveni inšpektorat RS. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so nam povedali, da do zdaj še niso preverjali kakovosti prehranskih dopolnil rastlinskega izvora, so pa pred leti preverili kakovost probiotičnih in vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil ter odkrili kar nekaj nepravilnosti.

Večina Slovenk in Slovencev vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil nikoli ne uživa Dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS nam je pojasnila, da je tudi razširjenost uporabe prehranskih dopolnil med slovenskim prebivalstvom slabo raziskana. "Raziskava iz leta 2009, ki jo je izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS o prehrambnih navadah odraslih Slovencev, je pokazala, da večina anketiranih (58,3 odstotka) vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil nikoli ne uživa. Sicer pa jih pogosteje uživajo ženske in prebivalci iz večjih mest."

Sicer pa, kot še pove Tanja Pajk Žontar, rezultati raziskav, ki so bili objavljeni v mednarodnih znanstvenih revijah, kažejo, da vitaminsko-mineralna prehranska dopolnila pogosteje uživajo ženske, osebe z višjo izobrazbo, priporočeno telesno težo in tiste, ki imajo večje psihične ali fizične obremenitve.

Ne spreglejte